Zymomonas mobilis

Specyficzna bakteria, która przyspiesza fermentację alkoholową. Lubi klimat ciepły i tropikalny, występuje m.in. na agawie, w trzcinie cukrowej, palmach czy kakaowcach. Korzystają z jej upodobań w Meksyku, dzięki zymomonas mobilis fermentacja pulque trwa tylko 24 godziny, dotyczy to wszystkich alkoholi destylowanych z różnych odmian agawy, jak: tequila, mezcal, sotol i inne. Także w Afryce uczestniczy w fermentacji wina palmowego. Daje specyficzny aromat gnijących jabłek, lubiany przez niektórych kraftowych producentów piwa czy cydru, którzy specjalnie wprowadzają do brzeczki zymomonas mobilis. Ten aromat, to efekt przerabiania cukru, obecność bakterii prowadzi do powstawania kwasu pirogronowego, towarzyszącego fermentacji.

Smaki i aromaty Meksyku

W mroźny poniedziałkowy wieczór 5 lutego zagościły meksykańskie smaki i aromaty w Kicie Koguta. Spotkanie poprowadził Łukasz Gołębiewski, redaktor naczelny magazynu „Aqua Vitae”. Dowiedzieliśmy się m.in., że wbrew rozpowszechnionym opiniom agawa nie jest kaktusem, biologicznie bliżej jej do szparagów niż kaktusów; agawa potrafi dożywać ponad stu lat, a zakwita pierwszy raz po 8-10 latach, od co najmniej 2000 lat wykorzystywana jest do produkcji alkoholu. Bohaterami wieczoru były trunki wytwarzane z agawy (tequila) i agavácea dasylirion, zwanej dziką agawą, choć nie należy do rodziny agaw – sotol. Krok po kroku poznawaliśmy proces powstawania tequili i sotolu. Każdy z uczestników otrzymał książkę o meksykańskich bandidos „Bandyci Rodrigues”, autorstwa Łukasza Gołębiewskiego, który wielokrotnie podróżował po Meksyku.

Czytaj więcej

Już dziś – degustacja alkoholi z Meksyku

Zapraszamy na arcyciekawą degustację trunków prosto z Meksyku >> tequila vs sotol. Już dziś o godz. 19.00 w Kita Koguta, ul. Krucza 6/14 Warszawa. Tequila Lunazul oraz jedyny sotol w Polsce – Sotol – Hacienda de Chihuahua.
Alkohole wieczoru:
• Hacienda de Chihuahua Sotol Mesteno (51% Agavacea)
• Hacienda de Chihuahua Sotol Añejo
• Lunazul Tequila Blanco 100% de Agave
• Reposado 100% de Agave
• Lunazul Tequila Añejo 100% de Agave

Hacienda De Chihuahua Sotol

marka tequili destylowanej przez firmę Vinomex. Destylowane wyłącznie z błękitnej agawy występują w wersjach: Plata – młoda, biała, Reposado – starzona 6 miesięcy, Añejo – starzona przez 24 miesiące oraz H5 Extra Añejo – rarytas, starzona przez 60 miesięcy w beczkach z francuskiego dębu. To prawdziwa rzadkość tak długo leżakująca tequila. Ich smak jest nietypowy, lekko cierpki, trochę smolisty jak w whisky, tylko ta najstarsza jest inna ma ma słodkie niemal czekoladowe nuty. Jest także łagodny likier kremowy na bazie tequili Hacienda de Chihuahua Crema de Sotol o mocy 17%.

Czytaj więcej