niemiecka wódka jałowcowa, produkowana głównie we wsi Steinhagen z destylatu jałowcowego oraz rektyfikatu żytniego i ziemniaczanego m.in. przez firmę Schwarze und Schlichte. W tej samej wsi jest drugi producent jałowcówki – Kisker-Brennereien. Wymaga leżakowania w dobrze zamkniętych kamionkach – sprzedawana w bardzo ładnych kamionkowych butelkach, pod markami: Schlichte, Steinhäger, Wacholder i Uerdinger (różnią się mocą i smakiem, dwie ostatnie sprzedawane są w szklanych butelkach). Najbardziej popularne – Schlichte – ma 38%. Jest to trunek słodkawy i mało aromatyczny, w smaku dominuje skrobiowa słodycz, w niczym nie przypomina nie tylko angielskiego ginu, ale też bliższego krewnego – holenderskiego genever. Steinhäger jest nazwą zastrzeżoną dla regionu, w którym tradycje produkcji jałowcówki sięgają XVII wieku, zaś sam Steinhäger produkowany jest od XIX stulecia.