Magia okowity

9 listopada odbyła się niecodzienna degustacja, która zgromadziła liczne grono ekspertów i miłośników staropolskich alkoholi. Michał Szymański, archeolog i alchemik, opowiadał o dziejach destylacji w Polsce, a także – na oczach wszystkich – przeprowadzał destylację wina na prymitywnym glinianym alembiku opalanym ogniem, uszczelnionym ciastem i chłodzonym wilgotna szmatką (!). Równolegle degustowano okowity z gorzelni Podole Wielkie, o których opowiadał ich twórca, Michał Paszota. Do spróbowania było pięć trunków osadzonych w tradycji polskiej wsi. Okowita ziemniaczana o słodkich, waniliowych nutach. Okowita jęczmienna o zapachu ziarna i piwa, żytnia o zapachu piwa, rozgrzewająca, lekko korzenna, delikatna okowita z pszenicy, o nutach kwiatowych i również delikatna, choć bardziej aromatyczna, okowita z owsa, o zapachu piwa, siana. Organizatorem spotkania była redakcja „Aqua Vitae”.

Duch Sadu Jabłko w Butelce z Mango

połączono słodkie odmiany jabłek z wyjątkowo dojrzałymi owocami mango, do tego cztery gatunki chmieli. Wszystko razem destylowane w kolumnie. Aromat bardzo delikatny, owocowy, najwyraźniej czuć gruszki, brzoskwinię, białe kwiaty, są też plasterki mango. W smaku mango dominuje, jeśli jabłka, to gorzkie, niewiele jest w tym trunku słodyczy. Wytrawny, owocowy finisz. Moc – 44%.

Duch Sadu Jabłko w Butelce z Trawą Żubrową Starzone

znane miłośnikom Ducha Sadu klasyczne Jabłko w Butelce z Trawą Żubrową zostało wlane do trzydziestolitrowej beczki z polskiego dębu, w której wcześniej leżakowało domowe słodkie wino z różowych winogron. Po zlaniu wina, beczka została wyczyszczona i ponownie wypalona. Bardzo przyjemny, słodki, szarlotkowy zapach – jabłka, lukier, cynamon. Smak słodki i korzenny, z wyraźną nuta trawy żubrowej, która dominuje także w finiszu, zostawia waniliowy posmak. Moc – 40%.

Duch Sadu Winogrono w Butelce Starzone

tak jakby polska brandy. Mieszanka czterech gatunków winogron (białe, różowe, ciemne i ciemne dzikie). Sok był fermentowany osobno, wytłoki fermentowane osobno. Nastaw po fermentacji burzliwej leżakował w zbiornikach ok. 7-8 miesięcy. Po tym okresie wina zostały połączone w zbiorniku i poddane jednokrotnej destylacji. Brandy winogronowe umieszczone w beczce 50 litrowej z polskiego mocno wypalonego dębu na ponad roku czasu. Zlane i pozostawione do napowietrzenia przed umieszczeniem w butelce. Aromat wanilii, drewna, ziół, przypraw korzennych, zwłaszcza cynamonu i imbiru. W smaku bardzo delikatne, dużo przypraw – gałka muszkatołowa, cynamon, wanilia. W finiszu czekolada i orzechy laskowe.

Duch Sadu Jabłko w Butelce z Hibiskusem

spotkanie soczystego i słodkiego jabłka z aromatycznym i lekko kwaskowatym kwiatem hibiskusa już na etapie fermentacji, w wyniku czego powstało bardzo ciekawe i aromatyczne wino jabłkowo-hibiskusowe. Żeby hibiskus był jeszcze bardziej obecny w tym zestawieniu, po wlaniu wina do zbiornika, dodano kwiaty hibiskusa wewnątrz kolumny, aby oddały jeszcze bardziej swój wyjątkowy aromat podczas jednokrotnej destylacji. Aromat delikatny, nieco pudrowy, jest wyraźnie jabłko, czy też zielone jabłuszko, jest też kwaskowy aromat rajskiego jabłuszka, są kwiaty. Smak przyjemnie słodki, tu już bardzo słodkie jabłka, gruszki, śliwki i przyjemna kwiatowość, a w finiszu to jeszcze miód. Moc – 44%.

Kleiner Pure Apricot

nowa okowita morelowa Jana Kleinera z Moraw, destylowana w małym aparacie ze wsadem na 350 l. Dziewięć miesięcy fermentacji, trzykrotna destylacja do mocy ok. 62%, potem leżakowanie półtora roku w amforze i butelkowanie z mocą 43%. Aromat pestek, moreli, dużo słodyczy, miodu, lekko renkloda. Smak tłusty, kwiatowy, słodki, dużo orzechów, dużo moreli, figi. Tłusty, bardzo owocowy i słodki finisz, z nutą pestki.

Duch Sadu Jabłko w Butelce Starzone

beczka zalana czystym destylatem jabłkowym. Objętość 50 l, beczka z polskiego dębu prawie nowa (wcześniej zalana na ok. cztery miesiące okowitą Żytnią Wolfa), mocno wypalona. Leżakowanie przez 14 miesięcy. Delikatny, słodki, przyjemny aromat z nutą mięty, lukrecji, pieczonych jabłek, jabłek w lukrze, gruszek, ale też igliwia, lasu, lekko jagód. Smak jednak jest cierpki, wyraźnie czuć drewno, choć są też i wyraźne jabłka, sporo tytoniu, anyżu, imbiru, cynamonu. W finiszu dla odmiany powraca ziołowa, miętowa, orzeźwiająca nuta, są też jabłka z cynamonem. Moc – 46%.

Baltic Jack Porter Bierbrand Aged 3 Years

destylat z piwa Porter Bałtycki leżakowanego przez trzy lata w beczkach po Jacku Daniel’sie, z dodatkiem suski sechlońskiej, która daje nieco dymny aromat. Piwo uwarzył Browar Dukla i dla Browaru Dukla okowitę przygotowała Podkarpacka Destylarnia Okowity. Wspaniały aromat słodu, ciemnego piwa, chmielu. Smak słodko-ostry, dużo soczystych jabłek w ustach, leciutka nutka pieprzu, ale i równoważąca słodycz moreli i śliwki, są też nuty leśne oraz nuty dymne. W finiszu są szyszki chmielu, jest igliwie, jałowiec, tuja, jest też goryczka chmielu, jest nutka dymna, wędzona. A potem rozlewa się słodycz gruszki Williams i dojrzałych jabłek. I jeszcze kwiaty polne – finisz bardzo długi i wciąż się rozwijający. Pięknie zrobiona piwowica. Moc – 45%.