Jedyna w kolekcji Patrón linia tequili zestawiana z destylatów, do których agawy były miażdżone metodą zwaną tahona, czyli kamiennym kołem, obracanym przez chodzącego wokół kamiennego basenu osiołka. Z miażdżonej agawy wypływa sok, który jest potem fermentowany. Obecnie jako tequila 100% tahona oznaczane są trunki z pojedynczego obiegu miażdżenia roślin. Cały proces jest ręczny. Wszystkie tequila Patrón Roca są oczywiście w 100% z błękitnej agawy. Przed fermentacją rośliny są pieczone w małych ceglanych piecach przez 79 godzin. Użyte do kruszenia kamienne koło tahona wykonane zostało z wulkanicznej skały i waży dwie tony.
Jak smakuję trzy tequile z tej kolekcji? Miałem okazję niedawno wrócić do nich, zestawiając je wreszcie razem. Są do spróbowania w coctail-barze Max na Kruczej w Warszawie.
Patrón Roca Joven (45%)
Aromat ziemisty i miodowy, wiśnie, śliwki, delikatnie nuta cytrusa. Smak ostry, ziemisty, bardzo śliwkowy. Finisz przefermentowanego miodu, śliwek.
26,5/26,5/27/8=88
Patrón Roca Reposado (42%)
Leżakowanie kilka miesięcy w beczkach po bourbonie. W aromacie miód, orzechy, śliwki, wanilia i cytrusy, banany. W smaku zioła i wiśnie, śliwki, karmel, kandyzowany imbir, egzotyczne owoce – banan i mango. Finisz ziemisty, ziołowy, gorzki, chinina.
27/27/27/8=89
Patrón Roca Añejo (44%)
Leżakowana przez 14 miesięcy w beczkach po bourbonie. Aromat toffi, mlecznej czekolady, wanilii, bakalii, przypraw korzennych. Smak słodko-ziemisty, orzechy laskowe, cytrusy, kandyzowany imbir. Finisz czekolady z orzechami laskowymi, delikatnie nutka pieprzu.
26/27/27/8=88