Spotkanie z La Maison & Velier

22 kwietnia w Domu Whisky w Warszawie odbyło się spotkanie z rumami butelkowanymi przez La Maison & Velier, a dostępnymi w Polsce dzięki The Last Port. La Maison & Velier to francusko-włoskie przedsięwzięcie, powołane w 2017 roku przez dwóch pasjonatów Luca Gargano z Velier i Thierry’ego Benitaha z La Maison du Whisky. Obydwaj mają wielkie doświadczenie w znajdowaniu, butelkowaniu i sprzedaży unikatowych alkoholi, przede wszystkim whisky i rumu.


– Zajmujemy się podróżowaniem i wyszukiwaniem ciekawych rumów. Najbardziej interesują nas rumy z soku trzciny cukrowej. Chcemy pokazywać inny styl rumu niż ten najbardziej znany, słodki i przesycony drewnem beczki. Dobry rum może być świeży, nie musi leżakować. Większość naszych rumów to single cask – mówił prowadzący spotkanie Daniele Biondi.
Daniele mógłby być rektorem katedry rumu na Uniwersytecie Alkoholi, gdyby taki istniał. Jego wykład trwał ponad cztery godziny, a towarzyszyła mu degustacja wysokiej klasy rumów z Jamajki, Barbadosu, Reunion czy Trynidadu i Tobago.
– Rum jest produkowany na całym świecie, nie tylko na Karaibach. Najwięksi producenci to Brazylia i Indie, ale robiony jest i w Japonii, i Tajlandii. Oceniając rumy warto zapomnieć o definicjach, geografii czy o wieku alkoholu, a skupić się na jakości samego trunku. Rum to nie whisky czy koniak. Nie ma whisky czy koniaku w wieku zero, a rum jest, bo rum bez drewna jest dostatecznie dobrym, ciekawym, aromatycznym alkoholem. Biały rum jest jak owoc, jest pełen aromatów i smaku – mówił Daniele Biondi.
Prezentacja przedstawiała nowatorska klasyfikację rumów, chemię rumu, różnice w dojrzewaniu w klimacie tropikalnym i w Europie, różnice w destylacji i fermentacji.
– Nikt nie mówi o fermentacji, a ona jest najważniejsza w przypadku rumu, to fermentacji zawdzięcza znaczną część profilu aromatycznego, zwłaszcza biały rum. Tutaj można go porównywać z piwem czy winem, gdzie fermentacja decyduje o charakterze trunku. Oczywiście, w przypadku rumu jest jeszcze destylacja. Źle przedestylowany biały rum nigdy nie będzie dobrym rumem, nawet po 50 latach w beczkach – mówił prowadzący spotkanie.
Do spróbowania było dziesięć rumów z oferty La Maison & Velier, które dały wyobrażenie o różnicach w stylistyce rumu, ale w jeszcze większym stopniu o różnicy między rumem destylowanym przemysłowo, a rumem, który można określić jako rzemieślniczy, czy artystyczny. Dobry rum odzwierciedla miejsce, tradycję i umiejętności jego twórcy.
– Rum to prawdziwa dżungla, są marki, są destylarnie, są bottlelerzy, są rumy mieszane z różnych destylarni i różnych miejsc świata. Od miejsca pochodzenia ważniejszy jest surowiec – melasa, syrop lub sok z trzciny oraz styl destylacji – alembik, alembik i kolumna, kolumna lub przemysłowa destylarnia. Te ostatnie robią wszystkie rumy, na których butelkach nie znajdziemy nazwy producenta – mówi Daniele Biondi.

Savanna Rhum Agricole 2012 (61%)
Destylarnia robi melasę, destyluje też syrop, mają zarówno alembiki jak i kolumny. Sześć lat leżakowania na Reunion w beczkach z francuskiego dębu. Destylacja w 2012 roku, butelkowanie 2019. W aromacie: słodkie jabłka i śliwki w occie, wiśnie, cynamon, egzotyczne drewno. W ustach oleisty, ciężki, estrowy, nafta, banany, pieprz, sól, skóra, cynamon, imbir. Mocny, przesuszający. Finisz to skóra, tytoń, tropikalne owoce, gałka muszkatołowa i dużo soli. W ogóle nie jest w stylu rhum agricole. 4/5
23/26/27/8=84

Veritas (47%)
Mieszanka rumów z destylarni Foursquare na Barbadosie i Hampden na Jamajce, biały rum z kolumny i alembiku. Stworzony głównie z myślą o koktajlach. Aromat bardzo lekki, słodki – mleczna czekolada, miód, toffi, poza tym ziemistość i cynamon. Smak słodko-gorzko-słony, a nawet bardzo słony, gorzka czekolada, głóg, banany. Zielone banany w niezbyt długim finiszu. 3.5/5
21/24/21/7=73

Caroni Navy Rum 100 Anniversary (51,4%)
Osiemnaście lat leżakowania na Trynidadzie, butelkowany w 2018 roku, etykieta jest repliką butelek rumów Caroni z lat 40. XX wieku, butelkowanych przez Tate & Lyle. Wypuszczona z okazji setnej rocznicy założenia destylarni Caroni, ostatecznie zamkniętej w 2002 roku. Aromat słodki i egzotyczny, dużo przypraw korzennych, papaja, mango, heban, skóra. W ustach jeszcze więcej przypraw korzennych – cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, do tego lubczyk, głóg, liście wiśni. Skóra, banany, słodki tytoń, kora egzotycznego drewna, żywica w finiszu. 4.5/5
27,5/27,5/28/9=92

Velier Royal Navy Tiger Shark 2nd Edition (57,18%)
Mieszanka stworzona przez Luca Gargano, starzone w tropiku rumy z dwóch różnych beczek, nie są podane kraje ani destylarnie, zrobiony w hołdzie dla stylu navy rum, który niegdyś był zestawiany z rumów z czterech dawnych angielskich kolonii: Jamajki, Barbadosu, Trynidadu i Gujany Brytyjska. Aromat industrialny, nafta, banany, wiśnie, gruszki w occie, tytoń, ale też syrop melasowy i żywica. W smaku także dużo syropu, nuta ziołowa, słona, skórzana. Finisz ciężki, nieco utleniony jak tawny port, a jednocześnie gorzki jak porter i wciąż bardzo melasowy, do tego słona lukrecja. Pięknie oddaje styl navy. 4.5/5
28,5/28/28,5/9,5=94,5

Worthy Park Forsyths 2006 Habitation Velier (57,5%)
Rum z Jamajki, butelkowany w 2017 roku w wieku jedenastu lat. W aromacie: marcepan, śliwki, kwaśne wiśnie, morele, gruszki w occie, pieczone jabłka w lukrze, kandyzowany imbir. Do tego słodka, delikatna, bardzo przyjemna nuta polnych kwiatów oraz ziołowość – rozmaryn. I jeszcze zielone jabłka. Wspaniały, kwaśny smak niedojrzałych soczystych jabłek. A po nich syrop piniowy, żywica, dużo melasy. Gęsto w ustach, cierpko, masa estrów. Finisz słodko-cierpki, zdecydowanie melasowy z drewnem egzotycznym, marcepan, lukier, zielone orzechy włoskie, tytoń, zielona herbata. 5/5
28,5/29/28,5/9,5=95,5

Worthy Park WP 502 White (57%)
Biały rum z alembika, butelkowany w 2015 roku. W aromacie dużo bananów, ocet, nafta, solanka, drożdże. Smak zaskakująco lekki, w ogóle nie czuć mocy – pieczone jabłka w lukrze, pieczone śliwki, trochę soli i banany, wiśnie, maliny, prawie jak eau de vie framboise. Finisz bardzo bananowy, nieco ananasa, liście wiśni, gorycz zielonego orzecha włoskiego. 4.5/5
26/28/27,5/9=90,5

Worthy Park Forsyths 151 Proof White Habitation Velier (75,5%)
Butelkowany w 2017 roku. Ostry atak alkoholu, drożdże, mleczna czekolada. W smaku banany, brzoskwinie, papaja i mleczna czekolada. Także w finiszu sporo czekolady, gruszki, ananas, mango. Za dużo alkoholu. Po dodaniu wody robi się dużo bardziej przystępny, więcej owocowości – bardzo dojrzałe jabłka, mirabelki, gruszki. 3.5/5
17/25/23,5/7=72,5

Long Pond Cambridge 2005 13YO (62,5%)
Reprodukcja rumu z Cambridge Estate Distillery, która została zamknięta w 1947 roku. Wydestylowany w Long Pond na Jamajce w 2005 roku, gdzie następnie leżakował przez 13 lat. W aromacie: ocet jabłkowy, lakier, aceton, grzyby. W smaku cierpkie winogrona, herbata, wędzone śliwki i sól. Finisz jeszcze bardziej słony, wędzony, zasolone wędzone mięso, nawet przypalone, dymny. 4/5
24/26,5/26/8=84,5

Long Pond Pure Single Rum (62,5%)
Destylowany w alembiku, biały rum butelkowany w 2018 roku. Aromat maślany, octowy, lekko grzybowy. Smak zaskakująco delikatny, nie czuć alkoholu, za to czuć estry i masę bananów, ananasy. W finiszu bardzo dużo ananasa i delikatnie drożdże. 3.5/5
18/26,5/27/7,5=79

Long Pond 2007 11YO (62,5%)
Jedenaście lat dojrzewania w tropiku. W aromacie: ocet, nafta, aceton, tytoń, herbata, jabłka, wiśnie, miód, wędzone śliwki, figi, rodzynki, suszone morele. Smak potężny – skóra, grzyby, herbata, tytoń, korzenne przyprawy, zioła, banany, suszone mięso i bardzo cierpki, a jednocześnie taniczny jak czerwone wytrawne wino, masa wiśni śliwki, tarnina. W finiszu sherry fino, cierpki sok z wiśni, japońskie śliwki ume. Rewelacyjny jest ten finisz, aromat go w ogóle nie zapowiadał, kwaśny i świeży, lekki i długi, masa wiśni, landrynki, truskawki, poziomki, guma cynamonowa, głóg, tytoń, syrop na kaszel. 5/5
26,5/29,5/30/9,5=95,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.