Browar Nook Hop #1 Bierbrand

destylat powstał z trzech sztandarowych piw Browaru Nook: Odskocznia (pszeniczne z mango i brzoskwinią), Po Korkach (American Pale Ale) oraz Faza Wstępna (American India Pale Ale). Destylacja w Podolu Wielkim, właścicielem marki jest firma Kamron, która dystrybuuje piwa rzemieślnicze, alkohole mocne rzemieślnicze (Polskie oraz zagraniczne) oraz ma własną markę piwa pod nazwą Browar Nook.
Destylat o mocy 43% ma bardzo przyjemny, kwiatowy, chmielowy zapach, nuty brzoskwini, moreli, mandarynki, róże. Smak jest bardzo owocowy, masa moreli, nektarynki, mirabelki, słodka gruszka, słodkie jabłko. W finiszu masa jabłek, lekko nuta korzenna. Bardzo rześkie i bardzo smaczne. Z powodzeniem można by to wziąć za destylat wieloowocowy.

BUH Okovita

destylat piwa BUH z Browaru Tenczynek robiony w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Przyjemny, intensywny zapach chmielu, mineralność, polne kwiaty, czereśnie, mirabelki. W ustach lekka, bardzo mineralna, delikatnie słona, a jednocześnie owocowo słodka. Bardzo harmonijnie przechodzi w słony i trawiasty finisz, ziemistość, przypomina nieco tequilę.
27,5/27/27,5/8=90

Smarduch Distillery – degustacja

Zapraszamy 19 lipca o godz. 19.30 na degustację wyrobów rzemieślniczej destylarni Smarduch. Do spróbowania będą: 1. Okowita Jabłkowa Cask Strength starzona w beczce po nalewce pigwowej (55%); 2. Wódka Żytnia Malinowa (41%); 3. Wódka Żytnia Ogórkowa (40%); 4. Gin Awiator (40%); 5. Duch Kniei (33%); 6. Nalewka Wiosenna (28%); 7. Nalewka Letnia (29%). Degustację poprowadzi twórca trunków, Stanisław Smarduch.

Czytaj więcej

Okowita z Chleba Edycja Pierwsza

wyprodukowano 550 butelek o pojemności 0,5 l, każda numerowana, o mocy 43%. Wykorzystano wszystkie chleby z oferty własnej piekarni, czyli: żytnie, pszenne, płaskurka, orkisz, sampsza, do tego wszystko, co można znaleźć w chlebach marki Handelek: czarnuszka, śliwka, orzech włoski, orzech brazylijski, siemię lniane. W aromacie słodkie śliwki, słodkie ziarno, słód, sól. W smaku dużo przyjemnej słodkości, mleczność, wafelek, ale też i bardziej gorzka, orzechowa nuta i drożdże. W finiszu orzechy, zwłaszcza pistacje oraz sól i pieprz.

Okowita z chleba

Okowita o mocy 43% powstała w Podkarpackiej Destylarni Okowity. Suszenie chleba w piecu piekarniczym, opalanym drewnem, zajęło 6 miesięcy i w tym czasie udało się zebrać 500 kg. Na jedną butelkę 0,5 l idzie ok. 1 kg czerstwego pieczywa. Pierwsza edycja to 500 butelek, pozostałe po destylacji 30 l trafiło do beczki. Wykorzystano wszystkie chleby z oferty własnej piekarni, czyli: żytnie, pszenne, płaskurka, orkisz, sampsza, do tego wszystko, co można znaleźć w chlebach marki Handelek: czarnuszka, śliwka, orzech włoski, orzech brazylijski, siemię lniane.

Czytaj więcej

Wolf & Oak Marcowe 2021

trunek owocowy, powstający z resztek wszystkich owoców, które zostały po filtracji lub destylacji okowit. Bardzo przyjemny, delikatny, kwiatowy aromat, do tego gruszki, śliwki, mirabelki. Smak bardzo śliwkowy, a jednocześnie delikatny, słodki. Finisz nieco mineralny, rześki, kwaskowe jabłka, śliwki, kwiaty. Moc – 42%.

Lumberhill Amberdog

marka należy do firmy WTM Spirits z Krakowa. „Amberdog zrobiony jest według wszystkich zasad produkcji amerykańskiej whiskey z tym, że zmodyfikowaliśmy go po swojemu” – reklamuje się właściciel marki. Destylat kukurydziany pochodzi z Podkarpackiej Destylarni okowity, eksponowanej na rycinie na stronie internetowej. Alkohol został poddany procesowi postarzenia chipsami dębowymi. Firma oferuje program inwestycji w beczkę 200 l – trzy lata leżakowania, koszt napełnionej destylatem beczki to 40 tys. zł. Butelki Lumberhill Amberdog są numerowane. Ta z numerem 1 jest wystawiona w cenie 123 tys. zł, z numerem 666 – za 5666 zł, a zwykła butelka kosztuje 249 zł. Wspólnie z hutą szkła w Jaśle firma stworzyła eleganckie szklanki dedykowane marce. Aromat Lumberhill Amberdog jest bardzo delikatny, czuć: wiśnie, cynamon, śliwki. Smak też bardzo owocowy, bardziej jak brandy niż bourbon, dużo aromatycznych winogron. Finisz pełen wiśni, czereśni, śliwek, cynamonu. Moc – 40%.

Beer & Spirits

31 maja odbyła się degustacja piw z AleBrowaru w Lęborku i wydestylowanych z nich okowit w gorzelni Podole Wielkie. Przedestylowano trzy flagowe piwa: Crazy Mike typu IPA, Hard Bride typu American barley wine i Smoky Joe typu Imperial peated stout. Każde piwo w innym stylu warzenia, nachmielenia, z użyciem innych słodów i innych drożdży, a każdy destylat oddawał doskonale charakter smaku i aromatu piwa. O produkcji i o samej idei zamiany piwa w mocny alkohol opowiadali Michał Saks z AleBrowar i Michał Pasozta z Podola Wielkiego.

Czytaj więcej

Chopin – wyjątkowe miejsce

24 maja odbyła się degustacja trunków z gorzelni Chopin w Krzesku. Spotkanie z nowej destylarni, która powstała w Krzesku przy dotychczasowej gorzelni, prowadzili Piotr i Wojciech Dorda. Rodzina Dorda jest właścicielem marki Chopin oraz zakładów produkcyjnych w Krzesku i Siedlcach. Doposażona w nowy sprzęt gorzelnia w Krzesku działa od 1896 roku, a w Siedlcach jest rozlewnia wódek, magazyny, linie do butelkowania. Flagowy produkt to wódki i okowity ziemniaczane, w tym z młodych odmian niskoskrobiowych ziemniaków.

Czytaj więcej

Premiera bierbrandów w Podolu Wielkim

8 maja w gorzelni Podole Wielkie odbyła się uroczysta premiera trzech destylatów piwnych. To wspólne przedsięwzięcie dwóch leżących po sąsiedzku firm – gorzelni w Podolu oraz AleBrowaru w Lęborku. Za warzenie piwa odpowiadał Michał Saks, za destylację Michał Paszota. Do destylacji przeznaczono flagowe piwa AleBrowaru: Crazy Mike, Smoky Joe i Hyde Bride.

Czytaj więcej

Podole Wielkie & AleBrowar

Dwóch kraftowych producentów, dla których biznes oznacza ciągłe dążenie do najwyższej jakości. Michał Saks prowadzi AleBrowar, Michał Paszota destyluje w gorzelni Podole Wielkie. Obaj są z Pomorza. Efektem ich spotkania są trzy destylaty piwne, zrobione z flagowych piw AleBrowaru: Crazy Mike, Smoky Joe i Hyde Bride. Każdy beerbrand pachnie i smakuje świeżym piwem. Będzie okazja, żeby się o tym przekonać 31 maja, o godz. 19.30 podczas degustacji online. Każdy uczestnik otrzyma trzy próbki 20 ml destylatów z piw, a także trzy butelki piw, które zostały przedestylowane. Będzie to unikatowa okazja, aby porównać obydwa produkty, a o tym jak powstały osobiście opowiedzą ich twórcy – Michał Saks i Michał Paszota.
Degustacja odbędzie się poprzez platformę Zoom, koszt uczestnictwa – 60 zł. Liczba miejsc bardzo ograniczona.

Minister Destylat z Piwa

Browar Minister z Poznania, destylacja w Murowanej Goślinie, w zakładzie Ima. Przedestylowane zostało podwójnie chmielone piwo hazy american IPA. Zapach: chmiel, drożdże, siano, nuta krzemowa, metaliczna. Smak rześki, cytrusowy, lekkie, przyjemne, nieco maślane. Finisz przyjemny – słodkie, cierpkie i gorzkie jabłka, drożdżowa nuta. Moc – 40%.

Odstępstwa od normy

26 kwietnia odbyła się degustacja Wolf & Oak, prowadzona przez Michała Płucisza. Był to przegląd różnych trunków, z różnych okresów działalności. Na początek dwa destylaty z piwa, z browarów Chełmiński i Brodacz. – Praca z browarami to duże wyzwanie i ciekawe doświadczenie, a też znak czasu, bo na rynku jest bardzo dużo piwa, które przez Covid nie ma gdzie sprzedać. Destylacja piwa daje małą wydajność, często potrzeba trzech destylacji, jednocześnie jest tak aromatyczne, że daje dobre ostateczne efekty – mówił Michał Płucisz. Po destylatach piwnych była wódka żytnia starzona w beczkach, namiastka przyszłej rye whiskey, która będzie powstawać w wykańczanej destylarni w Stanicy. I na koniec brandy oraz brandy z miodem. – Dla mnie pięknem jest odstępstwo od normy – podsumował swoje eksperymenty Michał Płucisz, przyznając jednocześnie, że próbowane wypusty miały charakter jednorazowej przygody, doświadczeń. W przyszłości dla Wolf & Oak najważniejsza będzie żytnia whisky, ale też okowita i wódka żytnia czy doceniony już ziołowy Eliksir.

Czytaj więcej

Okowita BUH z suszem konopnym

Janusz Palikot, Kuba Wojewódzki, Tomasz Czechowski oraz Vortune Equity Group (VEG) powołują BUH Distillery sp. z o.o. i rozszerzają linię produktów pod marką BUH. Po sukcesie rynkowym piwa BUH niedługo rozpoczęta zostanie produkcja pierwszego w Polsce alkoholu wysokoprocentowego z wykorzystaniem suszu konopnego. W browarze Niechanowo, należącym do VEG, będzie powstawała okowita z linii BUH.

Czytaj więcej

Rekordowa popularność Wolf & Oak

W niespełna kwadrans od ogłoszenia rozeszły się wszystkie bilety na zaplanowaną na 26 kwietnia degustację trunków Wolf & Oak oraz dwóch rarytasów z Wolf Distillery. Spotkanie poprowadzi Michał Płucisz, a każdy uczestnik otrzyma: butelkę wina z mołdawskich słodkich winogron, leżakowanego w beczkach z amerykańskiego dębu – bardzo limitowana edycja, wino zrobione przez Michała Płucisza oraz 5 sampli: Wódka Starzona I edycja, Beerbrand IPA, Beerbrand Pszeniczne, Brandy gronowe, Brandy gronowe z miodem.