9 maja w hotelu Mamaison Hotel Le Regina Warsaw odbyła się kolejna edycja imprezy Simple Italian, poświęcona promocji włoskich win z różnych regionów, m.in. z: Toskanii, Doliny Aosty, Piemontu, Veneto, Friuli, Emilia Romagna. Prezentacji winiarzy, którzy szukali w Polsce dystrybutora, towarzyszyła sesja masterclass poświęcona winom z DOC Nobile di Montepulciano, którą prowadził Mariusz Kapczyński z Vinisfery.


– Od dawna wina z tej apelacji traktowane są jako wina szlachetne, choć region cały czas się zmienia i nie stroni od nowinek technologicznych – mówił Mariusz Kapczyński. – Montepulciano to piękne miasteczko z bardzo długimi tradycjami winiarskimi. Winnice zakładali tu Etruskowie, którzy dali też podwaliny pod wzniesiona na wzgórzu osadę. Wszystkie najlepsze winnice położone są w okolicy miasta, z którego rozpościera się piękny widok na uprawy winorośli. Apelacja Nobile di Montepulciano leży we wschodniej części Toskanii. Promocją win zajmuje się Consorzio Vino Nobile di Montepulciano, zrzeszające 78 producentów. Apelacja dzielona jest na: Nobile di Montepulciano DOCG, Nobile di Montepulciano Riserva DOCG, Vino Rosso di Montepulciano DOC i Vin Santo di Montepulciano DOC. Apelacja wymaga by 70% wina stanowiło sangiovese, nazywana lokalnie prugnolo gentile, dopuszczone są szczepy: colorino, canaiolo, cabernet sauvignon, merlot. Dozwolona wielkość zbiorów to 8000 kg z ha. Roczna produkcja to ok. 6,5 mln butelek. Prawie 80% jest eksportowane – opowiadał Mariusz Kapczyński.
Próbowane wina to:

Le Bèrne Vino Nobile di Montepulciano 2016 (7,90 EUR)
Winnice Podere Le Bèrne z Cervognano, 100% sangiovese, 2 lata dojrzewania w beczkach, 14% ABV. W aromacie: skóra, orzechy i wiśnie. W smaku soczyste, dużo wiśni, porzeczki, spora kwasowość, dużo garbników.

Gracciano Della Seta Vino Nobile di Montepulciano 2016 (16,90 EUR)
Winnice Tenuta di Gracciano z Gracciano, sangiovese (96%) + merlot (4%), fermentacja i maceracja na skórkach, 18 miesięcy dojrzewania w beczkach, 14% ABV. W aromacie: wiśnie, skóra, marcepan. W smaku soczyste, cierpkie, taniczne, bardzo wiśniowe, czerwona porzeczka, zrównoważone.

Canneto Vino Nobile di Montepulciano 2015 (20 EUR)
Winnice Azienda Agricola Canneto z Canneto Montepulcianio, sangiovese (90%), cabernet (5%), merlot (5%), 16 miesięcy w beczkach, 6 miesięcy w butelkach, 14% ABV. W aromacie dominuje czarna porzeczka, głębiej: wiśnie, skóra, tytoń, popiół. Dużo garbników, dużo ciała, wino mocno owocowe, bardzo dużo wiśni w ustach, zielone orzechy laskowe, dobra równowaga.

La Ciarliana Vino Nobile di Montepulciano 2015 (16 EUR)
Winnice Azienda Agricola La Ciarliana z Montepulciano, sangiovese (95%), mammolo (5%), 18 miesięcy w beczkach, 15% ABV. Aromaty czarnej porzeczki, czarnego bzu, skóry. W smaku sporo wiśni, dużo garbników, spora kwasowość, choć bardzo ładnie zrównoważona taninami i cukrem.

Lunadoro Vino Nobile di Montepulciano 2015 Selezione Pagliareto (6,70 EUR)
Winnice Societa Agricola Lunadoro, 100% sangiovese, 2 lata dojrzewania w beczkach, 14% ABV. Aromaty warzywne, kiszone, paprykowe i wiśnie, porzeczki. Zaskakujące delikatne i mało taniczne jak na apelację, nuty malin, czereśni. Wino nie pasujące do reszty.

Carpineto Vino Nobile di Montepulciano Riserva 2015 (89 zł)
Winnice Carpineto z Montepulciano, 90% sangiovese, 10% canaiolo, 2 lata dojrzewania w beczkach, 13,5% ABV. W aromacie wiśnie, liście, popiół, zielona papryka. Smak dość pieprzny, cierpkie, średnio taniczne, nieco za wysoka kwasowość.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail