Tequila vampiro, czy też vampirito, to najbardziej popularny meksykański koktajl, bardziej popularny niż tequila sunrise czy margarita. Jest bardzo wiele wersji tego koktajlu, jego najważniejsze składniki to tequila i sangrita. Napoju sangrita nie należy mylić z tanim owocowym winem o tej nazwie. Jest to najczęściej sok ze świeżych pomidorów i pomarańczy (ale bywa też z granatów), doprawiony pikantnymi przyprawami, zwłaszcza papryczkami chilli lub ostrym pieprzem. Barwa krwi zadecydowała o nazwie koktajlu, popularnego już od lat 20. XX wieku.

Jak przygotować w domu krwawą tequilę?
Ponieważ nie dostaniemy w Polsce sangrity, więc robimy ją sami. Wyciskamy sok z trzech pomidorów i odcedzamy go sitkiem do osobnej szklanki (ewentualnie można kupić gotowy świeży sok z pomidorów, byle nie gęsty). Dodajemy kilka kropli tabasco lub innej pikantnej przyprawy i wyciskamy połowę limonki. Możemy też rozgnieść wysuszoną papryczkę chilli i dodać do soku. Bierzemy szklankę, może być pukal do małego piwa, moczymy jej brzegi w wyciśniętym soku limonki. Na talerzyk wysypujemy trochę ostrej papryki, ewentualnie sól, wkładamy w przyprawę wilgotne brzegi naszej szklanki i tworzy się obwódka, zwana krasta. Wrzucamy lodu do połowy wysokości szklanki. Wlewamy kieliszek 50 ml tequili i dwa kieliszki przygotowanego wcześniej soku. Całość dopełniamy napojem Spirite, byle nie po brzegi, żeby nam się nie rozpuściła nasza krasta. Koktajl może nie wygląda pięknie, ale jest orzeźwiający i bardzo meksykański 🙂
Zobaczmy krótki filmik, jak to Meksykanie robią w domu.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail