Począwszy od 2008 roku firma R. Jelínek butelkuje w limitowanych ilościach jednoodmianowe śliwowice z owoców z własnych sadów. Mają śliwki odmian: stanley, čačanská rodná, čačanská lepotica, gabrovská, presenta, hanita, haganta. Pod marką Vizovická Slivovice ukazują się edycja starzone i niestarzone, rocznikowane, ze wskazaniem odmian śliwki. Są one wielokrotnie droższe od zwykłej śliwowicy. Wszystkei produkowane w Vizovicach, fermentowane z udziałem dzikich drożdży, destylowane w aparatach Holstein, butelkowane z mocą 50%.


A oto wrażenia z degustacji rocznika 2010, kiedy wypuszczono trzy różne odmiany śliwek.

Jelínek Vizovická Slivovice 2010 Gabrovská (50%)
Śliwka gabrovská wywodzi się z Bułgarii, jest wielkości węgierki, ale o bardziej żółtej skórce. Słodko-kwaśna w smaku. Aromat słodki, przyjemny, wyraźnie śliwkowy z lekką nutą liści. Smak ostry, wytrawny, cierpki. Finisz długi, gorzkawy, z posmakiem pestek i gruszek. 4.5
28,5/26/27,5/9=91

Jelínek Vizovická Slivovice 2010 Čačanská lepotica (50%)
Śliwka pochodząca z Serbii, sporych rozmiarów, barwy ciemnoniebieskiej. W smaku słodka, soczysta. Aromat słodki, kwiatowo-śliwkowy. W ustach bardzo słodka, nuty mirabelki, ale też mineralne, lekki posmak liści. Finisz długi, trochę cierpki, z posmakiem pestek, ale bardzo śliwkowy. 4.5
28,5/28,5/27,5/9=93,5

Jelínek Vizovická Slivovice 2010 Hanita (50%)
Śliwka pochodząca z Niemiec, średniej wielkości, fioletowa. Bardzo słodka, ma dużo cukru. W aromacie śliwka i pestka, nuty kwiatowe. W smaku dość mdła, pudrowa, różana, z mało przyjemną nutą przypalenia. Finisz słodko-cierpki, wciąż jest to przypalenie. 4
27,5/24,5/24,5/8=84,5

Trzy różne śliwki, trzy różne śliwowice. I to jest piękne!

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail