Od 27 listopada w Salonie M&P Strzelecka 27/29 ruszamy z drugą edycją programu edukacyjnego Warsaw Wine Academy. Spotykać się będziemy co drugą środę w godz. 19.00-21.00 i rozmawiać o winie. Poznajemy: regiony winiarskie, szczepy winorośli, rodzaje win, sztukę degustacji wina, jak łączyć wybrane wina z jedzeniem, jak podawać wino czy jak przechowywać wino.
Zaczynamy 27 listopada z programem
Kurs podstawowy
Maksymalna liczba uczestników – 12 osób, ruszamy przy zebraniu minimum 9 osób, więc warto namawiać znajomych.
Opłata za uczestnictwo w cyklu siedmiu spotkań to 300 zł/os., z możliwością odliczenia całości tej kwoty od win zakupionych w salonie M&P Strzelecka. Możemy wystawić fakturę VAT za udział w szkoleniu.
Za każdym razem będzie do spróbowania 5 win + prezentacja i komentowana degustacja, ok. 120 minut. Uczestnicy otrzymują dodatkowo notes degustacyjny.
Spotkanie 1 (27 listopada, godz. 19.00)
Jak powstaje wino? (miejsce i wpływ gleby oraz klimatu, wybór winogron, fermentacja, winifikacja)
Do spróbowania 5 młodych win z różnych szczepów, regionów i winiarni: 2 białe, 1 różowe, 2 czerwone.
Spotkanie 2 (11 grudnia, godz. 19.00)
Wino i czas (jak na smak wina wpływa proces jego starzenia – w beczce i w butelce)
Do spróbowania 5 starzonych win z różnych szczepów, regionów i winiarni: 2 białe, 2 czerwone, porto LBV.
Spotkanie 3 (18 grudnia)
Wina białe (najważniejsze szczepy i ich rozpoznawanie, jak i z czym podajemy białe wina)
Do spróbowania 5 białych win z różnych szczepów.
Spotkanie 4 (8 stycznia)
Wina czerwone (najważniejsze szczepy i ich rozpoznawanie, jak i z czym podajemy czerwone wina)
Do spróbowania 5 czerwonych win z różnych szczepów.
Spotkanie 5 (22 stycznia)
Wina różowe i musujące (jak delektować się rześkim winem, kiedy i do czego podawać, jak powstają wina musujące)
Do spróbowania 2 różowe wina i 3 musujące.
Spotkanie 6 (5 lutego)
Wina wzmacniane i likierowe (historia, sposoby produkcji, różnice, jak podawać)
Do spróbowania: porto ruby, sherry PX, sherry oloroso, madera, marsala.
Spotkanie 7 i egzamin (19 lutego)
Jak i gdzie wybierać oraz przechowywać wina, gdzie degustować wina, jak stworzyć własną kolekcje win na każdą okazję.
Egzamin z wiedzy o winie dla uczestników kursu w formie degustacji, trzeba będzie samodzielnie opisać wino, które jest w kieliszku bez znajomości szczepu i producenta
Dyplomy dla uczestników kursu podstawowego Akademii Wina.