Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej

Devoille

firma Distillerie Paul Devoille powstała w 1859 w Fougerolles i do dziś pozostaje w rękach rodziny. Zaczynali od wytwarzania absyntu, którego produkcję musieli wstrzymać w 1915 roku, kiedy został we Francji zakazany. Obecnie jednak znów go robią według starych receptur, mają własne uprawy piołunu. Specjalizują się w owocowych eau-de-vie i likierach oraz kremach, ale mają także w ofercie wódkę, pastis, gin Paris czy linię absyntów Libertine. Specjalnością firmy jest gruszkowica, doskonała La Vieille Poire (sprzedawana także z gruszką wewnątrz butelki). Oferta owocowych brandy jest naprawdę imponująca – od kilku odmian marcu, przez wszystkie typowe owoce (jabłka, śliwki, morele, wiśnie, maliny, czarne porzeczki), przez rzadsze (mirabelki, jarzębina, pigwa, czerwone porzeczki, tarnina, dzika róża, bez czarny, lokalne odmiany jagód) po zioła, przyprawy i kwiaty (kminek, imbir, korzeń gencjany, fiołki, nawet mak). Wybór likierów jest jeszcze bardziej imponujący, włączając w to np. kwiaty bergamotki czy geranium.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Drombeg

napój alkoholowy z West Cork Distillery. Nazwa pochodzi od słynnego neolitycznego kamiennego kręgu w Drombeg, uważanego za ołtarz druidów. Pojawił się na rynku w 2006 roku i odniósł na tyle duży sukces, że pozwolił młodej wówczas firmie zainwestować w nową destylarnię. Jest to destylat ze słodowanego i niesłodowanego  jęczmienia, powstający w klasycznych niemieckich miedzianych aparatach Holstein. Krótko leżakujący w beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat słodki: słód, wanilia, kukurydza. Silny wpływ beczki po bourbonie. Smakuje bardzo słodko, czuć wiśnie i migdały, orzechy laskowe. Moc – 40%.

Degustacja owocowych okowit z Tsinandali

W Tsinandali, niedaleko Telavi, mieści się wspaniała posiadłość ziemska, zatopiona w wielkim ogrodzie, obecnie muzeum – dom gruzińskiego bohatera, pisarza, Aleksandra Chavchavadze (1786-1846). Był dyplomatą na dworze carycy Katarzyny II, a także generałem w carskiej armii, w latach 1813-1815 uczestnikiem wojen z Napoleonem. Zajmował się także gruzińskim dziedzictwem kulturowym, był poetą romantycznym, tłumaczem na gruziński m.in. Puszkina czy Woltera. Był jednak także winiarzem. Robił wina z własnych winnic, w tradycyjny gruziński sposób, w kvevri. Jako pierwszy w Gruzji zaczął butelkować wina – zachowało się do dziś kilka, odkrytych przy okazji renowacji piwnic, starych butelek (m.in. pierwsza, z 1839 roku). Jego winnice wciąż są wykorzystywane.

Czytaj więcej

Degustacja wódek rzemieślniczych Copernicus

Na rynek trafiło właśnie pięć nowych butelek, wyprodukowanych w Nieszawie przez Manufakturę Alkoholi Gatunkowych Copernicus. To wysokiej klasy alkohole mieszane, jak to kiedyś mówiono – wódki gatunkowe. Są wśród nich okowity, jest absynt i gin. W planach jest poszerzenie tej linii. Wszystkie są elegancko opakowane w butelki z grubego szkła. Ceny odpowiadają zawartości – nie są niskie, ale to alkohole wysokiej klasy, absynt kosztuje ok. 120 zł, pozostałe ok. 60 zł za butelkę 0,7 l.

Czytaj więcej

Wizyta w Riravo

Destylarnia Riravo robi wspaniałe owocowe okowity. Ulokowani są przy prywatnym domu rodziców właściciela, w Saguramo, pomiędzy Tbilisi a Mtskchetą. Zaczynali w garażu, obecnie zbudowali małą destylarnię z opalanym gazem austriackim miedzianym aparatem odpędowym, o pojemności zaledwie 85 l. Mają też tradycyjny gruziński aparat do destylacji chachy, opalany drewnem. W planach jest dalsza rozbudowa destylarni, zakup bardziej wydajnych aparatów i stalowych cystern do fermentacji.

Czytaj więcej

SSaM

czyli Sdružení Sběratelů alkoholových Miniatur, to czeski klub miłośników alkoholowych miniaturek, o tyle ciekawy, że wypuszczają od czasu do czasu własne alkohole. Powstali w 2001 roku i od tamtej pory co roku wypuszczają coś własnego, jak np.: okowita z piwa Zlatý Hubert (2006), wódka czysta Ever Green (2011), Borovička s Horcom (2012) i wiele innych. Z okazji wprowadzenia w Czechach prohibicji w dniach 14-26 września 2012 roku (w związku z zatruciami alkoholem metylowym) wypuszczono buteleczkę Prohibični Vodka.

Czytaj więcej

Abavas

łotewska destylarnia, winiarnia, malutka winnica i ekologiczny sad. Firma specjalizuje się w produkcji okowi i win owocowych. Są to małe, ręcznie robione partie. Winnica zlokalizowana jest na stokach w dolinie rzeki Abava, obok miejscowości Sabile. Założyli ją w 2010 roku Mārtiņš Barkāns i Liene Barkāne, zafascynowani winnicami w Toskanii. Obecnie poza winogronami uprawiają: porzeczki, maliny, aronię, rabarbar i kilka odmian jabłoni. Z tych produktów, a także ze skupowanych jagód leśnych, robią wina i destylaty. Firma jest otwarta dla zwiedzających, organizuje degustacje. Kolekcja okowit to m.in.: jabłkowa Abavas Ābolu brandvīns, porzeczkowa Abavas Upeņu brandvīns, aroniowa Abavas Aroniju brandvīns, winogronowa Abavas Vinogu brandvīns. Wszystkie o mocy 42%.

Czytaj więcej

EnoExpo w Krakowie

W dniach 16-18 listopada w nowych pawilonach wystawowych w Krakowie odbyły się targi: EnoExpo, Horeca i Gastrofood. Z zadowoleniem należy odnotować, że część winiarska rozwija się i dystansuje konkurencję w Warszawie (WineExpo). Wciąż jest stosunkowo mało odwiedzających, ale program towarzyszący i prezentowane alkohole są na coraz wyższym poziomie. Targi ExoExpo odbyły się już po raz czternasty, dwie pozostałe imprezy mają jeszcze dłuższą tradycję (Horeca aż 24 lata).

Czytaj więcej

Degustacja Okowity Babuni

Henkell Polska wypuścił trzy rocznikowe okowity, naturalne destylaty z: śliwki, moreli i gruszki williamsa, wszystkie w eleganckich karafkowych butelkach, które nawiązują stylistycznie do Nalewki Babuni, ale też opakowanie lokuje produkt od razu w kategorii premium. Piękny jest zwłaszcza korek ze srebrnym medalionem. Na butelkach są jedynie zawieszki, po wypiciu okowity karafka doskonale nada się do własnych nalewek. Można także eksperymentować z nalewkami na tych okowitach, np. dodając trochę tych samych owoców, ale suszonych.

Czytaj więcej

Degustacja trunków z Kosowa

Bodrumi i Vjetër to winiarnia i destylarnia z Kosowa, z miasta Rahovec. Nazwa oznacza starą piwnicę. Oferują wina, brandy i raki. Zakład powstał w 1953 roku pod nazwą Kosova Vera, w 2006 roku został sprywatyzowany i zmodernizowany. Mają winnice na stokach gór (350-600 m n.p.m.), a wpływ śródziemnomorskiego klimatu daje dużo dni słonecznych. Czerwone szczepy to: merlot, cabernet sauvignon, pinot noir, vranç oraz białe: chardonnay, rhine riesling, italian riesling. Butelkują wina, a winogronowy spirytus destylują w kolumnach.

Czytaj więcej

Gruzińskie smaki w Bar & Books

Czy ktoś wie, jak smakuje owoc o tajemniczej nazwie persymona? A jak wygląda akka sellowa? 9 listopada o godz. 19.00 w Bar & Books (ul. Wąski Dunaj 20, Warszawa) rozpocznie się niezwykła degustacja, gruzińskich okowit owocowych z małej destylarni Riravo. Spróbujemy pięciu smaków. Trunki są destylowane w alembiku, wyłącznie z owoców, mają wspaniałe naturalne aromaty. Na jeden litr spirytusu idzie kilka kilogramów owoców, będzie to zatem owocowa uczta. Jeszcze nikt nigdy w Polsce nie organizował degustacji tak egzotycznych trunków! Wstęp: 40 zł, zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Degustacja niezwykłych destylatów owocowych z Gruzji

Czy ktoś wie, jak smakuje owoc o tajemniczej nazwie persymona? A jak wygląda akka sellowa? 9 listopada o godz. 19.00 w Bar & Books (ul. Wąski Dunaj 20, Warszawa) rozpocznie się niezwykła degustacja, gruzińskich okowit owocowych z małej destylarni Riravo. Spróbujemy pięciu smaków. Trunki są destylowane w alembiku, wyłącznie z owoców, mają wspaniałe naturalne aromaty. Na jeden litr spirytusu idzie kilka kilogramów owoców, będzie to zatem owocowa uczta. Jeszcze nikt nigdy w Polsce nie organizował degustacji tak egzotycznych trunków! Wstęp: 40 zł, zapisy: biuro@spirits.com.pl.

Czytaj więcej

Dwa dni z M&P

Firma M&P Wina i Alkohole Świata w dniach 5-6 października zapewniła miłośnikom dobrych trunków dwa dni niezapomnianych wrażeń. Po raz siódmy w warszawskiej Fortecy odbył się Ogólnopolski Salon Win i Alkoholi M&P. Skład wystawców raczej sugerowałby nazwę Międzynarodowy, a nie Ogólnopolski, bo choć goście przyjeżdżają z całego kraju, to wystawcy są z całego świata, ze wszystkich kontynentów, bo i z Nowej Zelandii, i z USA, Meksyku, i z Urugwaju, Argentyny, Chile czy Dominikany, i z RPA, i z Japonii czy Indii, z Izraela, Armenii, i niemal z całej winiarskiej Europy (brakuje tylko Bałkanów). Najwięcej stoisk miały firmy z: Włoch, Hiszpanii i Francji. Dzień wcześniej odbył się IV Salon Degustacyjny Luksusowych Alkoholi M&P, gdzie prezentowano głównie najwyższej klasy mocne alkohole: whisky, koniak, armaniak, brandy, kalwados, ale i wódkę, grappy, okowity, likiery czy wina likierowe.

Czytaj więcej

Degustacja destylatów owocowych z Troyan

Vinprom Troyan do destylarnia z miasta Trojan, leżącego w środkowej Bułgarii, znanego z prawosławnego klasztoru Monaster Trojański. Firma słynie przede wszystkim z bardzo aromatycznej śliwowicy, przypominającej styl serbski, słodkiej, wyrazistej. Występuje w wersji podstawowej, starzonej przez sześć miesięcy, a także jako śliwowice 3-, 7- i ekskluzywną 25-letnia, a także rocznikowa – Family Reserve 1989. Produkują także: jabłkowici, morelowicę, wiśniowicę i gruszkowicę Williams.

Czytaj więcej