Spotkanie z wermutami Padró

14 grudnia w Salonie M&P Strzelecka 27 odbyła się degustacja wermutów firmy Padró & Co. Ich historia zaczęła się w 1886 roku, w wiosce Bràfim w Tarragonie. W tej liczącej 400 mieszkańców mieścinie, rodzina Padó rozpoczęła swoją winiarską przygodę. Dzisiaj rodzinnym biznesem kieruje już piąte pokolenie, licząc od założyciela winiarni, Daniela Padró. Obecnie firma oferuje dwie linie wermutów. Luksusowe ziołowe wina pod rodzinną marką Padró & Co., a także bazujące na mieszankach ziół alpejskich wermuty Myrrha. Łącznie jest to osiem unikatowych receptur.

Historia wermutów z regionu Terragona sięga połowy XIX wieku. Lokalne zioła i wino, a także piwnice do leżakowania okazały się być znakomitym połączeniem.
Do spróbowania były trzy z pięciu wermutów marki Padró & Co. Wszystkie butelkowane są z mocą 18%.

Blanco Reserva to rześki biały wermut, który powstaje w wyniku infuzji aromatycznych ziół i skórek z różnorodnych cytrusów. Po kilku miesiącach jest to łączone z dojrzałym, słodkim, białym winem. W efekcie powstały alkohol jest niezwykle aromatyczny. Czujemy limonki, zioła, chininę. W ustach słodkie, kandyzowane limonki, zaś w finiszu cytrusy, zioła, zielone jabłka.

4/5

21/25/27/7=80

Rojo Classico został stworzony w hołdzie dla wemutów tradycyjnie tworzonych w Katalonii już od połowy XIX wieku. Wino będące jego bazą zrobione jest z odmian macabeo i xarello. Na wiosnę roku następnego po zbiorach winogron, do dojrzewającego wina dodawany jest cukier oraz kompozycja ziół i przypraw, a następnie trunek dojrzewa 9-12 miesięcy w 50-letnich beczkach z drewna kasztanowca. Ciemny, rubinowy kolor. W nosie chinina, piołun i głóg. W smaku sok z czerwonych winogron, chinina i piołun. Finisz gorzki, ale jednocześnie przyjemnie soczysty i lekki.

4.5/5

25/28/29/9=91

Dorado Amargo Suave to bardzo gorzki wermut, połączenie piołunu i goryczki. Bazą Amargo jest wino stworzone z gron odmiany macabeo, posiadające pełną strukturę, ale jednocześnie nie rywalizujące smakowo i nie zmieniające charakteru gorzkich ziół. Dzięki dojrzewaniu w beczce wermut jest krągły i pełny w smaku. Złota barwa, w nosie chinina, ziemistość, gencjana i masło orzechowe. Dużo chininy, gorzkości w smaku. Do ziół i korzeni w finiszu dochodzą grejpfruty i pomarańcze.

4.5/5

26/28/28,5/9=91,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!
Zniżka EARLY BIRD -10% do 31 marca.

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.