Grecka Panorama

W dniach 2-3 grudnia na Stadionie Narodowym w Warszawie odbyła się duża prezentacja Grecji. To kolejna Grecka Panorama w Warszawie. Tradycyjnie imprezę zdominowały biura podróży, prezentujące atrakcje różnych regionów Grecji. Były oliwki, kapary, miody, oliwy, przyprawy, chałwa i inne słodkości, ale przede wszystkim w tym roku zaprezentowała się wyjątkowo duża grupa producentów win i mocnych alkoholi. Do spróbowania było tradycyjne raki z Krety, czyli destylat z wytłoczyn winogron, m.in. takich producentów jak Poti czy Nostimon Kritsa. Było też rakomelo, czyli raki z dodatkiem tymiankowego miodu od Poti, firma prezentowała również swoje miody i wina. Dość duży był wybór tsipouro, kolejnego greckiego specjału z wytłoczyn winogron, z kilku regionów i z różnych szczepów, m.in. z: muszkatu aleksandryjskiego, cabernet sauvignon, ale też z lokalnych odmian jak: skiadopoulo, augustiatis, katsakulias czy debina. Powstające przy okazji produkcji win, oferowane przez winiarzy. W Warszawie można było spróbować także win z tych lokalnych szczepów. Były tsipouro od takich producentów jak: A. Karoni, Eudoksia Vinery czy Zoinos Vinery z marką Zita. Duże wrażenie zrobiło starzone przez rok w greckim dębie tsipouro Raging River z winiarni Eudoksia, o waniliowym aromacie, przypominającym bardziej whisky niż destylat z wytłoczyn winogron. Oczywiście było także ouzo – z rodzinnych destylarni A. Karoni i Roumpou oraz rozmaite likiery, jak anyżowo-kawowy (marki Mediterrane i Sifonios), kumkwatowy (Vassilakis), wiśniowy i cynamonowy (Roumpou) czy typowy dla Rodos likier z kolendrą – Koriantolino. Były wina musujące i piwa. Greccy producenci szukali w Polsce dystrybutorów.

Czytaj więcej

Dark Cave

unikatowe tsipouro, destylat z wytłoczyn przez pięć lat leżakował w beczkach z amerykańskiego i francuskiego dębu, w którym wcześniej dojrzewały wina vinsanto. Producentem jest firma Tsilili, moc – 41%. W aromacie dużo wanilii, w smaku dużo beczki, kwiatowość (rumianek), orzechy włoskie. Za dużo beczki, za mało rześkości, ale ciekawy kierunek dla przyszłości tsipouro, które aspiruje do statusu, jaki ma włoska grappa.

Gatsios

(Γάτσιος) grecka destylarnia, powstała w 1878 roku w Syrrako. Założył ją Thanassis Gatsios i była to pierwsza destylarnia w prowincji Epir. Obecnie firmą zarządza czwarte pokolenie rodziny Gatsios. Produkują 6000 butelek na godzinę, a swoje wyroby eksportują do 12 krajów. Ich oferta to kilka rodzajów ouzo (marki: Gatsios, Ammos i Meltemi, a także tsipouro, brandy Mediterrane (3 i 5 gwiazdkowe) i likier żywiczny mastiha, butelkowany pod markami Koukoudo i Le Pont.

Czytaj więcej

ProWein 2017 – relacja

Rekordowa liczba, ponad 58 tys. osób ze 130 krajów, odwiedziła odbywające się w dniach 19-21 marca w Düsseldorfie targi ProWein. W imprezie wzięło udział 6500 wystawców z 60 krajów, w tym ok. 300 firm reprezentujących branżę spirytusową. Nie zabrakło firm z Polski – AWW, Polanin, Piasecki, Tarpan, Jantoń, Bartex-Bartol, Toruńskie Wódki Gatunkowe, pokazaliśmy przede wszystkim bogatą ofertę wódek i nalewek, a także miody pitne, czyli tego, z czego Polska jest na świecie znana.

Czytaj więcej

Tsantali

grecka rodzinna gorzelnia, założona w 1890 roku, znana m.in. z marki Ouzo Olympic. Firmę założył Evangelos Tsantalis i początkowo działała ona głównie jako producent win i właściciel upraw winorośli. Gorzelnią otwarto w Salonikach w 1945 roku. Obecnie dysponują winnicami w wielu regionach Grecji, w tym także na Wyspie Athos. Mają szeroki wybór win, a także mocne alkohole: ouzo i dwa rodzaje tsipouro Makedoniko i Agioritiko.

Czytaj więcej

Katsaros

rodzinna grecka firma założona w 1856 roku przez Nikolaosa Katsarosa, ojca ouzo. Początkowo produkował brandy z wytłoków winogron – tsipouro, znane jako Apostagma os uso Tyrnaboy, czyli destylowane w Tirnavou, antycznym mieście znanym z rozległych winnic. Podobno to on pierwszy zaczął eksperymentować z dodawaniem do alkoholu anyżku i opracował recepturę ouzo. Dziś Ouzo Tirnavou reklamowane jest jako „najstarsze ouzo świata”. Do 1965 roku była to lokalna firma, z czasem jednak rozpoczęła eksport i obecnie jej trunki dostępne są w wielu krajach, w tym w Australii, Chinach, Japonii, USA czy Kanadzie. Poza ouzo wciąż produkowane jest Tsipouro Tirnavou, wedle pierwotnej receptury. Ponadto produkuje tradycyjną brandy z winogron (także pod marką Tirnavou), a także likiery różany i bananowy.

Czytaj więcej

Tsipouro

Τσίπουρο grecka brandy z wytłoków winogron, zwana też Tsikoudia (na Krecie) lub Apostagma, starszy brat popularnego w Grecji ouzo. Podobno mnisi z Wyspy Athos wytwarzali ją już w XIV wieku. Ostra w smaku, aromatyczna, wyraziście owocowa. Bardzo często podczas drugiej destylacji dodaje się anyżek, co upodabnia Tsipouro do tureckiego Raki. Czasami dodaje się też lukrecji lub ziół czy kwiatów – np. Tsipouro Sigma z dodatkiem krokusa. Do najbardziej popularnych należą Tsipouro Tirnavou firmy Kardasi (w różnych odmianach) oraz Tsililis Tsipouro (też w róznych odmianach), a także m.in.: Tsipouro Galaxias, Tsipouro Epirotiko Zitsa, Tsipouro Idoniko (z anyżkiem lub bez), Tsipouro Agion Oros, Tsipouro Alexander The Great czy Makedoniko Tsipouro. Wiele gatunków wytwarzanych jest i dostępnych wyłącznie lokalnie, liczne tawerny, ouzerie i restauracje serwują własne Tsipouro – nie butelkowane, podawane w karafkach.

Czytaj więcej