Kinahan’s Irish Whiskey KASC Project No 3

Kinahan’s Kasc to irlandzki blend, leżakowany w specjalnie przygotowanych beczkach zbudowanych z klepek pięciu różnych rodzajów drzew (dębów: portugalskiego, amerykańskiego, francuskiego i węgierskiego oraz drewna orzecha). Zapach pełen wanilin, słodki, bourbonowy, lekko śliwki. Smak słodko-cierpki – dużo orzechów laskowych i włoskich, pigwa. W finiszu śliwki, wędzone śliwki, wanilia, orzechy, bourbon. Moc – 43%. W ofercie Whisky Embassy.

Nowy Bushmills

Old Bushmills Distillery wprowadza do sprzedaży whiskey Bushmills 27YO z mocą beczki 52,1%. Destylowana w 1994 roku, najpierw leżakowała sześć lat w beczkach trzeciego napełnienia po bourbonie, potem 21 lat w beczkach pierwszego napełnienia po bourbonie. Butelka stanowi część serii Causeway Collection, ukazało się jedynie 678 w cenie 650 euro za 0,7 l.
Bushmills wprowadziło też nową szatę graficzną dla podstawowych whiskey: 10, 12, 16 i 21-letnich.

Sir John Power

Twórcą imperium gorzelniczego rodziny Power był James Power, który w połowie XVIII wieku prowadził w Dublinie pub, a w 1791 roku otworzył przy Thomas Street własną destylarnię. Po jego śmierci w 1817 roku biznes przejął syn, John (1771-1855), a firma przeszła do historii pod nazwą John Power & Son. W XIX wieku byli absolutnie numerem jeden na rynku irlandzkiej whiskey, ich moce produkcyjne rosły od 500 galonów, do 33 tys. galonów, aż do 330 tys. galonów rocznie w połowie XIX stulecia, a sam John Power sprawował funkcję burmistrza Dublina i uzyskał tytuł baroneta. Już w 1866 roku, jako jedna z pierwszych destylarni na świecie, zaczęli butelkować swoje whiskey. Wtedy też pojawiła się złota etykieta, do dziś będąca symbolem marki – Powers Gold Label. W 1871 roku rozbudowano zakład, który była reprezentacyjnym kompleksem w centrum miasta. Po śmierci Johna, za działalność destylarni odpowiadał jego jedyny syn, James. Marka pozostawała w rękach rodziny Powers do 1936 roku. Zakład w Dublinie działał do 1975 roku, potem produkcje przeniesiono do Midleton, na południowy zachód Irlandii. Była to najdłużej działająca destylarnia w stolicy Irlandii. Do dziś zachowały się oryginalne zabudowania fabryczne z charakterystycznymi pagodami nad dawną słodownią, kominem, halą maszyn. Zachowała się także część starego wyposażenia, a alembiki stanowią element dekoracji. Cały kompleks służy dziś studentom. Marka Powers wciąż należy do najbardziej popularnych irlandzkich whiskey.

Czytaj więcej

Coca-Cola z nowymi whisky

Coca-Cola HBC poszerza w Polsce ofertę whisky, włączając do portfolio irlandzką whiskey Glendalough oraz kanadyjską whisky Bearface. Pierwsza marka jest już znana polskim konsumentom, od kilku lat promowana przez Cerville Investments. Bearface to nowość, Kanadyjczycy chwalą się tym, że ich whisky dojrzewa w ekstremalnych warunkach klimatycznych, gdzie roczne temperatury wahają się od minus dziesięciu do czterdziestu stopni Celsjusza. Do leżakowania używają: amerykańskiego, francuskiego i węgierskiego dębu

Whiskey Fercullen w Polsce

Irlandzka Powerscourt Distillery prezentuje w Polsce nowe irlandzkie whiskey pod marką Fercullen. Są to: Fercullen 18YO Single Malt , Fercullen 14YO Single Malt, Fercullen 10YO Single Grain, Fercullen 8YO Premium Blend Irish Whiskey oraz najnowszy wypust, limitowa edycja Fercullen 20YO Single Malt 5 Elements. Za ich zestawianie odpowiada wielokrotnie nagradzany master distiller Noela Sweeneya.

Czytaj więcej

Black Bush

Marka wprowadzona przez destylarnię Old Bushmills już w 1934 roku, ale początkowo jako Old Bushmills Special Old. Sprzedawana bez podania wieku na butelce, jej okres leżakowania to ok. 8-9 lat, głównie w beczkach po sherry oloroso, zawartość butelki stanowią: 80% single malt, 20% grain. Właśnie sherry zawdzięcza swój pełny, a jednocześnie łagodny, słodkawy smak. W aromacie: bakalie, daktyle, brzoskwinie, jabłka. W smaku słodycz bardzo dojrzałych owoców – ananas, morela, brzoskwinia, w finiszu mleczna czekolada z rodzynkami.

Wieczór z Dingle

4 listopada odbyła się degustacja whisky z irlandzkiej destylarni Dingle. Prowadził Graham Coullem, master distiller. Destylarnia z hrabstwa Kerry powstała w 2012 roku w starym młynie na obrzeżach miasta Dingle, założył ją Oliver Hughes, wsparli go Liam LaHart i Peter Mosley, właściciele Porterhouse Brewing Company. Zainstalowano tu drewniane kadzie z sosny oregońskiej – zacierna o pojemności jednej tony i fermentacyjne, wszystko jest tu sterowane ręcznie. Fermentacja trwa 72 godziny, do 8% alkoholu, potem następuje, trzykrotna destylacja. Mają trzy małe alembiki, z jednej destylacji napełniają tylko trzy beczki. W niewielkich ilościach robią whisky torfową, Graham Coullem wcześniej pracował w Szkocji, w Balvenie. W 2015 roku firma uruchomiła Whiskey School, szkołę kształcącą osoby zainteresowane pracą w branży whiskey. Ich zakład jest otwarty dla zwiedzających.

Czytaj więcej

Amber Beverage kupiło Walsh Whiskey

11 listopada doszło do przejęcia irlandzkiej Walsh Whiskey przez rosyjsko-łotewską grupę Amber Beverage. Z historycznymi zakładami w Rydze, Amber Beverage jest jednym z największych producentów alkoholi na świecie, mają destylarnie m.in. w USA czy Meksyku, są właścicielami ponad 100 marek alkoholi, a dystrybutorem ponad 1300. Menadżerem whiskey Walsh pozostanie jej twórca, Bernard Walsh. Założył firmę w 1999 roku. Nakładem 25 mln euro zbudował własną destylarnię w Royal Oak, niedaleko Carlow, sprzedaną w 2019 roku. Należą do niego marki whiskey The Irishman i Writers’ Tears, które trafiają do ponad 50 krajów. W Polsce dystrybutorem Walsh Distillery jest M&P, a Amber Beverage Cerville Investments.

Writers’ Tears z beczek po lodowym winie

Produkowana przez irlandzką Walsh Distillery marka whiskey Writers’ Tears ukazała się w wersji Ice Wine Cask Finish. Powstała we współpracy z kanadyjskim winiarzem Inniskillin. Jest to mieszanka trzykrotnie destylowanych whiskey single pot still i single malt. Finiszowanie w beczkach po lodowym winie trwało 12 miesięcy. Zabutelkowana z mocą 46% whisky została wypuszczona w liczbie 3500 butelek na rynki: USA, Kanady i Irlandii w cenie 70 euro. W Polsce dystrybutorem Walsh Distillery jest M&P.

Różne oblicza Teelinga

20 października odbyła się degustacja poświęcona finiszowaniu whisky na przykładzie destylarni Teeling z Dublina. Spotkanie prowadził Dawid Kur. Wszystko to były whiskey mieszane, początkowo leżakujące w beczkach po bourbonie, potem finiszowane w innego rodzaju drewnie. Najdziwniejsza była edycja z beczek po fińskim ginie Kyrö, mocno nasycona jałowcem, natomiast zgodnie uczestnicy uznali za najlepszą butelkę wieczoru Teelinga z beczek po rumie Plantation Pineapple.

Czytaj więcej

Dingle Distillery online tour & tasting

Dom Whisky zaprasza 4 listopada o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzi Graham Coull – Master Distiller w Dingle Distillery. Do spróbowania będą: Dingle Single Malt Irish Whiskey, Dingle Batch No. 5 Single Malt Irish Whiskey, Dingle Batch No. 6 Single Malt Irish Whiskey, Dingle Fourth Release Single Pot Still Irish Whiskey. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Microsoft Teams. Koszt degustacji 280 zł/osoba, a w cenie: butelka Dingle Irish Single Malt Whiskey Batch No. 5 + 4 sample degustacyjne o poj. 20 ml.

Czytaj więcej

Spotkanie z Tullamore DEW

29 września odbyła się degustacja whiskey Tullamore DEW, prowadził ją Jakub Sienkiewicz, brand Ambasador marki w Polsce. – Styl Tullamore DEW ewoluuje, choć własne alembiki nie wpływają na profil whiskey. Podstawowa wersja Tullamore DEW jest już w całości robiona z whiskey z własnej destylarni, a jej smak jest taki, jaki był, kiedy butelkowane były whiskey z Midleton. Planowanych jest bardzo wiele nowych, eksperymentalnych edycji. Czy jedną z nich będzie single pot still? Na razie nie ma oficjalnej informacji, czy wejdzie do stałej oferty Tullamore DEW. Obecnie firma ma 261 tys. beczek – opowiadał Jakub Sienkiewicz.

Czytaj więcej

Spadła sprzedaż irlandzkiej whiskey

Po raz pierwszy od ponad dwóch dekad w 2020 roku spadła wartość eksportu irlandzkiej whiskey. Spadek był znaczący, wyniósł aż 15,97% i wyniósł 990 milionów euro (w 2019 roku wartość ta wynosiła 1,18 mld euro). Przed pandemią turystyka była drugim najważniejszym źródłem przychodów dla irlandzkiej whisky i czwartym dla irlandzkich likierów.
Podczas gdy spał eksport, wzrosła konsumpcja wysokoprocentowych alkoholi w samej Irlandii. W podziale na kategorie, wódka pozostaje najbardziej popularnym trunkiem w Irlandii z udziałem w rynku rzędu 31,6%, pomimo spadku o 10,2%. Dalej plasuje się irlandzka whiskey (26,3%), gin (14,04%) oraz rum (7,4%). W latach 2014-2019, sprzedaż ginu dosłownie wystrzeliła do 184%, przy czym oczekuje się, że ta kategoria będzie jeszcze rosnąć. Sprzedaż irlandzkich likierów, siódmego z kolei najczęściej spożywanego alkoholu w 2020 roku, wzrosła o 26,5%, a szkockich o 9,9%. W raporcie odnotowano, że obie kategorie skorzystały na wzroście sprzedaży w sektorze off-trade, podczas gdy wódka spadła dwucyfrowo w wyniku ich uzależnienia od usług on-trade. Raport podkreśla wzrost sektora ready-to-drink (RTD) w Irlandii.

Czytaj więcej

Tullamore D.E.W. – blended czy single malt?

Dom Whisky zaprasza 29 września o godz. 18.00 do udziału w degustacji, którą poprowadzą Jakub Sienkiewicz, Brand Ambassador Tullamore DEW w Polsce. Do spróbowania będą: Tullamore Original, Tullamore 12YO Special Reserve, Tullamore Single Malt 14YO, Tullamore Single Malt 18YO oraz sample prosto z destylarni: Tullamore Single Malt Bourbon Cask 5YO Cask Strength i Tullamore Single Pot Still Sherry Butt 7YO Cask Strength. Degustacja odbywać się będzie online poprzez komunikator internetowy Zoom. Koszt degustacji 168 zł/osoba, a w cenie: butelka Tullamore DEW 14YO Single Malt Four Cask Finish /41,3%/ 0,7 l + 6 sampli degustacyjnych o poj. 20 ml.

Black Irish Made Dark

Irlandzka whiskey aromatyzowana naparami Irish Stout Beer i Chocolate Malt Barley, leżakowana w mocno wypalonych beczkach, o mocy 40%. Jest to mieszanka whiskey grain i trzykrotnie destylowanej single malt. Barwa bardzo ciemna, prawie jak Guinness. Butelka kapslowana, po zdjęciu klasycznego kapsla jest porcelanowe patentowe zamkniecie jak w Grolsch. Producent to Darker Still Spirits Co. Zapach palonego ziarna, kawy, karmelu, lukrecji. Smak ciężki, gorzki, dużo słodu piwnego, nuta kawy, solony karmel, w tle waniliowa słodycz, toffie. Finisz dość lekki, kawowo-herbaciany, nuta ziołowa, sporo solonego karmelu. Łatwe do picia, słodko-gorzkie, w smaku nie przypomina whisky, ale na pewno będzie idealnym składnikiem do Irish Coffee. Bardzo innowacyjny produkt, moc – 40%.

Dubliner Master Distiller’s Reserve

whisky The Dubliner należy Quintessential Brands, butelkowana jest w Dublin Liberties Distillery. Edycja Master Distiller’s Reserve jest na rynku od 2018 roku, jako dziesięcioletni blend z beczek po bourbonie o mocy 42%. Zapach przyjemny, jabłka, pieczone jabłka, delikatnie wanilia. W smaku dużo słodkiego jabłka, gruszki, lekko dymna nuta. Finisz słodowy, słodkie gruszki, czekolada z gruszką.

Currach

whisky single malt o mocy 46%, najpierw dojrzewała w beczkach po bourbonie, a potem była przez trzy miesiące finiszowana w dziewiczych beczkach z amerykańskiego dębu, które zostały wypalone wodorostami z Kombu. Destylowana trzykrotnie w West Cork Distillers dla Origin Spirits. Zadebiutowała w 2020 roku. Zapach ziołowy (rozmaryn), chmielowy, kukurydziany, waniliowy, słodowy i sodowy. W ustach tłusta – toffi, masło orzechowe, ale też sól, zioła, nuta medyczna oraz rześka – miętowa. Finisz słony, ziołowy i pełen masła orzechowego. Polskim dystrybutorem jest Prime Brands.