Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Ferme de Félicité

gospodarstwo znajduje się w Bessin, tuż przy plażach na których 6 czerwca 1944 roku wylądowały wojska alianckie. Prowadzą je Claire i Sébastien, którzy zajmują się uprawą zbóż, hodowlą krów i wytwarzaniem różnego rodzaju trunków na bazie jabłek. Sady jabłoni obejmują 10 ha, z czego 6 ha zajmuje odmiana basses, reszta obsadzona jest wysokimi odmianami. Firma jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Degustacja kalwadosów Louis de Lauriston

Do degustacji kolekcji kalwadosów Louis de Lauriston (a właściwie jej wycinka) przystąpiłem w magazynie beczek firmy, w Domfront, w towarzystwie mistrza poiwnic, Guillaume Drouina. Zaczęliśmy od beczek, potem przeszliśmy do butelek. Firma skupia 40 gospodarstw, które dostarczają alkohol, w sezonie zbioru jabłek korzystając z mobilnej destylarni. Ich kalwadosy destylowane są jednokrotnie, robione w 50-70% z normandzkich gruszek, a w mniejszości z jabłek, zbieranych z ziemi – dojrzałych, które spadły z drzew. Magazyny w Domfront można zwiedzać, jest tu też przewoźny aparat do destylacji, na miejscu odbywają się degustacje. W piwnicach dojrzewają destylaty zarówno zupełnie świeże, jak i najstarsze jakie zachowały się w regionie – jeszcze z czasów, kiedy było to bimbrownictwo, czyli z lat 60. XX wieku. Miałem okazję próbować m.in. rocznik 1963 z beczki oraz roczniki 1958 i 1959 z butelek, są doskonałe. Proces starzenia zaczyna się w wielkich dębowych beczkach, potem w mniejszych, używanych, także po słodkich winach jak sherry, ale też po koniaku. Firma nie używa niemal w ogóle nowych beczek, jest ich zaledwie kilka dla celów eksperymentalnych.

Czytaj więcej

Dauphin

destylarnia leży w Coquainvilliers, w samym sercu regionu Pays d’Auge. Nazwa Dauphin, oznaczająca dosłownie Delfin, wywodzi się od tytułu jaki był nadawany we Francji od 1349 do 1830 roku najstarszemu synowi króla. Wcześniej był zwierzęciem w herbie, a od 1150 roku przydomkiem władców Dolnej Burgundii. Kalwadosy Dauphin to aż 20% sprzedaży z regionu Pays d’Auge, choć nie jest to trunek wyrafinowany. Głównie trafiają do niemieckich marketów. W ofercie: Fine, VSOP i Hors d’Age – wszystkie o mocy 40%.

Marcel et Lea Faucheur

Destylarnia powstała w 1850 roku i od tego czasu przechodzi z ojca na syna. Leży nieopodal Dinan – na granicy regionów Pays d’Auge i Domfrontais. Obecnie marka należy do grupy Jouffe, znanej przede wszystkim z koniaków. Laurent Jouffe jest wnukiem Marcela Léi Faucheur oraz Célestine Fénice i Ernesta Jouffe, który zmarł wkrótce po powrocie z frontów II wojny światowej.

Czytaj więcej

Menorval

marka jest własnością firmy H. Menorval – Maison Prunier, producenta koniaków Prunier, obecnych na rynku od ponad 300 lat. Kalwados Menorval głównie trafia na rynek niemiecki i amerykański. W ofercie są: Menorval Calvados Prestige (świeży, owocowy z mocnym jabłkowym finiszem), Menorval Calvados XO (dojrzałe jabłka, nuty wanilii, dymu, wosku pszczelego, przypraw), Calvados Pays d’Auge VSOP (dojrzały, zrównoważony, ale też świeży z mocnymi nutami jabłek). Wszystkie o mocy 40%.

Manoir d’Apreval

destylarnia Manoir d’Apreval leży 5 km od Honfleur nad brzegiem ujścia Sekwany, 10 km od Deauville, w regionie Pays d’Auge. Założyciel firmy, Victor Révillon, osiedlił się tu na początku XX wieku, na 25 hektarach prowadził typowe normandzkie gospodarstwo rolne, destylując na własne potrzeby. Pod koniec wieku wnuczka Victora, Flavie Révillon, on sam i jego córka Agathe Letellier, postanowili zmienić profil farmy. W 1998 roku rozpoczęli sadzenie 1800 jabłoni wysokich, podzielonych na 17 odmian (gorzkie: Domaine, Fréquin rouge, Mettais; słodko-gorzkie: Bedan, Bergerie de Villerville, Binet Rouge, Bisquet, Joly Rouge, Noël des Champs, Saint Martin; cierpkie: Petit jaune, Rambault, René Martin; słodkie: Coquerelle, Doux Verret de Carrouges, Germaine, Rouge Duret). Przy wyborze odmian kierowali się specyfiką gleby, która jest mulista, gliniasta i zawiera dużo kamieni krzemiennych. I tak w ich destylatach dominują odmiany gorzkie i słodko-gorzkie, o dużej zawartości tanin. Jabłka sortują ręcznie, poczym fermentują je kilka miesięcy w stalowych kadziach aby uzyskać cydr, tzw. musujący (butelkowany i już w butelce rozpoczyna się druga fermentacja) oraz cydr do destylacji, z którego powstaje kalwados. Ten cydr pozostaje w kadziach 6-9 miesięcy, następnie poddany jest podwójnej destylacji, a potem trafia do beczek. Zakład jest otwarty dla zwiedzających przez cały rok, w cenie biletu za 4,40 euro przewidziana jest degustacja podstawowych produktów.

Czytaj więcej

Les Bruyères Carré

rodzinne gospodarstwo leżące w rejonie Calvados Pays d’Auge, w miasteczku Moyaux. W swoich sadach mają niskie i wysokie odmiany jabłoni m.in.: Bisquet, Frequin Rouge, Bedan, Saint-Martin. Produkcja odbywa się w tradycyjny sposób, jedyne unowocześnienie to wprowadzenie prasy ze stali nierdzewnej, co gwarantuje zachowanie optymalnej czystości produktu przed fermentacją. Wytwarzają kalwadosy, cydry, pommeau. Gospodarstwo otwarte dla zwiedzających przez cały rok. Oferują też miejsca noclegowe w przytulnym domku. Jest tu sklep, w którym można nabyć ich produkty zarówno te z procentami, jak również: miody, dżemy, musztardy i inne lokalne specjały.

Czytaj więcej

Le Père Jules

historia firmy rozpoczyna się w 1919, gdy po powrocie z I wojny światowej Jules Desfrièches, nazywany już wtedy „Père” Jules („Ojciec” Jules) w związku z jego zaangażowaniem w regionie, postanowił pasję zamienić w interes. Wychowywany był przez dziadków (rodzice zmarli gdy był dzieckiem), którzy nauczyli go jak z rodzimych jabłek wytwarzać cydr, jak pielęgnować sady i czerpać dobro z normandzkiej ziemi. Jabłecznik sprzedawał lokalnie, ale już w 1923 roku rozpoczął produkcję kalwadosu i był to początek powstania destylarni w szerokim tego słowa znaczeniu. W 1949 roku dołączył jego syn, Léon Desfrièches, twórca marki Le Père Jules. Już wtedy produkty stąd znane były w całej Francji. Thierry, syn Léona, przyłączył się do rodzinnego biznesu w 1976 roku. Kolejne lata to dynamiczny rozwój firmy i poszerzenie rynków zbytu – 1980 rok to eksport do Europy, a w następnych obejmuje już cały świat. Obecnie już czwarte pokolenie rodziny Desfrièches jest zaangażowane w destylarni – syn Thierrego, Guillaume, który w 2002 roku ukończył studia enologiczne. Gorzelnia znajduje się w regionie Pays d’Auge w Saint Desir i jest otwarta dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Pàpidoux

Kalwados produkowany przez destylarnię Busnel, głównie na rynek niemiecki (dystrybutor Borco), gdzie w swojej kategorii ma 80% udział w rynku, ale także na rynki: Litwy, Łotwy, Estonii. Cydr o mocy 4% jest dwukrotnie destylowany w szarentejskich alembikach. Linia obejmuje: Pàpidoux Fine (lekki, świeży, jabłkowy), VSOP (łagodny, delikatny z nutami jabłek), XO (dojrzały, zaokrąglony, pieczone jabłka) i Hors d’Age 15 Ans (zachował mocne nuty świeżego, soczystego jabłka). Wszystkie o mocy 40%.

Czytaj więcej

Le Lieu Cheri

rodzinna firma położona jest w samym centrum Pays d’Auge, pięć minut drogi od Lisieux. Czwarte pokolenie zajmuje się wytwarzaniem kalwadosu, cydru i octu. Majątek został wybudowany w XVI wieku (1520-1530). Produkcję cydru rozpoczął Alfred Desfrièches w 1939 roku. Zaopatrywał okoliczne puby, transportując trunek w beczkach. W 1944 roku droga łącząca posiadłość z odbiorcami została zbombardowana, co utrudniło transport do klientów. I tak w 1946 roku powstał pomysł aby zająć się wytwarzaniem kalwadosu i butelkowaniem na miejscu. Do pracy włączył się jego syn Serge, a w 1971 jego syn Fabryce i tak powstała firma SCEA Serge Desfrieches & Fils, do której dołączył kolejny potomek, Alexandre, w 2005 roku. Destylarnia jest otwarta dla zwiedzających, a wizyta kończy się degustacją, wstęp jest wolny. Oferują również dania kuchni normandzkiej, można na miejscu kupić ich produkty oraz regionalnych farmerów.

Czytaj więcej

Berneroy

kalwados Berneroy produkowany jest w regionie Pays d’Auge. Fermentacja – w przeważającej mierze z jabłek – przebiega w sposób naturalny, nie dodaje się drożdży gorzelniczych. Po co najmniej czterech miesiącach powstaje cydr o zawartości 5-6% alkoholu, który poddany jest jednokrotnej destylacji w miedzianej kolumnie. Leżakuje wyłącznie w starszych beczkach, po czym master blender łączy eau-de-vie z różnych grup wiekowych.

Czytaj więcej

Lelouvier

La Maison Lelouvier leży w La Ferté Macé. Destylują kalwadosy z apelacją Domfrontais z dużym udziałem gruszek w nastawie, stąd ich słodki, soczysty smak, a także bardziej jabłkowe z apelacją AOC. Obecnie firma zarządzana jest przez Christiana Lelouvier. Posiadają w swoich piwnicach wiele starych roczników: 1958, 1959, 1960 do 1964, 1967 do 1971, jak również Hors d’Age 25 Ans, Hors d’Age 53 Ans, Hors d’Age Guillaume de Normandie i Hors d’Age Chevalier Arthur.

Czytaj więcej

Gaec de La Cave Normande

gospodarstwo leży w samym sercu Normandii, niedaleko od Domfront. Jest to firma rodzinna, a produkcję kalwadosu rozpoczął w 1944 René Guesdon, dziadek obecnych właścicieli. Stosował prosty alembik zamontowany na drewnianym wozie. Jego syn, Daniel Guesdon czerpiąc z wiedzy i doświadczenia ojca, kontynuował tradycję i od roku 1974 wypuszcza swoje trunki. Podobnie jak senior posiada kolumnę do destylacji zainstalowaną na kołach – na przyczepie od traktora. W 1985 roku rozpoczęli produkcję kalwadosów z jabłek i gruszek. Obecnie zarządza już trzecie pokolenie Guesdon – dwaj bracia, pod marką Guesdon Pere et Fils. Farma jest otwarta dla zwiedzających.
Rosną tu typowe dla regionu Domfrontais odmiany grusz: Plant de Blanc, Fausset, Blot, Champagne i Gros Gontier. Sady jabłoni to szczepy regionalne takie jak: Frequin Rayé, Tesson, Cœur i Tête de Brebis. Fermentacja trwa miesiąc i uzyskuje się cydr (słodki i półwytrawny) o mocy 3-4%. Destylacja odbywa się w kolumnie. Destylat starzony jest w starych beczkach o pojemności od 300 do 600 l.

Czytaj więcej

Foucher

pani Marie-Louise Foucher prowadzi małe gospodarstwo na przedmieściach Cambremer w Normandii, na szlaku Route du Cidre. Powstają tu kalwadosy pod marką Les Coutieres i cydr pod marką Foucher. Kalwados destylowany jest z własnych jabłek i gruszek w objazdowym kolumnowym aparacie, ma apelację AOC. Oferuje szesnastoletni kalwadosy: Hors d’Age, Vieux 8 Ans i Les Coutieres 20 Ans. Ten pierwszy ma smak słodkich pieczonych jabłek, z lekką nutą pleśni, drugi jest nieco wytrawny, wyraziście jabłkowi, lekko pikantny.

Czytaj więcej

Morin Père & Fils

historia destylarni ma swój początek w 1889 roku. Obecne miejsce, budynki po gorzelni de Thélème w miasteczku Ivry la Bataille, służą produkcji kalwadosu od 2 lutego 1945 roku. Znajdują się tu unikatowe piwnice w skale, które są idealne dla leżakujących w beczkach trunków. Wyryte we wnętrzu kredowego wzgórza jaskinie mają prawie 100% wilgotność. Beczki wykonane są z dębu Limousin o pojemności 300 do 400 l. Firmą zarządza Pierre-Yves Viry. Destylarnia jest dostępna dla zwiedzających. Cena biletu to 4,20 euro. Produkcja w 50% przeznaczona jest na eksport.

Czytaj więcej

Domaine de la Vectière

destylarnia kalwadosu mieści się w apelacji Domfrontais. Produkcję rozpoczynał w 1934 roku Gaston Préaux, który i zaopatrywał w trunek lokalne kawiarnie i restauracje. Do 1942 roku gorzelnia mieściła się niedaleko Ravigny. Kiedy w 1974 roku Gaston Préaux umarł, ale jego syn Pére kontynuuje tradycje rodzinne. Kupił destylarnię Domaine de la Vectière w pobliskim Mantilly, tam też przeniesiono destylację. Kalwadosy zestawiane są z cydrów w 80% gruszkowych i 20% jabłkowych. Zakres oferty obejmuje kalwadosy od 3 do 20 lat pod markami Ducs d’Alencon, Saint-Vital i Pére Préaux, a także pommeau.

Czytaj więcej