R. Jelinek Hruskovice Williams

słodki gruszkowy aromat, bardzo czysty, bardzo soczysty. Smak słodki, gruszkowy, jak likier, jak syrop, choć czuć odpowiednią moc. Finisz słodki, ale z lekką nutką gorzkiej pestki, z lekką ziołowością, jednak konsekwentnie gruszkowy. Klasyka. Jeden z najlepszych destylatów z gruszki williams w Europie… choć same gruszki pochodzą z Argentyny. Moc – 42%. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Okowita i piwa bezalkoholowe z Tenczynka

4 marca w barze The Taps w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Janusza Palikota. Były poseł przedstawił swój nowy projekt – spółkę Tenczynek Bezalkoholowe S.A. Tego samego dnia na Crowday.pl ruszyła akcja crowfundingowa, której celem jest zebranie 4,17 mln zł. Pieniądze zostaną przeznaczone głównie na zakup wyposażenia do Browaru Tenczynek: 1,9 mln zł na aparat do dealkoholizacji, 750 tys. zł na wirówkę do piwa, 140 tys. zł na aromatyzator, 130 tys. zł na karbonizator, 900 tys. zł na stację uzdatniania wody, a reszta na marketing.

Czytaj więcej

Spotkanie z destylarnią Drake

10 lutego w Kita Koguta odbyła się prezentacja okowit z destylarni Drake. To mała firma, działają dopiero od roku, już jednak są dobrze znani koneserom owocowych destylatów. Niedaleko Poznania maja winiarnię, destylarnię i palarnię kawy, zakład jest otwarty dla odwiedzających, a za wyrób alkoholi odpowiada Krzysztof Kaczor. Uczestnicy degustacji mieli okazję spróbowania pięciu okowit, a także wina z czarnej porzeczki. Masterclass prowadził Marcin Czarnecki. – Wszystkie nasze okowity są dwukrotnie destylowane w miedzianym aparacie Kothe o pojemności 250 l, zawsze stosujemy drożdże winiarskie i każdy alkohol butelkujemy z mocą 40%, gdyż zależy nam na łagodnym smaku – mówił Marcin Czarnecki.

Czytaj więcej

Sukces w Pałacu Kultury

W dniach 25 i 26 stycznia w Warszawie odbyła się pierwsza edycja festiwalu Jedz Pij Warszawo, połączonego z trzecią edycję Festiwalu Wódki i Zakąski. Było co próbować, można było się edukować, imprezie towarzyszyło ponad 20 spotkań dyskusyjnych, z udziałem ok. 50 panelistów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty live cooking czy widowiskowe barmańskie pokazy flair show.

Czytaj więcej

Okowity Podkarpackie w Kita Koguta

20 stycznia w Kita Koguta odbyła się prezentacja linii sześciu okowit Podkarpackiej Destylarni Okowity. Młoda firma, już nagrodzona dwoma złotymi medalami oraz double gold w konkursie Warsaw Spirits Competition 2019, działa w murach gorzelni rolniczej we wsi Długie, która powstała w 1880 roku. Spotkanie prowadził Grzegorz Pińczuk, który uruchomił destylarnię wspólnie z ojcem, Jerzym, technologiem gorzelnictwa z wieloletnim doświadczeniem, dawnym kierownikiem gorzelni rolniczej w Długie.

Czytaj więcej

Weingut Andreas B. Polsterer

rodzinna winnica w Feuersbrunn, jednym z najstarszych miast winiarskich w Dolnej Austrii. Od ok. 250 lat rodzina uprawia winorośl, obecnie mają ponad 13 hektarów winnic. Główne nasadzenia to roter veltliner, poza tym: grüner veltliner, riesling, chardonnay, cabernet, merlot, zweigelt, blauburger, st. laurent. Robią też wina musujące i lodowe. Pod koniec lat 80. XX wieku otworzyli niewielką destylarnię, butelkują ok. 300 l mocnych alkoholi. Mają też własne sady moreli oraz śliwek, robię: morelowicę, tresterbrand (destylat z wytłoczyn) i śliwowicę. Każdy alkohol leżakuje trzy lata w stalowych tankach przed zabutelkowaniem. W 2020 roku po raz pierwszy wypuszczą tresterbrand z beczek.

Czytaj więcej

Młody Ziemniak David 2018

nuta wędzenia i kiszenia. Ziemniaki z ogniska, niemiecka sałatka ziemniaczana z ogórkiem, wędzonym boczkiem. Nuty dymne i ziemiste, wchodzące w rejestry tequili, zwłaszcza że jest także nuta miodowa – pieczona agawa. Smak bardzo przyjemny, słodko-cierpki, kiszonki i pieczone ziemniaki, wyraźna ziemistość, kiszona limonka. Długi finisz, lekko gorzkawy, wypieczona skórka ziemniaka, pieprz ziołowy, kardamon, znika ziemniak, robią się w ustach zioła, mineralność, wciąż ziemistość. Niesamowicie ciekawa edycja. Moc – 40%.

Via Roma Distillato d’Uva

produkowany przez firmę Zanin destylat z całych winogron, głównie odmian glera. Aromat różany i drożdżowy, lekko kakao, winogrona i pestki winogron. Smak bardzo słodki, przyjemny, nuty wanilii, czekolady, słodycz karotkowa. W finiszu sporo drożdży, sporo rześkich zielonych winogron, słodycz cukru i nuta apteczna, septyczna. Moc – 40%. W Polsce w ofercie M&P.

Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych 2019

9 listopada w Konarach na Śląsku odbył się pierwszy Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Miejsce jest wyjątkowe, odrestaurowany pałac pochodzi z 1763 roku. Przez kronikę wsi znajdującej się w dawnym księstwie świdnickim, przewijają się rody Reichenbachów, Sebottendorfów, Saugwiztów, Seydlitzów, Landskronów, Lebensteinów, Richthofenów i Gaffronów. Zniszczony w czasach PGR, dziś dźwiga się z ruin. Są tu wspaniałe piwnice, przestrzeń hotelowa, niezwykły spichlerz z wieżą, a sama impreza odbywała się w odrestaurowanych i zaaranżowanych na nowo dawnych stajniach. Kilometr drogi od Pałacu Konary w budowie jest duża destylarnia Wolf & Oak.

Czytaj więcej

Okowity od Palikota

Janusz Palikot powołał spółkę Tenczyńska Okovita, w której powstawać będą trzykrotnie destylowane naturalne alkohole ze zbóż i owoców. Nawiązując do historycznych receptur spółka planuje zaoferować kraftową okowitę oraz jakościową wódkę rzemieślniczą. Linia produkcyjna zostanie zainstalowana w należącym do Palikota Browarze Tenczynek. Spółka rozpoczęła zbiórkę pieniędzy poprzez Crowdway – platformę crowdfundingu inwestycyjnego. „Alkohole wysokoprocentowe są obecnie w przededniu rewolucji porównywalnej do tej, która 10 lat temu zaczęła zmieniać na lepsze polski rynek piwny. To dobry czas na wykorzystanie budzącego się potencjału i wskrzeszenie kraftowej okowity” – czytamy w komunikacie, ogłoszonym na Crowdway. Firma planuje zebrać blisko 4,2 mln zł, z czego ok. 1 mln zł ma zostać przeznaczone na zakup kolumny destylacyjnej, 400 tys. zł na beczki do leżakowania. Ok. 2 mln zł ma pomóc sfinansować pierwszy okres działalności i opłaty akcyzowe. Planowane pierwsze butelkowania to 2021 rok. Minimalny pakiet 10 akcji kosztuje 220 zł.

Podkarpacka Destylarnia Okowity

W 1880 roku w miejscowości Długie pod Zarszynem na Podkarpaciu powstała gorzelnia dworska, prowadził ją wówczas Jan Wiktor i była częścią folwarku. Zatrudniała pięciu pracowników, napędzana była silnikiem parowym o mocy 6 koni mechanicznych. Urodzajne gleby regionu znanego jako Doły Jasielsko-Sanockie, sprzyjały rozwojowi rolnictwa. Powstały tu m.in. młyny wodne i browar parowy w Zarszynie. Pierwsze wzmianki o słodowni dworskiej pochodzą z roku 1631. Jednak funkcjonowanie odpowiednio zorganizowanego browaru przypada na lata późniejsze, czasy od 1755 roku.

Czytaj więcej