Spotkanie z Destylarnią Chopin

13 listopada o godz. 19.00 w piwnicach Klar (Warszawa, Krakowskie Przedmieście 41) odbędzie się degustacja unikatowych alkoholi z Krzeska. Do spróbowania będą: Młody Ziemniak Arielle 2016, Chopin Vintage Polish Potato Barrel Aged, Chopin Blended Vodka Copper, a także…
DWIE NOWE ODMIANY MŁODEGO ZIEMNIAKA NIGDY DOTĄD NIE BUTELKOWANE!!!
Prowadzi Wojtek Dorda

Czytaj więcej

Wizyta u Žufánka

Destylarnia powstała w 2000 roku na przedmieściach miasteczka Boršice u Blatnice. To firma rodzinna, założycielami są Marcela i Josef Žufánek oraz ich synowie: Martin, Josef i Jan. Dziadek zaczynał destylować nielegalnie, najstarsze śliwowice w ich „archiwum” pochodzą jeszcze z lat 50. – Z bratem jesteśmy pierwszym pokoleniem, które destyluje legalnie – mówi Martin Žufánek. W Irmie zajmuje się ziołami, jego są receptury ginów, wermutu, a zwłaszcza wielokrotnie nagradzanych absyntów. Alkohole Žufánka obecne są w najlepszych barach i restauracjach w Czechach i na Słowacji.

Czytaj więcej

Kykkos

w klasztorze Kykkos, zbudowanym w górach Troodos w XI wieku, mieści się winiarnia i destylarnia. Produkowana jest tu ceniona Zivania Kykkos 44, destylowana w małych miedzianym alembiku. Pojedyncza destylacja całych winogron lokalnych szczepów mavro i xinisteri, a także cabernet. Posmak słony, słonecznika, oliwek, wypieczonego chleba. W ustach nuty mineralne, pyłki kwiatowe, prażone ziarna słonecznika. Jest też Zivania Kykkos Special Reserva (43%) leżakowana w XVIII wiecznych piwnicach, w starych dębowych beczkach przez 2-5 lat. Aromat: prażony słonecznik, słoma, trochę czekolady, orzech włoski, leciutko waniliny. W ustach nadal słonecznik i łupiny wysuszonych włoskich orzechów, trochę herbaty, szczypta kopru. Poza zivanią, mnisi produkują też likier ziołowy oraz słodkie, typowe dla Cypru, wino commandaria.

Czytaj więcej

Pec Branko

destylarnia Pec Branko z Loka pri Ridanem Mostu. Przerabiają głównie własne gruszki Williamsa i jabłka, destylują w miedzianym kotle o pojemności 80 l, rozbudowanym o niewielki aparat kolumnowy. Za swoją Viljamovkę dostali w 2000 roku srebrny medal na festiwalu w Lublanie. Aromat trunku jest bardzo słodki, jednoznacznie gruszkowy. Smak delikatny, słodko-cierpki, zdominowany przez miąższ owocu, nuty miodowe. Moc – 40%. Butelki rocznikowane.

Josef Pischl: „Destylaty owocowe”

Znakomita książka austriackiego autora, w wyjątkowo dobrym polskim przekładzie, wzbogaconym o informacje dotyczące naszych realiów. Josef Pischl przedstawia sposoby wytwarzania najlepszych jakościowo owocowych destylatów, omawia wybór owoców, ich oczyszczanie, fermentację, destylację, oczywiście opisuje też urządzenia do destylacji i składniki przydatne w fermentacji (drożdże, enzymy etc), przedstawia wydajność poszczególnych owoców, daje receptury jak przygotować dobry alkohol z gruszek, z czarnego bzu i innych owoców. Nie ma lepszej pozycji na temat destylatów owocowych, lektura obowiązkowa, nie tylko dla tych, którzy sami destylują.

Frndžalica

słowacki starzony destylat zbożowy, dwa lata leżakował w dębowych beczkach. Wydestylowany do mocy 75%, po leżakowaniu rozcieńczony przed butelkowaniem do 50%. Producentem jest Pacho Matrtaj z Trnawy, butelki są rocznikowane. Posmak orzecha laskowego, wanilii.

1000 Ročna Včela

słowacki destylat miodowy, który przez 730 dni leżakował w dębowych beczkach. Powstaje w destylarni Pálenica Jelšovce niedaleko Nitry dla firmy Apimed, specjalizującej się w produktach z miodu. Aromat owocowy – w nosie renkloda i mirabelka, w smaku niestety gorzkie i zjełczałe. Moc – 52%.

Opowieść o pasji

Unikatowe polskie okowity ze słynnej łąckiej Manufaktury Krzysztofa Maurera przyciągnęły amatorów rodzimych trunków do warszawskiej restauracji o – bez dwóch zdań – adekwatnej nazwie Specjały Regionalne. Spotkanie zorganizowane przez magazyn „Aqua Vitae” odbyło się 8 czerwca, prowadził je Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny dwumiesięcznika, a gościem specjalnym był sam Krzysztof Maurer.

Czytaj więcej

Historia destylarni M. Hanauer & Sohn z Würzburga

Założycielem gorzelni i fabryki likierów był Hermann Reiß, który po ślubie w 1885 roku z Babette Hanauer przeniósł się do Würzburga. To właśnie tam wraz ze swym teściem założyli fabrykę parową wraz z gorzelnią Weinbrennerei und Likörfabrik M. Hanauer & Sohn. Mieściła się przy Resenstraße 4/6 w dzielnicy Heidingsfeld, tuż przy torach kolejowych. Mieli sześć alembików szarentejskiego typu oraz piwnice z leżakującymi w beczkach destylatami. Produkowano tu głównie destylaty owocowe (m.in. cenioną kirschwasser, czyli destylat z wiśni), śliwowicę, destylaty z wytłoczyn winogron. Rozlewano także importowane z Francji koniaki, mieli filię w Châteauneuf-sur-Charente. Butelkowano Cognac Hanauer. Importowali też rum i arrack

Czytaj więcej

Witkacy Śliwowica

produkowana przez Bartex Wine & Spirits ze specjalnie dobranych odmian śliwek węgierek. Owoce zostały wydrylowane (małą część pozostawiono z pestkami), rozdrobnione, a następnie poddane dwukrotnej destylacji. Aromat wyraźnie śliwkowy, z nutą pestki, marcepanu, amaretto i mirabelki. W smaku dominuje śliwka, jest zarazem słodko i wytrwanie. Finisz delikatny, słodki, bardzo owocowy. Moc – 40%.

Od miodu do whisky

26 kwietnia w warszawskiej restauracji Specjały Regionalne (Nowy Świat 44) odbyła się degustacja miodów, okowit i whisky z Warmii i Mazur, produkowanych przez Bogdana Piaseckiego. Spotkanie prowadził Adam Gogacz, a do spróbowania była kolekcja miodów od trójniaka po półtoraka, dwie okowity i dwie whisky, w tym unikatowa wersja prosto z beczki.

Czytaj więcej

Od miodu do whisky

26 kwietnia o godz. 19.00 magazyn „Aqua Vitae” zaprasza do udziału w degustacji alkoholi opartych na tradycyjnych recepturach – spotkanie z Destylarnią Piasecki. Degustować będziemy miody pitne, okowity i polskie whisky z polskiego dębu. Spotkanie odbędzie się w nowym miejscu, Klub Nowy Świat 44 przy restauracji Specjały Regionalne (ul. Nowy Świat 44 Warszawa). Degustacje poprowadzi Adam Gogacz. Chętni będą mogli zamówić dania z karty restauracji.

Czytaj więcej