Wódki i inne mocne trunki. Polskie debiuty alkoholowe 2021 roku

Łukasz Gołębiewski po raz drugi w tym formacie przedstawia polskie debiuty alkoholowe. W pigułce autor prezentuje tu wódki, okowity i inne destylaty, które pojawiły się na rynku w 2021 roku. Jest to prawdopodobnie najmniejszy pod względem wymiarów (14×10 cm) przewodnik po polskich nowościach alkoholowych. Jest w nim blisko 600 krótkich informacji o trunkach wraz z notkami degustacyjnymi i ocenami. To swego rodzaju ściąga, pomagająca w zakupie ulubionego trunku.

Czytaj więcej

Śliwowica Podhalańska

Wyprodukowano dla SOLO, firmy Mirosława Gąsiorowskiego z Zakopanego. Słodko-cierpki, bardzo przyjemny, czysty zapach śliwek, delikatnie nuta cynamonu, placka ze śliwkami. W ustach nie czuć mocy destylatu, jest cierpkość i słodycz owocu. W finiszu więcej nut korzennych, może beczkowych – cynamon, goździki, lekko wanilia, bardzo słodkie śliwki, nawet powidła śliwkowe, cytryna, limonka. Świetnie zrobione, lekka, przyjemna do picia śliwowica w stylu Jelinek. Moc – 50%.

WOW Wine Fest i WOW Craft Fest 2022

Taste It All organizuje w tym roku cztery festiwale WOW Wine Fest i WOW Craft Fest 2022 w Warszawie. W ramach imprezy: degustacja win i mocnych alkoholi rzemieślniczych. Nie zabraknie dobrego jedzenia, warsztatów edukacyjnych, muzyki.
Miejsce: Elektrownia Powiśle, Dobra 42, Warszawa. Terminarz: 14-15 maja, 24-25 czerwca, 20-21 sierpnia, 4-5 grudnia. Godz. 11-21.00.
Wśród uczestników edycji 14-15 maja są: Wine & Fashion, Winnica Dwórzno, Bezapelacyjni, Winnica Terra, Diwine, kultowealkohole.pl / CEDC, Wina z Tejo, Wina Mołdawskie, Delikatesy Cykoria, Republika Wina, Jasss oraz producenci mocnych alkoholi: Manufaktura Cieleśnica, Destylarnia Podole Wielkie, Destyl, OVII Spirits / Drake, Jakob Haberfeld, Jonston Gin, Ima Distillery / Wielkopolska Manufaktura Wódek, Wolf & Oak, Veles Distillery, Legacy, Duch Sadu, Herbarium Gin, ponadto: Dziki Miód i Augustowska Miodosytnia.
Goście będą mieli okazję do degustacji, zakupów alkoholi na kieliszki i butelki, a także do rozmów z ekspertami i do udziału w czterech warsztatach tematycznych. Podczas imprezy działać będzie sklepik z festiwalowymi kieliszkami do wina i destylatów, a także grami planszowymi o tematyce alkoholowej i akcesoriami winiarskimi sprowadzonymi z USA.

Triple Head Okowita Winogronowa Starzona

Destylowane były wytłoczyny odmiany solaris, a także całe grona odmiany Leon Millot, ale z dużą przewagą solaris. Małe rodzinne winnice Cena i Smuga. Starzone trzy miesiące w beczkach 220 l z dębu francuskiego po czerwonym winie hiszpańskim. Moc – 43%. Bardzo przyjemny zapach, sporo w nim kopru i anyżu, ale też słodyczy pyłków kwiatowych, rumianku, słodkich soczystych owoców. Smak najpierw cierpki – nuta herbaciana, skórzasta, tytoniowa i przyprawowa – cynamon, kurkuma, a do tego słoność. W finiszu też czuć sól, imbir, mineralność, anyż, miętę, szałwię, a nawet nieco goryczki dzikich bylic, piołunu. I dużo tytoniu, do tego delikatnie ziemistość, prażone migdały. Bardzo długi, intensywny, ciekawy finisz. Produkt świetnie pokazuje, że dla destylatu z wytłoczyn winogron długie leżakowanie nie jest potrzebne, by nabrał złożoności, a przede wszystkim harmonii. Producentem jest Silesia Distillery.

Kobieca opowieść, czyli degustacja dla pań

13 maja 2021 współtwórczyni Gorzelni Podole Wielkie, Paulina Paszota oraz patronka okowit Podole Wielkie rocznik 2021, Agnieszka Wejer zapraszają Panie na degustację destylatów Podole Wielkie – rocznik 2021 okowit Podole Wielkie. Miejsce: Restauracja Ducha66, ul. Św. Ducha 66, Gdańsk. Koszt: 100 zł. Godz. 19.00. Rezerwacja pod numer telefonu 570 585 049.

Wolf & Oak w trasie!

29 kwietnia będzie miało miejsce spotkanie degustacyjne z brand ambasadorem marki Wolf & Oak Distillery – Piotrem Dubiszem. Alkohole rzemieślnicze do degustacji: Gin I Love You 42%, Gorzki Likier Cytrynowy 19%, Starzone Marcowe 49.12%, Legacy Single Malt Whiskey Laphroaig Cask Finish 46%, Veles Whiskey Vino Santo Cask Finish 57.3%, Likier Pomarańczowy 29%. Koszt: 89 zł. Miejsce: Zakorkowani Wine Bistro, Chmielna 72/4, Gdańsk. Godz. 18.00. Rezerwacja telefoniczna: 739 089 419.

Etykiety, jakość i e-commerce

20 kwietnia w dawnej kotłowni zakładu „Koneser” odbyła się konferencja Muzeum Polskiej Wódki pt. „Etykiety, jakość, e-commerce w napojach spirytusowych” z udziałem: Karola Majewskiego, Krzysztofa Maurera i Andrzeja Szumowskiego. Reprezentowane były tym samym trzy najważniejsze narodowe trunki: nalewki, okowity i wódki. Debata skoncentrowała się na jakości i świadomości klienta, właściwie należałoby zorganizować trzy odrębne spotkania, bo każdy temat zasługiwał na dłuższą debatę, a w rezultacie zaproszeni goście nie mieli okazji nawiązać dyskusji, czasu wystarczyło jedynie na krótkie stanowiska i przedstawienie własnych postulatów.

Czytaj więcej

Inwestycje Palikota

Tenczynek Dystrybucja, spółka zarządzająca sprzedażą szerokiej gamy produktów firmowanych m.in. przez Janusza Palikota i Kubę Wojewódzkiego’ uruchomiła projekt Inwestycje Palikota. Jego celem jest sfinansowanie ekspansji rynkowej i rozszerzenie portfolio produktów. Z pierwszej transzy spółka chce pozyskać 11 mln zł. Środki zostaną po czasie zwrócone inwestorom z odpowiednią nadwyżką.

Czytaj więcej

Ognista Okowita z Piwa AIPA

Piwo z browaru Dziki Wschód typu American India Pale Ale, destylacja w Podolu Wielkim. Edycja limitowana, tylko 574 numerowane butelki o mocy 42,5%. Wydestylowane w 2021 roku. Zapach bardzo cytrusowy – limonka i grejpfrut dominują. Rześkość. Delikatna goryczka, delikatny słód. Dobre przemieszanie gorzkiego i słodkiego z rześkością cytrusów. W ustach: słodkie śliwki, morele, pomarańcze, kakao, ale też imbir, pieprz. Ciekawe, wielowymiarowe. W finiszu pierwsze skrzypce gra czarna porzeczka, dalej czerwony agrest, chmiel, cytryna, grejpfrut, delikatna słodycz kandyzowanej skórki grejpfruta. A potem masa słodkiej czarnej porzeczki. Świetne!

Destyle stare i nowe

23 marca w krakowskim cocktail barze TAG miała miejsce branżowa degustacja komentowana alkoholi kraftowych Destyl. Degustację prowadzili właściciele marki Destyl Radosław Froń i Bartosz Wilczyński. Uczestnicy zostali przywitani skomponowanym przez właściciela baru TAG Macieja Mazura koktajlem, sporządzonym na bazie: Destyl Silesian Gin, Destyl Light Hibernal i soda infuzowana trawą.

Czytaj więcej

Destylat z nalewek

Nalewki z Manufaktury Nalewek z Krosna przedestylowano po sąsiedzku w Podkarpackiej Destylarni Okowity, ostateczna moc uzyskana po rozcieńczeniu z alkaliczna woda Java z Pogórza Karpackiego, edycja limitowana – 739 butelek, moc 42,5%. Właściwie destylowano nie same nalewki, a osady po maceracji owoców – pełne alkoholu i aromatu. W zapachu dominuje malina, głębiej jest śliwa, delikatnie porzeczka, jagoda leśna. Smak pełny, wieloowocowy, z wybijającą się maliną, ale też nutą lekko pikantną, paprykową. W finiszu jest słodycz maliny, może truskawki, jagody, śliwki, brzoskwini. Czysty wieloowocowy smak, żadnych obcych nut, świetnie przedestylowane.

Nowe okowity z Podola Wielkiego

28 lutego w cyklu Mocny Poniedziałek odbyła się degustacja najnowszych wyrobów z gorzelni Podole Wielkie. Gorzelnia działa nieprzerwanie od połowy XIX wieku. Zlokalizowana jest na Pomorzu, w odległości około 20 km od wybrzeża Bałtyku. Po okresie transformacji, w ciągu kilku pierwszych lat działalności wyspecjalizowała się w produkcji ziemniaczanego destylatu rolniczego. Od 2018 roku produkuje też własne wódki i okowity w nowej gorzelni, w której zainstalowano miedzianą kolumnę Carl, wyposażoną w siedem półek.

Czytaj więcej

Ranczo Olsena Isabell Peach Beach

Zapach w pierwszej chwili szorstki, fuzlowy, nieco grzybowy, metaliczny, potem do głosu dochodzą owoce moreli, brzoskwini i pestka. Chciałoby się więcej słodkie, soczystej owocowości w zapachu. W ustach okrągła, wyraźnie owocowa – brzoskwinie, morele, nektarynki, nawet słodkie dojrzałe jabłka. Również finisz jest przyjemny, owocowy, lekko pieprzny, rozgrzewający, czuć moc alkoholu, ale ostateczny posmak to słodkie soczyste owoce. Moc – 50%.

Nowości z Podola Wielkiego

Zapraszamy na kolejne spotkanie w cyklu Mocny Poniedziałek – 28 lutego o godz. 19.39 – degustację pięciu nowych okowit z Podola Wielkiego. Spotkanie poprowadzi mistrz destylacji, Michał Paszota. Do spróbowania będzie pięć pozycji:
Pszenica 2020
Jęczmień 2020
Żyto 2020
Ziemniak Innovator 2020
Ziemniak Innovator 2020 Alter Ego
Koszt uczestnictwa w degustacji 50 zł, obejmuje pięć próbek po 20 ml wymienionych okowit. Dla chętnych jest też możliwość uczestnictwa w degustacji w salonie M&P Strzelecka 27.

Degustacja alkoholi kraftowych

Kamil Czerwczak zaprasza 5 lutego o godz. 17.00 na udział w degustacji alkoholi kraftowych. Do spróbowania będą, między innymi: Zawitaja, Wychowana w Luksusie, Nalewki Kresowe Smarduch i Ranczo Olsena. Degustacja odbywać się będzie w Starym Mieście pod Koninem, w lokalu Coco Strefa Smaku na ulicy Topolowej. Koszt degustacji wynosi 80 zł/os. W cenie są: degustacja alkoholi oraz poczęstunek. Bilety kupić można w lokalu lub mailowo.

Podole Wielkie ma ekspozycję w Muzeum Polskiej Wódki

Czy to kolejny kamień milowy w rozwoju polskiego gorzelnictwa rzemieślniczego? Wygląda na to, że tak. Warszawskie Muzeum Polskiej Wódki stworzone przez fundację założoną przez Pernod Ricard, zdecydowało się na ekspozycję alkoholi rzemieślniczych z Podola Wielkiego. Od teraz, podczas zwiedzania Muzeum, w końcowym etapie, wśród kultowych dla polskiego rynku spirytusowego trunków, można podziwiać też okowity z pomorskiej gorzelni rzemieślniczej.

Czytaj więcej