Podole Wielkie & AleBrowar

Dwóch kraftowych producentów, dla których biznes oznacza ciągłe dążenie do najwyższej jakości. Michał Saks prowadzi AleBrowar, Michał Paszota destyluje w gorzelni Podole Wielkie. Obaj są z Pomorza. Efektem ich spotkania są trzy destylaty piwne, zrobione z flagowych piw AleBrowaru: Crazy Mike, Smoky Joe i Hyde Bride. Każdy beerbrand pachnie i smakuje świeżym piwem. Będzie okazja, żeby się o tym przekonać 31 maja, o godz. 19.30 podczas degustacji online. Każdy uczestnik otrzyma trzy próbki 20 ml destylatów z piw, a także trzy butelki piw, które zostały przedestylowane. Będzie to unikatowa okazja, aby porównać obydwa produkty, a o tym jak powstały osobiście opowiedzą ich twórcy – Michał Saks i Michał Paszota.
Degustacja odbędzie się poprzez platformę Zoom, koszt uczestnictwa – 60 zł. Liczba miejsc bardzo ograniczona.

Minister Destylat z Piwa

Browar Minister z Poznania, destylacja w Murowanej Goślinie, w zakładzie Ima. Przedestylowane zostało podwójnie chmielone piwo hazy american IPA. Zapach: chmiel, drożdże, siano, nuta krzemowa, metaliczna. Smak rześki, cytrusowy, lekkie, przyjemne, nieco maślane. Finisz przyjemny – słodkie, cierpkie i gorzkie jabłka, drożdżowa nuta. Moc – 40%.

Odstępstwa od normy

26 kwietnia odbyła się degustacja Wolf & Oak, prowadzona przez Michała Płucisza. Był to przegląd różnych trunków, z różnych okresów działalności. Na początek dwa destylaty z piwa, z browarów Chełmiński i Brodacz. – Praca z browarami to duże wyzwanie i ciekawe doświadczenie, a też znak czasu, bo na rynku jest bardzo dużo piwa, które przez Covid nie ma gdzie sprzedać. Destylacja piwa daje małą wydajność, często potrzeba trzech destylacji, jednocześnie jest tak aromatyczne, że daje dobre ostateczne efekty – mówił Michał Płucisz. Po destylatach piwnych była wódka żytnia starzona w beczkach, namiastka przyszłej rye whiskey, która będzie powstawać w wykańczanej destylarni w Stanicy. I na koniec brandy oraz brandy z miodem. – Dla mnie pięknem jest odstępstwo od normy – podsumował swoje eksperymenty Michał Płucisz, przyznając jednocześnie, że próbowane wypusty miały charakter jednorazowej przygody, doświadczeń. W przyszłości dla Wolf & Oak najważniejsza będzie żytnia whisky, ale też okowita i wódka żytnia czy doceniony już ziołowy Eliksir.

Czytaj więcej

Okowita BUH z suszem konopnym

Janusz Palikot, Kuba Wojewódzki, Tomasz Czechowski oraz Vortune Equity Group (VEG) powołują BUH Distillery sp. z o.o. i rozszerzają linię produktów pod marką BUH. Po sukcesie rynkowym piwa BUH niedługo rozpoczęta zostanie produkcja pierwszego w Polsce alkoholu wysokoprocentowego z wykorzystaniem suszu konopnego. W browarze Niechanowo, należącym do VEG, będzie powstawała okowita z linii BUH.

Czytaj więcej

Rekordowa popularność Wolf & Oak

W niespełna kwadrans od ogłoszenia rozeszły się wszystkie bilety na zaplanowaną na 26 kwietnia degustację trunków Wolf & Oak oraz dwóch rarytasów z Wolf Distillery. Spotkanie poprowadzi Michał Płucisz, a każdy uczestnik otrzyma: butelkę wina z mołdawskich słodkich winogron, leżakowanego w beczkach z amerykańskiego dębu – bardzo limitowana edycja, wino zrobione przez Michała Płucisza oraz 5 sampli: Wódka Starzona I edycja, Beerbrand IPA, Beerbrand Pszeniczne, Brandy gronowe, Brandy gronowe z miodem.

8 godzin i koniec

Oferta akcji Tenczyńska Okovita SA ruszyła we wtorek 23 marca o godz. 9:00. Już po niecałych 8 godzinach wszystkie 116741 akcji objęło 977 inwestorów społecznościowych. Spółka tym samym pozyskała 4436158 zł. Środki zostaną przeznaczone na rozbudowę dotychczasowych mocy wytwórczych, uruchomienie produkcji oraz sprzedaży własnej marki whisky, jak i rozpoczęcie działalności eksportowej na rynkach azjatyckich.
Poprzednia emisja spółki zakończyła się w grudniu 2019 roku i trwała 36 dni. Wówczas 1339 inwestorów zainwestowało 4,18 mln zł w projekt wskrzeszenie tradycyjnej Okovity, starzenie piw warzonych w Browarze Tenczynek i otwarcie taproomu.

Czytaj więcej

Akcje Tenczyńskiej Okovity do kupienia

Oferta akcji Tenczyńska Okovita SA ruszy we wtorek 23 marca o godz. 9:00. Kampania jest promowana przez Crowdway. Spółka Janusza Palikota planuje pozyskać 4436158 zł. Środki od inwestorów społecznościowych zostaną przeznaczone na rozbudowę dotychczasowych mocy wytwórczych, uruchomienie produkcji oraz sprzedaży własnej marki whisky, jak i rozpoczęcie działalności eksportowej na rynkach azjatyckich.

Czytaj więcej

Palikot wciąż inwestuje

Tenczyńska Okovita jeszcze w marcu br. ruszy z emisją crowdfundingową promowaną przez Crowdway. Jest to część zaplanowanego procesu upublicznienia Grupy Manufaktury Piwa Wódki i Wina, której Tenczyńska Okovita jest częścią. Debiut giełdowy jest przewidziany na III kwartał 2021 roku. W 2022 roku inwestorzy Tenczyńska Okovita SA uzyskają możliwość upłynnienia akcji przez konwersję do spółki matki.

Czytaj więcej

Spotkanie z Podkarpacką Destylarnią Okowity

22 lutego odbyła się degustacja kolekcji Podkarpackiej Destylarni Okowity. Gorzelnia powstała ok. 1880 roku przy majątku szlacheckim Długie pod Zarszynem. Od 2019 roku działa tutaj kraftowa destylarnia, w pełni wyposażona w nowy sprzęt. Produkuje na własne potrzeby, a także świadczy usługi destylacji. Wysoko oceniane produkty to gama okowit z owoców, zbóż i ziemniaków. Degustację prowadził Grzegorz Pińczuk, który zarządza gorzelnią wspólnie z ojcem.

Czytaj więcej

Piwne destylaty od Palikota

Piwowica, czyli piwny destylat, do 2020 roku była znana w Polsce jedynie koneserom. Dzisiaj kolejne browary zgłaszają się do gorzelni, by nawiązać współpracę. W 2020 roku pojawiły się m.in. destylaty z piw z browarów: Ursa, Wisła, Dukla, Dwie Wieże, Brodacz, Browar Chełmiński, Tenczynek. Ten ostatni wypuścił aż trzy destylaty ze swoich piw: pils, ris i koźlak. Browar Tenczynek to przedsięwzięcia Janusza Palikota, podobnie jak projekt Okovita Tenczyńska. W niedługim planie jest budowa własnej destylarni, tymczasem piwo jest destylowane w Podkarpackiej destylarni Okowity, która świadczyła też podobne usługi dla browarów: Ursa, Dukla czy Dwie Wieże.

Czytaj więcej

Ćma Cydria Pomonella

efekt współpracy Drake Distillery i firmy Cydr Ignaców. Cydr z rocznika 2019 powstał z kilkunastu starszych i młodszych odmian jabłek rosnących na ziemi grójeckiej i rawskiej. Destylowano dwa różne nastawy w lipcu 2020, zabutelkowano we wrześniu. Mdły zapach, dużo drożdży, mdłe, zielone jabłka. Smak natomiast jest przyjemnie słodki, znacznie przyjemniejszy niż aromat, mięsiste słodkie jabłko, słodka gruszka. W finiszu dla kontrastu dużo goryczy pestek owocowych. Moc – 45%.

Wolf & Oak Śliwowica 60%

destylowane były renklody, butelkowanie z mocą 60%. Aromat: śliwki, pestki, migdałów, marcepanu, lekko przydymiony, lekko ziołowy. W smaku – cierpka śliwka, sporo nut fermentacyjnych, jest też słodycz owocu, jest też migdałowość pestki. Finisz to placek ze śliwkami, soczysta słodka śliwka i pestka, migdały. Nie czuć wysokiej mocy alkoholu.