Gatsios

(Γάτσιος) grecka destylarnia, powstała w 1878 roku w Syrrako. Założył ją Thanassis Gatsios i była to pierwsza destylarnia w prowincji Epir. Obecnie firmą zarządza czwarte pokolenie rodziny Gatsios. Produkują 6000 butelek na godzinę, a swoje wyroby eksportują do 12 krajów. Ich oferta to kilka rodzajów ouzo (marki: Gatsios, Ammos i Meltemi, a także tsipouro, brandy Mediterrane (3 i 5 gwiazdkowe) i likier żywiczny mastiha, butelkowany pod markami Koukoudo i Le Pont.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Tsantali

grecka rodzinna gorzelnia, założona w 1890 roku, znana m.in. z marki Ouzo Olympic. Firmę założył Evangelos Tsantalis i początkowo działała ona głównie jako producent win i właściciel upraw winorośli. Gorzelnią otwarto w Salonikach w 1945 roku. Obecnie dysponują winnicami w wielu regionach Grecji, w tym także na Wyspie Athos. Mają szeroki wybór win, a także mocne alkohole: ouzo i dwa rodzaje tsipouro Makedoniko i Agioritiko.

Czytaj więcej

Katsaros

rodzinna grecka firma założona w 1856 roku przez Nikolaosa Katsarosa, ojca ouzo. Początkowo produkował brandy z wytłoków winogron – tsipouro, znane jako Apostagma os uso Tyrnaboy, czyli destylowane w Tirnavou, antycznym mieście znanym z rozległych winnic. Podobno to on pierwszy zaczął eksperymentować z dodawaniem do alkoholu anyżku i opracował recepturę ouzo. Dziś Ouzo Tirnavou reklamowane jest jako „najstarsze ouzo świata”. Do 1965 roku była to lokalna firma, z czasem jednak rozpoczęła eksport i obecnie jej trunki dostępne są w wielu krajach, w tym w Australii, Chinach, Japonii, USA czy Kanadzie. Poza ouzo wciąż produkowane jest Tsipouro Tirnavou, wedle pierwotnej receptury. Ponadto produkuje tradycyjną brandy z winogron (także pod marką Tirnavou), a także likiery różany i bananowy.

Czytaj więcej

Tsipouro

Τσίπουρο grecka brandy z wytłoków winogron, zwana też Tsikoudia (na Krecie) lub Apostagma, starszy brat popularnego w Grecji ouzo. Podobno mnisi z Wyspy Athos wytwarzali ją już w XIV wieku. Ostra w smaku, aromatyczna, wyraziście owocowa. Bardzo często podczas drugiej destylacji dodaje się anyżek, co upodabnia Tsipouro do tureckiego Raki. Czasami dodaje się też lukrecji lub ziół czy kwiatów – np. Tsipouro Sigma z dodatkiem krokusa. Do najbardziej popularnych należą Tsipouro Tirnavou firmy Kardasi (w różnych odmianach) oraz Tsililis Tsipouro (też w róznych odmianach), a także m.in.: Tsipouro Galaxias, Tsipouro Epirotiko Zitsa, Tsipouro Idoniko (z anyżkiem lub bez), Tsipouro Agion Oros, Tsipouro Alexander The Great czy Makedoniko Tsipouro. Wiele gatunków wytwarzanych jest i dostępnych wyłącznie lokalnie, liczne tawerny, ouzerie i restauracje serwują własne Tsipouro – nie butelkowane, podawane w karafkach.

Czytaj więcej