Wielka degustacja w Nonino

Zaczęło się od prywatnej beczki Antonelli Nonino, skończyło na uroczystym posiłku w rodzinnym gronie, a cały czas towarzyszyły nam na zmianę grappa i ue, czyli destylaty z wytłoczyn lub z całych winogron by przy deserach przejść do destylatów z owoców i miodu. Dużo dobrego alkoholu w przemiłym towarzystwie czterech pań Nonino, w pięknej scenerii starej włoskiej posiadłości zatopionej w zieleni równie starego parku w Percoto. Specjalnie zaproszony z Udine kucharz podawał delikatnie, wykwintne dania, które obficie polewaliśmy wiekową grappą. Naleśniki zaś podlane zostały ziołowo-pomarańczowym Amaro Nonino, które z powodzeniem zastąpić może w kuchni Grand Marnier.

Czytaj więcej

Wizyta w destylarni Capovilla

Vittorio Capovilla założył destylarnię w 1986 roku, na przedmieściach Bassano del Grappa. Wcześniej pracował w branży winiarskiej. Swój pierwszy alembik samodzielnie skonstruował w 1975 roku z części, które przewoził z Austrii. Pozwalał na destylację 300 l. Obecnie Capovilla robi 40-50 tys. butelek rocznie, mają też małą destylarnię Marie-Galante na Gwadelupie, gdzie robią rum typu agricole (m.in. marka Rhum Rhum). Mają też 4 ha własnych sadów, poza grappą i brandy w ofercie jest szeroki wybór wysokiej jakości destylatów owocowych, a nawet destylaty z piwa.

Czytaj więcej

Degustacja w Kilc

Podczas pobytu w destylarni Kilc miałem okazję spróbować wszystkich wyrobów firmy (a także kilku nie ukończonych produktów, których jeszcze nie ma w sprzedaży – te jednak przemilczę). Poniżej moje noty degustacyjne, którymi dzielę się z tym większą radością, że są to alkohole naprawdę dobre i szkoda, że praktycznie niedostępne poza Słowenią.

Czytaj więcej

Toorank

Firma Toorank Polska S.A. działa na rynku polskim od 1996 roku i prowadzi działalność polegającą na produkcji wyrobów wysokojakościowych, przeznaczonych dla wąskiego grona koneserów, produktów dla małych społeczności w mikroregionach. Dlatego od początku istnienia firma jest aktywnie zaangażowana w uczestnictwo w imprezach kulturalnych w całej Polsce prezentując wyroby regionalne, które sławią polskie regiony w kraju i za granicą.

Czytaj więcej

Huzar

jeden z czołowych producentów miodów, w tym miodów pitnych, takich jak: słodki dwójniak Książęcy, trójniaki Rycerski i Huzarski czy czwórniak Szlachecki. W 1997 roku firmę założyli Stanisław Florczyk i Adam Maciuszek. Od tamtego czasu otrzymali ponad 100 wyróżnień, zatrudniają 62 osoby i rocznie sprzedają 7500 ton miodu. Przez pewien czas firma zajmowała się także produkcją mocnych alkoholi, jako Wytwórnia Wódek i Likierów Huzar – marek własnych oraz private labels. Produkowali wódki czyste zbożowe Parzenica i Grasshoper, Parzenicę Miodową (38%) czy śliwowicę w kilku odmianach.

Czytaj więcej

Reine Claude

limitowana edycja okowity z renklody z własnych sadów firmy Žufánek z Moraw. Destylują rocznie tylko 400 l i całość rozchodzi się niemal natychmiast. W aromacie czuć dużo pestek, jest trochę ziemista, delikatna w smaku. Moc – 45%.

Wizyta u Žufánka

Destylarnia powstała w 2000 roku na przedmieściach miasteczka Boršice u Blatnice. To firma rodzinna, założycielami są Marcela i Josef Žufánek oraz ich synowie: Martin, Josef i Jan. Dziadek zaczynał destylować nielegalnie, najstarsze śliwowice w ich „archiwum” pochodzą jeszcze z lat 50. – Z bratem jesteśmy pierwszym pokoleniem, które destyluje legalnie – mówi Martin Žufánek. W Irmie zajmuje się ziołami, jego są receptury ginów, wermutu, a zwłaszcza wielokrotnie nagradzanych absyntów. Alkohole Žufánka obecne są w najlepszych barach i restauracjach w Czechach i na Słowacji.

Czytaj więcej

Kykkos

w klasztorze Kykkos, zbudowanym w górach Troodos w XI wieku, mieści się winiarnia i destylarnia. Produkowana jest tu ceniona Zivania Kykkos 44, destylowana w małych miedzianym alembiku. Pojedyncza destylacja całych winogron lokalnych szczepów mavro i xinisteri, a także cabernet. Posmak słony, słonecznika, oliwek, wypieczonego chleba. W ustach nuty mineralne, pyłki kwiatowe, prażone ziarna słonecznika. Jest też Zivania Kykkos Special Reserva (43%) leżakowana w XVIII wiecznych piwnicach, w starych dębowych beczkach przez 2-5 lat. Aromat: prażony słonecznik, słoma, trochę czekolady, orzech włoski, leciutko waniliny. W ustach nadal słonecznik i łupiny wysuszonych włoskich orzechów, trochę herbaty, szczypta kopru. Poza zivanią, mnisi produkują też likier ziołowy oraz słodkie, typowe dla Cypru, wino commandaria.

Czytaj więcej

Pec Branko

destylarnia Pec Branko z Loka pri Ridanem Mostu. Przerabiają głównie własne gruszki Williamsa i jabłka, destylują w miedzianym kotle o pojemności 80 l, rozbudowanym o niewielki aparat kolumnowy. Za swoją Viljamovkę dostali w 2000 roku srebrny medal na festiwalu w Lublanie. Aromat trunku jest bardzo słodki, jednoznacznie gruszkowy. Smak delikatny, słodko-cierpki, zdominowany przez miąższ owocu, nuty miodowe. Moc – 40%. Butelki rocznikowane.

Josef Pischl: „Destylaty owocowe”

Znakomita książka austriackiego autora, w wyjątkowo dobrym polskim przekładzie, wzbogaconym o informacje dotyczące naszych realiów. Josef Pischl przedstawia sposoby wytwarzania najlepszych jakościowo owocowych destylatów, omawia wybór owoców, ich oczyszczanie, fermentację, destylację, oczywiście opisuje też urządzenia do destylacji i składniki przydatne w fermentacji (drożdże, enzymy etc), przedstawia wydajność poszczególnych owoców, daje receptury jak przygotować dobry alkohol z gruszek, z czarnego bzu i innych owoców. Nie ma lepszej pozycji na temat destylatów owocowych, lektura obowiązkowa, nie tylko dla tych, którzy sami destylują.

Frndžalica

słowacki starzony destylat zbożowy, dwa lata leżakował w dębowych beczkach. Wydestylowany do mocy 75%, po leżakowaniu rozcieńczony przed butelkowaniem do 50%. Producentem jest Pacho Matrtaj z Trnawy, butelki są rocznikowane. Posmak orzecha laskowego, wanilii.

1000 Ročna Včela

słowacki destylat miodowy, który przez 730 dni leżakował w dębowych beczkach. Powstaje w destylarni Pálenica Jelšovce niedaleko Nitry dla firmy Apimed, specjalizującej się w produktach z miodu. Aromat owocowy – w nosie renkloda i mirabelka, w smaku niestety gorzkie i zjełczałe. Moc – 52%.

Jabłkowica Dębowa

Nowy produkt Manufaktury Maurera. Dwa lata w beczce po winie 200 l, mieszanka różnych destylatów jabłkowych. Aromat jest bardzo wyraźnie jabłkowy, trochę fermentacji, w ustach słodko-cierpkie, właściwie nie czuć beczki. Finisz długi – słodkie jabłka, razem z ogryzkiem. Moc – 50%.

Opowieść o pasji

Unikatowe polskie okowity ze słynnej łąckiej Manufaktury Krzysztofa Maurera przyciągnęły amatorów rodzimych trunków do warszawskiej restauracji o – bez dwóch zdań – adekwatnej nazwie Specjały Regionalne. Spotkanie zorganizowane przez magazyn „Aqua Vitae” odbyło się 8 czerwca, prowadził je Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny dwumiesięcznika, a gościem specjalnym był sam Krzysztof Maurer.

Czytaj więcej