Z wizytą w Pakruojis

Za miasteczkiem Pakruojis, nad rzeką Kruoja, zachował się dawny dwór i część majątku rodziny Roppów. Zbudowany w stylu kasycystycznym, otoczony pięknym parkiem, z dawnymi zabudowaniami gospodarczymi, m.in.: młyn wodny, wiatrak, stajnie, kuźnia, zakład przędzarski, gospoda, browar i gorzelnia (nie dotrwały do naszych czasów m.in.: szkoła i kościół). Pierwszy dwór stanął w tym miejscu w XVI wieku, jednak obecne budynki są z lat 1820-1840, odrestaurowane po 2004 roku, m.in. dzięki dofinansowaniom z UE. Jest tu 150-letni park z około 26 gatunkami drzew o powierzchni 48,2 ha, pełen kwiatów, pomników i figur, z wysepką dla zakochanych, chętnie wykorzystywaną do zdjęć ślubnych. Zachowały się 43 budynki, wspaniały łupkowy most. W dawnych garażach jest duża kolekcja starych samochodów i maszyn parowych, wszystkie pojazdy są na chodzie. Pokoje gościnne w dawnej oficynie urządzone są stylowo z meblami, obrazami i przedmiotami z XIX wieku.

Czytaj więcej

40 procent i więcej na spotkaniu w Katowicach

3 września 2021 roku w Katowicach, w restauracji Stare i Nowe, odbyło się spotkanie degustacyjne zorganizowane pod hasłem „Sztuka degustacji”. W roli prowadzących wystąpili Marcin Młodożeniec, spiritus movens w 40procent.pl (blog o wódce i sklep z polskimi destylatami) oraz Łukasz Gołębiewski. W kameralnym, niespełna trzydziestoosobowym gronie uczestnicy mogli spróbować wyselekcjonowanych na tą okoliczność nowości ze świata polskich destylatów.

Czytaj więcej

Destyl Kozia Serwatka

Zapach… koziej serwatki, a jaki ma być? Czyli: tłusty, lekko słony, lekko kwaśny, mleczny. Skojarzenia z ołomuckim serem. W ustach czuć wysoką moc alkoholu, ale czuć też absolutnie ser, twaróg kozi, sól i fermentację. Finisz wciąż kozi, bardzo tłusty, nieco mdły. Bardzo, bardzo długo pozostaje posmak, potężnej mocy alkoholu 57% właściwie nie czuć. Może się podobać, może się nie podobać, ale to doskonale oddaje surowiec, nie ma żadnych obcych nut w smaku i aromacie, a poza tym jest ekstremalnie oryginalne. Informacje techniczne: z 1400 l serwatki wyszło zaledwie ok. 50 l alkoholu. Destylowane do 85%. Trzeba było użyć specjalnych enzymów do laktozy żeby rozpocząć fermentację, która trwała niepełne trzy dni.

Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych

W dniach 12-15 sierpnia na poznańskim Starym Rynku odbywał się XV Ogólnopolski Festiwal Dobrego Smaku i towarzyszący imprezie Ogólnopolski Festiwal Alkoholi Rzemieślniczych. Tu wśród wystawców byli: Drake Distillery, Destyl, Podole Wielkie, Manufaktura Cieleśnica, Wolf & Oak, Smarduch Family Distillery, Herbarius i Jonston Distillery. W drugiej części Festiwalu Dobrego Smaku byli rzemieślniczy wytwórcy oraz importerzy: serów, wędlin, soków, przetworów, kiszonek, ale też win gronowych i owocowych, nalewek, miodów. Sporo było miejsc z gastronomią, ze słodyczami. W części ogólnej m.in.: Toorank, Royal Nature (właściciel marki wódek i likierów Biała Orlica) i nalewkarnia Longinus z Ciechanowa.

Czytaj więcej

Koukouzina

(κουκουζινα). Pochodząca z Nisyros koukouzina to tradycyjny alkohol destylowany z winogron i fig. Powstaje zwykle w prymitywnych lokalnych destylarniach, zwanych kazanari. Smak jest podobny do greckiej raki, natomiast zawartość alkoholu waha się zwykle od 42% do 43%. Karafka z koukouzina jest powszechnie podawana jako dodatek do różnych lokalnych specjałów, w tym placków z ciecierzycy z rozmaitymi skordaliami. Zapach dość kwaśny, cytrusy, kwaśne winogrona. W smaku natomiast ciekawa mieszanka kwaśno-słodka, wytrawne wino i figi, daktyle, miód. Podobnie finisz, im dłużej w ustach, tym więcej słodyczy.

Degustacja alkoholi konkursowych

12 sierpnia o godz. 18.00 w Poznaniu na Starym Rynku w Namiocie Festiwalowym Ogólnopolskiego Festiwalu Alkoholi Rzemieślniczych odbędzie się degustacja komentowana alkoholi nagrodzonych i wyróżnionych w konkursie festiwalowym. Będą to wódki, giny i okowity, także alkohole starzone od następujących producentów: Manufaktura Cieleśnica, Podole Wielkie, Wolf & Oak, Destyl, Drake Distillery, Jonston Gin, Herbarius i Smarduch Family Distillery. Konkurs odbył się w formie ślepej degustacji z udziałem 12 osób. Degustację poprowadzi przewodniczący jury konkursu, Łukasz Gołębiewski. Wstęp jest bezpłatny, po zarejestrowaniu się na stronie Facebook wydarzenia: https://www.facebook.com/events/551282799328370 lub na stronie grupy Degustujemy: https://www.facebook.com/groups/degustujemy.

Browar Nook Hop #1 Bierbrand

destylat powstał z trzech sztandarowych piw Browaru Nook: Odskocznia (pszeniczne z mango i brzoskwinią), Po Korkach (American Pale Ale) oraz Faza Wstępna (American India Pale Ale). Destylacja w Podolu Wielkim, właścicielem marki jest firma Kamron, która dystrybuuje piwa rzemieślnicze, alkohole mocne rzemieślnicze (Polskie oraz zagraniczne) oraz ma własną markę piwa pod nazwą Browar Nook.
Destylat o mocy 43% ma bardzo przyjemny, kwiatowy, chmielowy zapach, nuty brzoskwini, moreli, mandarynki, róże. Smak jest bardzo owocowy, masa moreli, nektarynki, mirabelki, słodka gruszka, słodkie jabłko. W finiszu masa jabłek, lekko nuta korzenna. Bardzo rześkie i bardzo smaczne. Z powodzeniem można by to wziąć za destylat wieloowocowy.

BUH Okovita

destylat piwa BUH z Browaru Tenczynek robiony w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Przyjemny, intensywny zapach chmielu, mineralność, polne kwiaty, czereśnie, mirabelki. W ustach lekka, bardzo mineralna, delikatnie słona, a jednocześnie owocowo słodka. Bardzo harmonijnie przechodzi w słony i trawiasty finisz, ziemistość, przypomina nieco tequilę.
27,5/27/27,5/8=90

Smarduch Distillery – degustacja

Zapraszamy 19 lipca o godz. 19.30 na degustację wyrobów rzemieślniczej destylarni Smarduch. Do spróbowania będą: 1. Okowita Jabłkowa Cask Strength starzona w beczce po nalewce pigwowej (55%); 2. Wódka Żytnia Malinowa (41%); 3. Wódka Żytnia Ogórkowa (40%); 4. Gin Awiator (40%); 5. Duch Kniei (33%); 6. Nalewka Wiosenna (28%); 7. Nalewka Letnia (29%). Degustację poprowadzi twórca trunków, Stanisław Smarduch.

Czytaj więcej

Okowita z Chleba Edycja Pierwsza

wyprodukowano 550 butelek o pojemności 0,5 l, każda numerowana, o mocy 43%. Wykorzystano wszystkie chleby z oferty własnej piekarni, czyli: żytnie, pszenne, płaskurka, orkisz, sampsza, do tego wszystko, co można znaleźć w chlebach marki Handelek: czarnuszka, śliwka, orzech włoski, orzech brazylijski, siemię lniane. W aromacie słodkie śliwki, słodkie ziarno, słód, sól. W smaku dużo przyjemnej słodkości, mleczność, wafelek, ale też i bardziej gorzka, orzechowa nuta i drożdże. W finiszu orzechy, zwłaszcza pistacje oraz sól i pieprz.

Okowita z chleba

Okowita o mocy 43% powstała w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Suszenie chleba w piecu piekarniczym, opalanym drewnem, zajęło 6 miesięcy i w tym czasie udało się zebrać 500 kg. Na jedną butelkę 0,5 l idzie ok. 1 kg czerstwego pieczywa. Pierwsza edycja to 500 butelek, pozostałe po destylacji 30 l trafiło do beczki. Wykorzystano wszystkie chleby z oferty własnej piekarni, czyli: żytnie, pszenne, płaskurka, orkisz, sampsza, do tego wszystko, co można znaleźć w chlebach marki Handelek: czarnuszka, śliwka, orzech włoski, orzech brazylijski, siemię lniane.

Czytaj więcej

Wolf & Oak Marcowe 2021

trunek owocowy, powstający z resztek wszystkich owoców, które zostały po filtracji lub destylacji okowit. Bardzo przyjemny, delikatny, kwiatowy aromat, do tego gruszki, śliwki, mirabelki. Smak bardzo śliwkowy, a jednocześnie delikatny, słodki. Finisz nieco mineralny, rześki, kwaskowe jabłka, śliwki, kwiaty. Moc – 42%.