12 czerwca Fergus Simpson, ambasador whisky w Duncan Taylor, zorganizował na Facebooku degustację whisky z kolekcji Whiskies of Scotland. To krótkie serie single cask, butelkowane specjalnie dla sklepu SingleMaltsDirect.com, dostępne także w TheSpiritsEmbassy.com, które było inicjatorem wydarzenia online, kolejnego już w cyklu
The Spirits Embassy „At Home Whiskies of Scotland Tasting”. Uczestnicy tych degustacji otrzymują pocztą pięć sampli 30 ml z unikatowymi whisky. Koszt udziału w takim wydarzeniu to 18 funtów.

Craigellachie 2000 Whiskies of Scotland (52,3%)
Whisky osiemnastoletnia, beczki po bourbonie. Aromaty owocowy – gruszki, morele, pieczone jabłka, duża oleistość, lekko nuta drożdży, bardzo słodkie pomarańcze. W smaku nuta kakao, dużo jabłek, lekko pestki jabłka, delikatna nuta korzenna, ale też ziołowa – rozmaryn. Finisz to drożdże, wiśnie, likierowe wino, jabłka, gruszki, bardzo przyjemna whisky. 4.5
27/26,5/26,5/8=88

Tomatin 1994 Whiskies of Scotland (53,9%)
Leżakowanie – 22 lata, beczki po bourbonie. Aromat słodki – ciasto drożdżowe z rodzynkami, kandyzowane skórki pomarańczy, delikatnie wanilia, kwiatowość. W smaku przetworzona słodycz – pieczo ne jabłka w lukrze i cynamonie, banany, ananas. W finiszu – arbuz, melon, ananas, słodki arbuz, dużo arbuza. Soczysta. 4.5
27,5/27,5/28,5/8=91,5

Auchroisk 1991 Whiskies of Scotland (46,8%)
Whisky leżakowana przez 24 lata, beczki po bourbonie. Lekki aromat suszonych traw, werbena, do tego gruszki i melon. W smaku słodko, miód, bardzo słodkie gruszki. W finiszu do gruszek dochodzą bardzo silne nuty miodowe, toffi, konfitury gruszkowe. 4.5
27,5/27,5/27/8=90

Glen Moray 1989 Whiskies of Scotland (54,5%)
Whisky leżakowana przez 26 lat, beczki po bourbonie. W aromacie: pomarańcze, mandarynki, pomelo, bardzo ciekawa nuta medyczna, ziemista, do tego pieczone banany. Smak słodki, kremowy, delikatnie wędzony, jest też przyjemnie ciemny chleb żytni. W finiszu rodzynki, budyń waniliowy, orzechy włoskie, gruszki, morele, szczypta soli, lukrecji. 4.5
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Blair Athol 1989 Whiskies of Scotland (47,4%)
Whisky w wieku 27 lat. W aromacie dużo jabłek, jabłka pieczone, zioła, przyprawy korzenne. Smak słodkich gruszek, słodkich jabłek, brzoskwinie, powidła morelowe, szczypta cynamonu i imbiru. Finisz rozgrzewający – jabłka w cynamonie, dużo imbiru, pieprz, ale też zachwycająca słodycz gruszek williams. 4.5
27,5/28/28/8,5=92

Komentarze

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail