Duch Sadu Winogrono w Butelce Starzone

tak jakby polska brandy. Mieszanka czterech gatunków winogron (białe, różowe, ciemne i ciemne dzikie). Sok był fermentowany osobno, wytłoki fermentowane osobno. Nastaw po fermentacji burzliwej leżakował w zbiornikach ok. 7-8 miesięcy. Po tym okresie wina zostały połączone w zbiorniku i poddane jednokrotnej destylacji. Brandy winogronowe umieszczone w beczce 50 litrowej z polskiego mocno wypalonego dębu na ponad roku czasu. Zlane i pozostawione do napowietrzenia przed umieszczeniem w butelce. Aromat wanilii, drewna, ziół, przypraw korzennych, zwłaszcza cynamonu i imbiru. W smaku bardzo delikatne, dużo przypraw – gałka muszkatołowa, cynamon, wanilia. W finiszu czekolada i orzechy laskowe.

Duch Sadu Jabłko w Butelce z Hibiskusem

spotkanie soczystego i słodkiego jabłka z aromatycznym i lekko kwaskowatym kwiatem hibiskusa już na etapie fermentacji, w wyniku czego powstało bardzo ciekawe i aromatyczne wino jabłkowo-hibiskusowe. Żeby hibiskus był jeszcze bardziej obecny w tym zestawieniu, po wlaniu wina do zbiornika, dodano kwiaty hibiskusa wewnątrz kolumny, aby oddały jeszcze bardziej swój wyjątkowy aromat podczas jednokrotnej destylacji. Aromat delikatny, nieco pudrowy, jest wyraźnie jabłko, czy też zielone jabłuszko, jest też kwaskowy aromat rajskiego jabłuszka, są kwiaty. Smak przyjemnie słodki, tu już bardzo słodkie jabłka, gruszki, śliwki i przyjemna kwiatowość, a w finiszu to jeszcze miód. Moc – 44%.

Kleiner Pure Apricot

nowa okowita morelowa Jana Kleinera z Moraw, destylowana w małym aparacie ze wsadem na 350 l. Dziewięć miesięcy fermentacji, trzykrotna destylacja do mocy ok. 62%, potem leżakowanie półtora roku w amforze i butelkowanie z mocą 43%. Aromat pestek, moreli, dużo słodyczy, miodu, lekko renkloda. Smak tłusty, kwiatowy, słodki, dużo orzechów, dużo moreli, figi. Tłusty, bardzo owocowy i słodki finisz, z nutą pestki.

Duch Sadu Jabłko w Butelce Starzone

beczka zalana czystym destylatem jabłkowym. Objętość 50 l, beczka z polskiego dębu prawie nowa (wcześniej zalana na ok. cztery miesiące okowitą Żytnią Wolfa), mocno wypalona. Leżakowanie przez 14 miesięcy. Delikatny, słodki, przyjemny aromat z nutą mięty, lukrecji, pieczonych jabłek, jabłek w lukrze, gruszek, ale też igliwia, lasu, lekko jagód. Smak jednak jest cierpki, wyraźnie czuć drewno, choć są też i wyraźne jabłka, sporo tytoniu, anyżu, imbiru, cynamonu. W finiszu dla odmiany powraca ziołowa, miętowa, orzeźwiająca nuta, są też jabłka z cynamonem. Moc – 46%.

Baltic Jack Porter Bierbrand Aged 3 Years

destylat z piwa Porter Bałtycki leżakowanego przez trzy lata w beczkach po Jacku Daniel’sie, z dodatkiem suski sechlońskiej, która daje nieco dymny aromat. Piwo uwarzył Browar Dukla i dla Browaru Dukla okowitę przygotowała Podkarpacka Destylarnia Okowity. Wspaniały aromat słodu, ciemnego piwa, chmielu. Smak słodko-ostry, dużo soczystych jabłek w ustach, leciutka nutka pieprzu, ale i równoważąca słodycz moreli i śliwki, są też nuty leśne oraz nuty dymne. W finiszu są szyszki chmielu, jest igliwie, jałowiec, tuja, jest też goryczka chmielu, jest nutka dymna, wędzona. A potem rozlewa się słodycz gruszki Williams i dojrzałych jabłek. I jeszcze kwiaty polne – finisz bardzo długi i wciąż się rozwijający. Pięknie zrobiona piwowica. Moc – 45%.

Drake OVII Okowita z Aronii 1/2020

w 2019 roku w Drake Distillery zabutelkowano Destylat z Aronii, teraz producent poszedł poziom wyżej, mamy okowitę w 100% z fermentacji owoców aronii. Intensywny aromat owoców: czarna porzeczka, liście czarnej porzeczki, lekko chrzan, czarne oliwki, lekko pestki słonecznika, ziemistość. Smak cierpki, ziemisty, zielone orzechy. W smaku zielone orzechy i orzeszki ziemne, oleiste, ziemiste, czarne oliwki. Bardzo dobrze smakuje. Moc – 40%.

Jozsef Stevlik Slivovitz

śliwowica koszerna, robiona na rynki USA i Izraela. Dwukrotnie destylowana w zakładzie Varda w Vasarosnameny, w aparatach o pojemności do 1000 l, ze śliwki damaszki. Na jedną butelkę idzie 5-6 kg śliwek. Właścicielem marki jest Dusan Stevlik, nosi imię jego dziadka. P{ierwsza partia butelek, rocznikowanych, trafiła do sprzedaży w 2018 roku. Cudowny zapach śliwki, słodkie, soczyste. W smaku bardzo słodkie śliwki i marcepan. W finiszu poza słodką śliwką dużo migdału. Moc – 40%.

Wizyta w destylarni Agnes

Niedaleko od autostrady D1 Pomiędzy Jihlava a Pragą znajduje się mała miejscowość Bohdaneč. Tu, nad stawem rybnym, ulokowany jest mały hotel, a na jego tyłach działa destylarnia Palírna Agnes, a także tłocznia soków, wytwórnia win owocowych, miodowych i cydrów. Nieopodal jest restauracja. Firma ma własne ule, hodowlę owiec, krów, świń i pstrągów. Robią miody. Wszystko jest koszerne.

Czytaj więcej

Belvedere Heritage 176

destylowane słodowane żyto. Cyfra w nazwie odnosi się do temperatury, przy której ziarna przestają kiełkować, zaczyna się prażenie żyta. Jak czytamy w materiałach producenta, firmy Moët Hennessy Polska: „Przez lata, kategoria wódek rozrastała się, a technika jej produkcji rozwijała. Stare tradycje odchodziły w zapomnienie podczas gdy smak wódki stawał się coraz bardziej neutralny. Belvedere rzuca wyzwanie tej neutralności. Wierzymy że żyto, które jest sercem naszej marki, wydobywa wyjątkowy smak i charakter naszej wódki. Dlatego też odtworzyliśmy tradycyjny proces słodowania – by móc stworzyć żytnią wódkę inną niż wszystkie. Belvedere Heritage 176 to dziedzictwo smaku wódki z przeszłości. Bogata, pełna i złożona. Z nutami miodu, orzechów włoskich i ziela angielskiego”. Destylat ma aromat słodki, zbożowy, czuć ziarno, ale też: kwiaty, jabłka, gruszki. W smaku bardzo dużo wanilii, mleczna czekolada. Finisz to kakao, nuta mleczna i waniliowa. Butelkowane z mocą 40%.

Wolf and Oak Distillery

Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

Czytaj więcej

Persiko Mandle

klasyczna receptura persiko, a więc alkoholu robionego przez redestylację migdałów. Aromat marcepanu, migdałów, nugatu. Smak słodki, migdałowy, bardzo marcepanowy, biała czekolada z migdałami w finiszu, także prażone migdały. Producentem jest Palírna U Zeleného stromu z Czech. Moc – 35%.

Passover Slivovitz 50%

nowa edycja. Śliwowica od Jelinka, czyli jedna z najlepszych na świecie, butelkowana przez Polmos Bielsko-Biała w wieku zapewne trzech lat. Słodkie, aromatyczne wizowickie śliwki, my w Polsce takich nie mamy. Po otwarciu butelki od razu czuć słodki, soczysty, nieco kwiatowy aromat śliwki, który w klasycznej wersji 70% był nieco przytłumiony przez moc alkoholu. Ta ma moc idealną dla szlachetnej leżakowanej śliwowicy. Poza śliwkami w aromacie czuć jeszcze lekko lukier, marcepan. W smaku równie soczysta jak w aromacie, choć wpływ beczki jest tu widoczny, nuty drewna, tytoniu, liści, które w finiszu przechodzą w skórę i słodki tytoń, z posmakiem muskatu i hibiskusa. A jest i korzenność, są i zioła.

Czytaj więcej

Spotkanie z Wolf & Oak

15 czerwca w Kita Koguta odbyły się dwie sesje degustacyjne z Michałem Płuciszem, twórcą projektu Wolf & Oak Distillery. Ogromne zainteresowanie koneserów sprawiło, że ze względu na wymogi sanitarne trzeba było podzielić degustację na dwie grupy. Do spróbowania było siedem trunków, które spotkały się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem.
Degustacja zaczęła się od wódki czystej żytniej. – Nigdy nie chciałem robić wódki, ale sprzedaje się najlepiej ze wszystkiego, co kiedykolwiek zrobiłem – mówił Michał Płucisz. – Ponieważ sam nigdy nie piłem wódki, dlatego postanowiłem zrobić taką, która będzie mi smakować, czyli żeby pachniała zbożem, a nie etanolem. Nie lubię alkoholi neutralnych, więc ta wódka ma mieć zapach i smak. Ponieważ jest to żyto, więc zawsze pozostawia nutę pieprzną. Jestem miłośnikiem chleba żytniego, stąd mój naturalny wybór żyta do wyrobu alkoholi, także okowit czy whisky.

Czytaj więcej

Młody Ziemniak 2019

aromat kwaśny, wchodzący w rejestry kiszonkowe (kiszony seler), a jeszcze bardziej marynat (marynowana marchew, marynowany kalafior). Właściwie nie ma w nosie ziemniaka, a już na pewno nie ziemniak gotowany, czy pieczony, jak to było w niektórych poprzednich edycjach, jeśli już to surowy. Bardzo ciekawe, aż można sobie wyobrazić, że jest i sól w tym marynatowym aromacie. W ustach delikatne, nieco słodkie, nieco ziemiste, nieco kwaśne, ale już znacznie mniej niż w zapachu. Jest tu topinambur, kalafior, ale i wyłuskane ziarna słonecznika. Powiedzieć, że smaczne, to mało, pyszne, w ogóle nie czuć alkoholu. W finiszu wciąż słonecznik, delikatna nuta dymna, więc prażony słonecznik, słodycz masła orzechowego, pestki dyni, leciutko marynaty, biała rzodkiew, jakby marynowany słonecznik (!). Cudownie lekkie. To najlepsza edycja od 2016 roku.

Kolejny projekt alkoholowy Palikota

Janusz Palikot ogłosił kolejny projekt – Alembik Polska – i rozpoczął kampanię crowdfundingową na Crowdway. Jej wartość to 4,185 mln zł, a pozyskane pieniądze zostaną przeznaczone na otwarcie dziesięciu lokali z alembikami, które zostały nazwane Alkotekami. W każdym będzie robiona inna okowita pod marką Palikot, będzie też piwo, wino, jedzenie i sklepik. Pierwsze trzy lokalizacje to: Lublin, Cieszyn i Podlasie, zostana otwarte jeszcze w tym roku. 1,5 mln zostanie przeznaczone na zakup alembików i drugie tyle na wyposażenie lokali,m reszta m.in. na: stworzenie aplikacji, akcyzę, marketing i import.