Wolf and Oak Distillery

Spółka kontynuuje działalność projektu „Wolf Distillery” Michała Płucisza, która zadebiutowała w 2011 roku brandy wydestylowaną z czajnika. Następnie były whisky – zarówno rye, jak i single malt, gin oraz destylaty owocowe. Występując na festiwalach whisky w różnych częściach Polski, Michał Płucisz szybko uzyskał renomę wśród koneserów rzemieślniczych trunków, a kolejne edycje jego whisky czy okowit stawały się coraz lepsze oraz nabierały wartości kolekcjonerskiej.

Czytaj więcej

Persiko Mandle

klasyczna receptura persiko, a więc alkoholu robionego przez redestylację migdałów. Aromat marcepanu, migdałów, nugatu. Smak słodki, migdałowy, bardzo marcepanowy, biała czekolada z migdałami w finiszu, także prażone migdały. Producentem jest Palírna U Zeleného stromu z Czech. Moc – 35%.

Passover Slivovitz 50%

nowa edycja. Śliwowica od Jelinka, czyli jedna z najlepszych na świecie, butelkowana przez Polmos Bielsko-Biała w wieku zapewne trzech lat. Słodkie, aromatyczne wizowickie śliwki, my w Polsce takich nie mamy. Po otwarciu butelki od razu czuć słodki, soczysty, nieco kwiatowy aromat śliwki, który w klasycznej wersji 70% był nieco przytłumiony przez moc alkoholu. Ta ma moc idealną dla szlachetnej leżakowanej śliwowicy. Poza śliwkami w aromacie czuć jeszcze lekko lukier, marcepan. W smaku równie soczysta jak w aromacie, choć wpływ beczki jest tu widoczny, nuty drewna, tytoniu, liści, które w finiszu przechodzą w skórę i słodki tytoń, z posmakiem muskatu i hibiskusa. A jest i korzenność, są i zioła.

Czytaj więcej

Spotkanie z Wolf & Oak

15 czerwca w Kita Koguta odbyły się dwie sesje degustacyjne z Michałem Płuciszem, twórcą projektu Wolf & Oak Distillery. Ogromne zainteresowanie koneserów sprawiło, że ze względu na wymogi sanitarne trzeba było podzielić degustację na dwie grupy. Do spróbowania było siedem trunków, które spotkały się z bardzo entuzjastycznym przyjęciem.
Degustacja zaczęła się od wódki czystej żytniej. – Nigdy nie chciałem robić wódki, ale sprzedaje się najlepiej ze wszystkiego, co kiedykolwiek zrobiłem – mówił Michał Płucisz. – Ponieważ sam nigdy nie piłem wódki, dlatego postanowiłem zrobić taką, która będzie mi smakować, czyli żeby pachniała zbożem, a nie etanolem. Nie lubię alkoholi neutralnych, więc ta wódka ma mieć zapach i smak. Ponieważ jest to żyto, więc zawsze pozostawia nutę pieprzną. Jestem miłośnikiem chleba żytniego, stąd mój naturalny wybór żyta do wyrobu alkoholi, także okowit czy whisky.

Czytaj więcej

Młody Ziemniak 2019

aromat kwaśny, wchodzący w rejestry kiszonkowe (kiszony seler), a jeszcze bardziej marynat (marynowana marchew, marynowany kalafior). Właściwie nie ma w nosie ziemniaka, a już na pewno nie ziemniak gotowany, czy pieczony, jak to było w niektórych poprzednich edycjach, jeśli już to surowy. Bardzo ciekawe, aż można sobie wyobrazić, że jest i sól w tym marynatowym aromacie. W ustach delikatne, nieco słodkie, nieco ziemiste, nieco kwaśne, ale już znacznie mniej niż w zapachu. Jest tu topinambur, kalafior, ale i wyłuskane ziarna słonecznika. Powiedzieć, że smaczne, to mało, pyszne, w ogóle nie czuć alkoholu. W finiszu wciąż słonecznik, delikatna nuta dymna, więc prażony słonecznik, słodycz masła orzechowego, pestki dyni, leciutko marynaty, biała rzodkiew, jakby marynowany słonecznik (!). Cudownie lekkie. To najlepsza edycja od 2016 roku.

Kolejny projekt alkoholowy Palikota

Janusz Palikot ogłosił kolejny projekt – Alembik Polska – i rozpoczął kampanię crowdfundingową na Crowdway. Jej wartość to 4,185 mln zł, a pozyskane pieniądze zostaną przeznaczone na otwarcie dziesięciu lokali z alembikami, które zostały nazwane Alkotekami. W każdym będzie robiona inna okowita pod marką Palikot, będzie też piwo, wino, jedzenie i sklepik. Pierwsze trzy lokalizacje to: Lublin, Cieszyn i Podlasie, zostana otwarte jeszcze w tym roku. 1,5 mln zostanie przeznaczone na zakup alembików i drugie tyle na wyposażenie lokali,m reszta m.in. na: stworzenie aplikacji, akcyzę, marketing i import.

Wolf & Oak Okowita Czerwone Owoce

bardzo limitowana edycja, zaledwie kilkanaście butelek. Przedestylowane zostały wina owocowe: malinowe, wiśniowe, truskawkowe i porzeczkowe. Cudowny zapach malin. Głębiej – jagody leśne, agrest, lekko nuta liści porzeczki. Smak słodki, bardzo słodki, malinowy, aż idący w stronę landrynek. Maliny, poziomki i czerwone porzeczki w finiszu. Bardzo przyjemny, długi, naturalnie owocowy. Moc – 45%.

Międzynarodowe laury dla destylarni Podole Wielkie

Gorzelnia Podole Wielkie zdobyła medale w prestiżowych międzynarodowych konkursach. Wielkim sukcesem są dwa srebrne i brązowy medal z World Spirits Competition 2020 w San Francisco, gdzie polski producent konkurował wśród prawie 3000 alkoholi z całego świata. Srebro za Podole Wielkie Wódka Ziemniaczana 40% i Podole Wielkie Ziemniak 2015 42,6% oraz brąz za Podole Wielkie Ziemniak 2019 43%. Producent zdobył także medale w Berlinie w International Spirits Competition 2020. Tu firma dostała złoty medal za okowitę Ziemniak 2019, srebrny za okowitę Pszenica 2018 oraz brąz za Ziemniak 2015. Firma uzyskała także tytuł Polish Distillery of The Year.

Signum temporis

Destylarnia Drake z Maksymilianowa (Wielkopolska) wypuściła trunek o nazwie Coviidówka, z charakterystycznym symbolem włochatego wirusa i dopiskiem „Bądźmy zdrovii”. OVII to marka destylarni Drake, pod którą wypuszczane są okowity i destylaty owocowe czy zbożowe. Coviidówka to alkohol wieloowocowy z: gruszki, jabłka, czarnej porzeczki i aronii, przedestylowany do mocy 91%, rozcieńczony do 40%. Nuta owocowa i delikatnie kwiatowa, sporo porzeczki, czarny bez, ale właściwie można też znaleźć i jabłko, i aronię, najmniej daje o sobie znać gruszka. Jest delikatna ziemistość, jakby z liści porzeczki. Smak słodkawy, delikatny, zaskakujące nuty czerwonych owoców, jakby poziomki. Finisz również delikatny i słodki, odzywa się gruszka, dochodzi do głosu jabłko, ale czuć też i czarny bez, a może kwiat akacji.

Czytaj więcej

Honey Schnapps

klarowny destylat miodowy z Lietuviskas Midus w Stokliszkach, firmy znanej m.in. z miodów pitnych czy mocnego Suktinisa. Aromat słodki i drożdżowy, delikatnie wanilia, maliniak. W smaku też miód maliniak, drożdże, czekolada. W finiszu pojawia się miód, jest też delikatnie ziołowość, jest bardzo dużo wanilii i ziemistość. Moc – 40%.

R. Jelinek Hruskovice Williams

słodki gruszkowy aromat, bardzo czysty, bardzo soczysty. Smak słodki, gruszkowy, jak likier, jak syrop, choć czuć odpowiednią moc. Finisz słodki, ale z lekką nutką gorzkiej pestki, z lekką ziołowością, jednak konsekwentnie gruszkowy. Klasyka. Jeden z najlepszych destylatów z gruszki williams w Europie… choć same gruszki pochodzą z Argentyny. Moc – 42%. W ofercie Pinot Wine & Spirits.

Okowita i piwa bezalkoholowe z Tenczynka

4 marca w barze The Taps w Warszawie odbyła się konferencja prasowa Janusza Palikota. Były poseł przedstawił swój nowy projekt – spółkę Tenczynek Bezalkoholowe S.A. Tego samego dnia na Crowday.pl ruszyła akcja crowfundingowa, której celem jest zebranie 4,17 mln zł. Pieniądze zostaną przeznaczone głównie na zakup wyposażenia do Browaru Tenczynek: 1,9 mln zł na aparat do dealkoholizacji, 750 tys. zł na wirówkę do piwa, 140 tys. zł na aromatyzator, 130 tys. zł na karbonizator, 900 tys. zł na stację uzdatniania wody, a reszta na marketing.

Czytaj więcej

Spotkanie z destylarnią Drake

10 lutego w Kita Koguta odbyła się prezentacja okowit z destylarni Drake. To mała firma, działają dopiero od roku, już jednak są dobrze znani koneserom owocowych destylatów. Niedaleko Poznania maja winiarnię, destylarnię i palarnię kawy, zakład jest otwarty dla odwiedzających, a za wyrób alkoholi odpowiada Krzysztof Kaczor. Uczestnicy degustacji mieli okazję spróbowania pięciu okowit, a także wina z czarnej porzeczki. Masterclass prowadził Marcin Czarnecki. – Wszystkie nasze okowity są dwukrotnie destylowane w miedzianym aparacie Kothe o pojemności 250 l, zawsze stosujemy drożdże winiarskie i każdy alkohol butelkujemy z mocą 40%, gdyż zależy nam na łagodnym smaku – mówił Marcin Czarnecki.

Czytaj więcej

Sukces w Pałacu Kultury

W dniach 25 i 26 stycznia w Warszawie odbyła się pierwsza edycja festiwalu Jedz Pij Warszawo, połączonego z trzecią edycję Festiwalu Wódki i Zakąski. Było co próbować, można było się edukować, imprezie towarzyszyło ponad 20 spotkań dyskusyjnych, z udziałem ok. 50 panelistów. Dużym zainteresowaniem cieszyły się warsztaty live cooking czy widowiskowe barmańskie pokazy flair show.

Czytaj więcej

Okowity Podkarpackie w Kita Koguta

20 stycznia w Kita Koguta odbyła się prezentacja linii sześciu okowit Podkarpackiej Destylarni Okowity. Młoda firma, już nagrodzona dwoma złotymi medalami oraz double gold w konkursie Warsaw Spirits Competition 2019, działa w murach gorzelni rolniczej we wsi Długie, która powstała w 1880 roku. Spotkanie prowadził Grzegorz Pińczuk, który uruchomił destylarnię wspólnie z ojcem, Jerzym, technologiem gorzelnictwa z wieloletnim doświadczeniem, dawnym kierownikiem gorzelni rolniczej w Długie.

Czytaj więcej

Weingut Andreas B. Polsterer

rodzinna winnica w Feuersbrunn, jednym z najstarszych miast winiarskich w Dolnej Austrii. Od ok. 250 lat rodzina uprawia winorośl, obecnie mają ponad 13 hektarów winnic. Główne nasadzenia to roter veltliner, poza tym: grüner veltliner, riesling, chardonnay, cabernet, merlot, zweigelt, blauburger, st. laurent. Robią też wina musujące i lodowe. Pod koniec lat 80. XX wieku otworzyli niewielką destylarnię, butelkują ok. 300 l mocnych alkoholi. Mają też własne sady moreli oraz śliwek, robię: morelowicę, tresterbrand (destylat z wytłoczyn) i śliwowicę. Każdy alkohol leżakuje trzy lata w stalowych tankach przed zabutelkowaniem. W 2020 roku po raz pierwszy wypuszczą tresterbrand z beczek.

Czytaj więcej