Wizyta u Žufánka

Destylarnia powstała w 2000 roku na przedmieściach miasteczka Boršice u Blatnice. To firma rodzinna, założycielami są Marcela i Josef Žufánek oraz ich synowie: Martin, Josef i Jan. Dziadek zaczynał destylować nielegalnie, najstarsze śliwowice w ich „archiwum” pochodzą jeszcze z lat 50. – Z bratem jesteśmy pierwszym pokoleniem, które destyluje legalnie – mówi Martin Žufánek. W Irmie zajmuje się ziołami, jego są receptury ginów, wermutu, a zwłaszcza wielokrotnie nagradzanych absyntów. Alkohole Žufánka obecne są w najlepszych barach i restauracjach w Czechach i na Słowacji.

Czytaj więcej

Kykkos

w klasztorze Kykkos, zbudowanym w górach Troodos w XI wieku, mieści się winiarnia i destylarnia. Produkowana jest tu ceniona Zivania Kykkos 44, destylowana w małych miedzianym alembiku. Pojedyncza destylacja całych winogron lokalnych szczepów mavro i xinisteri, a także cabernet. Posmak słony, słonecznika, oliwek, wypieczonego chleba. W ustach nuty mineralne, pyłki kwiatowe, prażone ziarna słonecznika. Jest też Zivania Kykkos Special Reserva (43%) leżakowana w XVIII wiecznych piwnicach, w starych dębowych beczkach przez 2-5 lat. Aromat: prażony słonecznik, słoma, trochę czekolady, orzech włoski, leciutko waniliny. W ustach nadal słonecznik i łupiny wysuszonych włoskich orzechów, trochę herbaty, szczypta kopru. Poza zivanią, mnisi produkują też likier ziołowy oraz słodkie, typowe dla Cypru, wino commandaria.

Czytaj więcej

Pec Branko

destylarnia Pec Branko z Loka pri Ridanem Mostu. Przerabiają głównie własne gruszki Williamsa i jabłka, destylują w miedzianym kotle o pojemności 80 l, rozbudowanym o niewielki aparat kolumnowy. Za swoją Viljamovkę dostali w 2000 roku srebrny medal na festiwalu w Lublanie. Aromat trunku jest bardzo słodki, jednoznacznie gruszkowy. Smak delikatny, słodko-cierpki, zdominowany przez miąższ owocu, nuty miodowe. Moc – 40%. Butelki rocznikowane.

Josef Pischl: „Destylaty owocowe”

Znakomita książka austriackiego autora, w wyjątkowo dobrym polskim przekładzie, wzbogaconym o informacje dotyczące naszych realiów. Josef Pischl przedstawia sposoby wytwarzania najlepszych jakościowo owocowych destylatów, omawia wybór owoców, ich oczyszczanie, fermentację, destylację, oczywiście opisuje też urządzenia do destylacji i składniki przydatne w fermentacji (drożdże, enzymy etc), przedstawia wydajność poszczególnych owoców, daje receptury jak przygotować dobry alkohol z gruszek, z czarnego bzu i innych owoców. Nie ma lepszej pozycji na temat destylatów owocowych, lektura obowiązkowa, nie tylko dla tych, którzy sami destylują.

Frndžalica

słowacki starzony destylat zbożowy, dwa lata leżakował w dębowych beczkach. Wydestylowany do mocy 75%, po leżakowaniu rozcieńczony przed butelkowaniem do 50%. Producentem jest Pacho Matrtaj z Trnawy, butelki są rocznikowane. Posmak orzecha laskowego, wanilii.

1000 Ročna Včela

słowacki destylat miodowy, który przez 730 dni leżakował w dębowych beczkach. Powstaje w destylarni Pálenica Jelšovce niedaleko Nitry dla firmy Apimed, specjalizującej się w produktach z miodu. Aromat owocowy – w nosie renkloda i mirabelka, w smaku niestety gorzkie i zjełczałe. Moc – 52%.

Opowieść o pasji

Unikatowe polskie okowity ze słynnej łąckiej Manufaktury Krzysztofa Maurera przyciągnęły amatorów rodzimych trunków do warszawskiej restauracji o – bez dwóch zdań – adekwatnej nazwie Specjały Regionalne. Spotkanie zorganizowane przez magazyn „Aqua Vitae” odbyło się 8 czerwca, prowadził je Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny dwumiesięcznika, a gościem specjalnym był sam Krzysztof Maurer.

Czytaj więcej

Historia destylarni M. Hanauer & Sohn z Würzburga

Założycielem gorzelni i fabryki likierów był Hermann Reiß, który po ślubie w 1885 roku z Babette Hanauer przeniósł się do Würzburga. To właśnie tam wraz ze swym teściem założyli fabrykę parową wraz z gorzelnią Weinbrennerei und Likörfabrik M. Hanauer & Sohn. Mieściła się przy Resenstraße 4/6 w dzielnicy Heidingsfeld, tuż przy torach kolejowych. Mieli sześć alembików szarentejskiego typu oraz piwnice z leżakującymi w beczkach destylatami. Produkowano tu głównie destylaty owocowe (m.in. cenioną kirschwasser, czyli destylat z wiśni), śliwowicę, destylaty z wytłoczyn winogron. Rozlewano także importowane z Francji koniaki, mieli filię w Châteauneuf-sur-Charente. Butelkowano Cognac Hanauer. Importowali też rum i arrack

Czytaj więcej

Witkacy Śliwowica

produkowana przez Bartex Wine & Spirits ze specjalnie dobranych odmian śliwek węgierek. Owoce zostały wydrylowane (małą część pozostawiono z pestkami), rozdrobnione, a następnie poddane dwukrotnej destylacji. Aromat wyraźnie śliwkowy, z nutą pestki, marcepanu, amaretto i mirabelki. W smaku dominuje śliwka, jest zarazem słodko i wytrwanie. Finisz delikatny, słodki, bardzo owocowy. Moc – 40%.

Od miodu do whisky

26 kwietnia w warszawskiej restauracji Specjały Regionalne (Nowy Świat 44) odbyła się degustacja miodów, okowit i whisky z Warmii i Mazur, produkowanych przez Bogdana Piaseckiego. Spotkanie prowadził Adam Gogacz, a do spróbowania była kolekcja miodów od trójniaka po półtoraka, dwie okowity i dwie whisky, w tym unikatowa wersja prosto z beczki.

Czytaj więcej

Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej

Devoille

firma Distillerie Paul Devoille powstała w 1859 w Fougerolles i do dziś pozostaje w rękach rodziny. Zaczynali od wytwarzania absyntu, którego produkcję musieli wstrzymać w 1915 roku, kiedy został we Francji zakazany. Obecnie jednak znów go robią według starych receptur, mają własne uprawy piołunu. Specjalizują się w owocowych eau-de-vie i likierach oraz kremach, ale mają także w ofercie wódkę, pastis, gin Paris czy linię absyntów Libertine. Specjalnością firmy jest gruszkowica, doskonała La Vieille Poire (sprzedawana także z gruszką wewnątrz butelki). Oferta owocowych brandy jest naprawdę imponująca – od kilku odmian marcu, przez wszystkie typowe owoce (jabłka, śliwki, morele, wiśnie, maliny, czarne porzeczki), przez rzadsze (mirabelki, jarzębina, pigwa, czerwone porzeczki, tarnina, dzika róża, bez czarny, lokalne odmiany jagód) po zioła, przyprawy i kwiaty (kminek, imbir, korzeń gencjany, fiołki, nawet mak). Wybór likierów jest jeszcze bardziej imponujący, włączając w to np. kwiaty bergamotki czy geranium.

Czytaj więcej