Spotkanie z Podkarpacką Destylarnią Okowity

22 lutego odbyła się degustacja kolekcji Podkarpackiej Destylarni Okowity. Gorzelnia powstała ok. 1880 roku przy majątku szlacheckim Długie pod Zarszynem. Od 2019 roku działa tutaj kraftowa destylarnia, w pełni wyposażona w nowy sprzęt. Produkuje na własne potrzeby, a także świadczy usługi destylacji. Wysoko oceniane produkty to gama okowit z owoców, zbóż i ziemniaków. Degustację prowadził Grzegorz Pińczuk, który zarządza gorzelnią wspólnie z ojcem.

Czytaj więcej

Piwne destylaty od Palikota

Piwowica, czyli piwny destylat, do 2020 roku była znana w Polsce jedynie koneserom. Dzisiaj kolejne browary zgłaszają się do gorzelni, by nawiązać współpracę. W 2020 roku pojawiły się m.in. destylaty z piw z browarów: Ursa, Wisła, Dukla, Dwie Wieże, Brodacz, Browar Chełmiński, Tenczynek. Ten ostatni wypuścił aż trzy destylaty ze swoich piw: pils, ris i koźlak. Browar Tenczynek to przedsięwzięcia Janusza Palikota, podobnie jak projekt Okovita Tenczyńska. W niedługim planie jest budowa własnej destylarni, tymczasem piwo jest destylowane w Podkarpackiej destylarni Okowity, która świadczyła też podobne usługi dla browarów: Ursa, Dukla czy Dwie Wieże.

Czytaj więcej

Ćma Cydria Pomonella

efekt współpracy Drake Distillery i firmy Cydr Ignaców. Cydr z rocznika 2019 powstał z kilkunastu starszych i młodszych odmian jabłek rosnących na ziemi grójeckiej i rawskiej. Destylowano dwa różne nastawy w lipcu 2020, zabutelkowano we wrześniu. Mdły zapach, dużo drożdży, mdłe, zielone jabłka. Smak natomiast jest przyjemnie słodki, znacznie przyjemniejszy niż aromat, mięsiste słodkie jabłko, słodka gruszka. W finiszu dla kontrastu dużo goryczy pestek owocowych. Moc – 45%.

Wolf & Oak Śliwowica

destylowane były renklody, butelkowanie z mocą 60%. Aromat: śliwki, pestki, migdałów, marcepanu, lekko przydymiony, lekko ziołowy. W smaku – cierpka śliwka, sporo nut fermentacyjnych, jest też słodycz owocu, jest też migdałowość pestki. Finisz to placek ze śliwkami, soczysta słodka śliwka i pestka, migdały. Nie czuć wysokiej mocy alkoholu.

Okowity z Korczyna

11 lutego odbyła się prezentacja okowit firmy Andrzej Urbanek. Historia gospodarstwa rodziny Urbanek w Korczynie sięga 1847 roku. Na ówczesne czasy prowadzili jedno z większych gospodarstw w okolicy oraz jeden z pierwszych założonych sadów. Adolf i jego żona Jadwiga po odziedziczeniu majątku po rodzicach rozszerzyli profil, a obecnie gospodarstwo prowadzi produkcję rolną na powierzchni ok. 310 ha. Od lat prowadzony jest także sad jabłoniowy, którego założycielem był Adolf Urbanek a kontynuatorem dzieła jest jego wnuk Andrzej, który unowocześnił produkcję, a sadownictwo stało się jego pasją i sposobem na życie. Andrzej Urbanek, wspólnie z Podkarpacką Destylarnią Okowity, stworzył też własną markę okowit – z własnych sadów (jabłka, gruszki, śliwki) oraz pól i upraw (pszenica, kukurydza, ziemniaki).

Czytaj więcej

Okowity z Korczyna

Zapraszamy 11 stycznia o godz. 19.30 na niezwykłą degustację okowit nagrodzonych w konkursie Warsaw Spirits Competition 2020.
• Okowita z ziemniaków 47,5% – medal Double Gold
• Okowita z jabłek 52,5% – medal Gold
• Okowita z gruszek 52,5% – medal Gold
• Okowita ze śliwek 52,5% – medal Gold
• Okowita z pszenicy 47,5% – medal Gold
• Okowita z kukurydzy 47,5% – medal Gold
• Roczna okowita z jabłek czarnej porzeczki i z truskawek 48% (z prywatnych zasobów producenta)
Gościem specjalnym spotkania będzie sam mistrz Andrzej Urbanek, który opowie o swoich wyrobach.
Kosz udziału w degustacji: 50 zł, do spróbowania będzie wszystkich siedem okowit.

Magia okowity

9 listopada odbyła się niecodzienna degustacja, która zgromadziła liczne grono ekspertów i miłośników staropolskich alkoholi. Michał Szymański, archeolog i alchemik, opowiadał o dziejach destylacji w Polsce, a także – na oczach wszystkich – przeprowadzał destylację wina na prymitywnym glinianym alembiku opalanym ogniem, uszczelnionym ciastem i chłodzonym wilgotna szmatką (!). Równolegle degustowano okowity z gorzelni Podole Wielkie, o których opowiadał ich twórca, Michał Paszota. Do spróbowania było pięć trunków osadzonych w tradycji polskiej wsi. Okowita ziemniaczana o słodkich, waniliowych nutach. Okowita jęczmienna o zapachu ziarna i piwa, żytnia o zapachu piwa, rozgrzewająca, lekko korzenna, delikatna okowita z pszenicy, o nutach kwiatowych i również delikatna, choć bardziej aromatyczna, okowita z owsa, o zapachu piwa, siana. Organizatorem spotkania była redakcja „Aqua Vitae”.