Frndžalica

słowacki starzony destylat zbożowy, dwa lata leżakował w dębowych beczkach. Wydestylowany do mocy 75%, po leżakowaniu rozcieńczony przed butelkowaniem do 50%. Producentem jest Pacho Matrtaj z Trnawy, butelki są rocznikowane. Posmak orzecha laskowego, wanilii.

1000 Ročna Včela

słowacki destylat miodowy, który przez 730 dni leżakował w dębowych beczkach. Powstaje w destylarni Pálenica Jelšovce niedaleko Nitry dla firmy Apimed, specjalizującej się w produktach z miodu. Aromat owocowy – w nosie renkloda i mirabelka, w smaku niestety gorzkie i zjełczałe. Moc – 52%.

Opowieść o pasji

Unikatowe polskie okowity ze słynnej łąckiej Manufaktury Krzysztofa Maurera przyciągnęły amatorów rodzimych trunków do warszawskiej restauracji o – bez dwóch zdań – adekwatnej nazwie Specjały Regionalne. Spotkanie zorganizowane przez magazyn „Aqua Vitae” odbyło się 8 czerwca, prowadził je Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny dwumiesięcznika, a gościem specjalnym był sam Krzysztof Maurer.

Czytaj więcej

Historia destylarni M. Hanauer & Sohn z Würzburga

Założycielem gorzelni i fabryki likierów był Hermann Reiß, który po ślubie w 1885 roku z Babette Hanauer przeniósł się do Würzburga. To właśnie tam wraz ze swym teściem założyli fabrykę parową wraz z gorzelnią Weinbrennerei und Likörfabrik M. Hanauer & Sohn. Mieściła się przy Resenstraße 4/6 w dzielnicy Heidingsfeld, tuż przy torach kolejowych. Mieli sześć alembików szarentejskiego typu oraz piwnice z leżakującymi w beczkach destylatami. Produkowano tu głównie destylaty owocowe (m.in. cenioną kirschwasser, czyli destylat z wiśni), śliwowicę, destylaty z wytłoczyn winogron. Rozlewano także importowane z Francji koniaki, mieli filię w Châteauneuf-sur-Charente. Butelkowano Cognac Hanauer. Importowali też rum i arrack

Czytaj więcej

Witkacy Śliwowica

produkowana przez Bartex Wine & Spirits ze specjalnie dobranych odmian śliwek węgierek. Owoce zostały wydrylowane (małą część pozostawiono z pestkami), rozdrobnione, a następnie poddane dwukrotnej destylacji. Aromat wyraźnie śliwkowy, z nutą pestki, marcepanu, amaretto i mirabelki. W smaku dominuje śliwka, jest zarazem słodko i wytrwanie. Finisz delikatny, słodki, bardzo owocowy. Moc – 40%.

Od miodu do whisky

26 kwietnia w warszawskiej restauracji Specjały Regionalne (Nowy Świat 44) odbyła się degustacja miodów, okowit i whisky z Warmii i Mazur, produkowanych przez Bogdana Piaseckiego. Spotkanie prowadził Adam Gogacz, a do spróbowania była kolekcja miodów od trójniaka po półtoraka, dwie okowity i dwie whisky, w tym unikatowa wersja prosto z beczki.

Czytaj więcej

Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej

Devoille

firma Distillerie Paul Devoille powstała w 1859 w Fougerolles i do dziś pozostaje w rękach rodziny. Zaczynali od wytwarzania absyntu, którego produkcję musieli wstrzymać w 1915 roku, kiedy został we Francji zakazany. Obecnie jednak znów go robią według starych receptur, mają własne uprawy piołunu. Specjalizują się w owocowych eau-de-vie i likierach oraz kremach, ale mają także w ofercie wódkę, pastis, gin Paris czy linię absyntów Libertine. Specjalnością firmy jest gruszkowica, doskonała La Vieille Poire (sprzedawana także z gruszką wewnątrz butelki). Oferta owocowych brandy jest naprawdę imponująca – od kilku odmian marcu, przez wszystkie typowe owoce (jabłka, śliwki, morele, wiśnie, maliny, czarne porzeczki), przez rzadsze (mirabelki, jarzębina, pigwa, czerwone porzeczki, tarnina, dzika róża, bez czarny, lokalne odmiany jagód) po zioła, przyprawy i kwiaty (kminek, imbir, korzeń gencjany, fiołki, nawet mak). Wybór likierów jest jeszcze bardziej imponujący, włączając w to np. kwiaty bergamotki czy geranium.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Drombeg

napój alkoholowy z West Cork Distillery. Nazwa pochodzi od słynnego neolitycznego kamiennego kręgu w Drombeg, uważanego za ołtarz druidów. Pojawił się na rynku w 2006 roku i odniósł na tyle duży sukces, że pozwolił młodej wówczas firmie zainwestować w nową destylarnię. Jest to destylat ze słodowanego i niesłodowanego  jęczmienia, powstający w klasycznych niemieckich miedzianych aparatach Holstein. Krótko leżakujący w beczkach z amerykańskiego dębu. Aromat słodki: słód, wanilia, kukurydza. Silny wpływ beczki po bourbonie. Smakuje bardzo słodko, czuć wiśnie i migdały, orzechy laskowe. Moc – 40%.

Degustacja owocowych okowit z Tsinandali

W Tsinandali, niedaleko Telavi, mieści się wspaniała posiadłość ziemska, zatopiona w wielkim ogrodzie, obecnie muzeum – dom gruzińskiego bohatera, pisarza, Aleksandra Chavchavadze (1786-1846). Był dyplomatą na dworze carycy Katarzyny II, a także generałem w carskiej armii, w latach 1813-1815 uczestnikiem wojen z Napoleonem. Zajmował się także gruzińskim dziedzictwem kulturowym, był poetą romantycznym, tłumaczem na gruziński m.in. Puszkina czy Woltera. Był jednak także winiarzem. Robił wina z własnych winnic, w tradycyjny gruziński sposób, w kvevri. Jako pierwszy w Gruzji zaczął butelkować wina – zachowało się do dziś kilka, odkrytych przy okazji renowacji piwnic, starych butelek (m.in. pierwsza, z 1839 roku). Jego winnice wciąż są wykorzystywane.

Czytaj więcej

Degustacja wódek rzemieślniczych Copernicus

Na rynek trafiło właśnie pięć nowych butelek, wyprodukowanych w Nieszawie przez Manufakturę Alkoholi Gatunkowych Copernicus. To wysokiej klasy alkohole mieszane, jak to kiedyś mówiono – wódki gatunkowe. Są wśród nich okowity, jest absynt i gin. W planach jest poszerzenie tej linii. Wszystkie są elegancko opakowane w butelki z grubego szkła. Ceny odpowiadają zawartości – nie są niskie, ale to alkohole wysokiej klasy, absynt kosztuje ok. 120 zł, pozostałe ok. 60 zł za butelkę 0,7 l.

Czytaj więcej

Wizyta w Riravo

Destylarnia Riravo robi wspaniałe owocowe okowity. Ulokowani są przy prywatnym domu rodziców właściciela, w Saguramo, pomiędzy Tbilisi a Mtskchetą. Zaczynali w garażu, obecnie zbudowali małą destylarnię z opalanym gazem austriackim miedzianym aparatem odpędowym, o pojemności zaledwie 85 l. Mają też tradycyjny gruziński aparat do destylacji chachy, opalany drewnem. W planach jest dalsza rozbudowa destylarni, zakup bardziej wydajnych aparatów i stalowych cystern do fermentacji.

Czytaj więcej

SSaM

czyli Sdružení Sběratelů alkoholových Miniatur, to czeski klub miłośników alkoholowych miniaturek, o tyle ciekawy, że wypuszczają od czasu do czasu własne alkohole. Powstali w 2001 roku i od tamtej pory co roku wypuszczają coś własnego, jak np.: okowita z piwa Zlatý Hubert (2006), wódka czysta Ever Green (2011), Borovička s Horcom (2012) i wiele innych. Z okazji wprowadzenia w Czechach prohibicji w dniach 14-26 września 2012 roku (w związku z zatruciami alkoholem metylowym) wypuszczono buteleczkę Prohibični Vodka.

Czytaj więcej

Abavas

łotewska destylarnia, winiarnia, malutka winnica i ekologiczny sad. Firma specjalizuje się w produkcji okowi i win owocowych. Są to małe, ręcznie robione partie. Winnica zlokalizowana jest na stokach w dolinie rzeki Abava, obok miejscowości Sabile. Założyli ją w 2010 roku Mārtiņš Barkāns i Liene Barkāne, zafascynowani winnicami w Toskanii. Obecnie poza winogronami uprawiają: porzeczki, maliny, aronię, rabarbar i kilka odmian jabłoni. Z tych produktów, a także ze skupowanych jagód leśnych, robią wina i destylaty. Firma jest otwarta dla zwiedzających, organizuje degustacje. Kolekcja okowit to m.in.: jabłkowa Abavas Ābolu brandvīns, porzeczkowa Abavas Upeņu brandvīns, aroniowa Abavas Aroniju brandvīns, winogronowa Abavas Vinogu brandvīns. Wszystkie o mocy 42%.

Czytaj więcej