Whisky i beczki

22 stycznia w salonie M&P Strzelecka odbyła się degustacja whisky z najnowszych butelkowań Murray McDavid. Tym razem głównym tematem były ciekawe edycje z beczek po winach słodkich i wytrawnych. Do spróbowania było pięć whisky z różnych kategorii – single malt, blended malt i blended scotch, w wieku od ośmiu do osiemnastu lat.

The Speysiders 11YO Blended Malt Port + PX + Oloroso Cask (46%)

Mieszanka whisky z destylarni: Auchroisk, Glentauchers i Strathmill, leżakowanych najpierw w beczkach po bourbonie, potem finiszowanych w beczkach po porto i sherry pedro ximenez oraz oloroso. Zapach gruszek, melona, ananasa, rodzynek, śliwek, rześki i owocowy, ale też miód, tarta orzechowa, anyż. Smak lekko cierpki – tytoń, kwaskowe jabłka, wiśnie, śliwki, rodzynki, nuty siarkowe. W finiszu dużo orzechów włoskich, śliwki i gruszki, morele, lekko anyż, eukaliptus, goryczka, pieprz. Rozgrzewa.
Porto to klasyczne wzmacniane wino z regionu Douro w Portugalii, w zależności od sposobu starzenia może być w bukiecie bardziej owocowe lub orzechowo-bakaliowe. Beczki są przesycone słodką syropową konsystencją. Pedro Ximenez z regionu Jerez to najbardziej słodkie wino świata, daje mocne nuty owocowe: wiśnie, śliwki, rodzynki, daktyle, figi, a starsze także smak ciemnej czekolady. Oloroso to półwytrawne sherry, o nutach orzechów włoskich, kwaskowego jabłka. Beczka po oloroso daje nuty orzechów i suszonych owoców.

4/5

26,5/25,5/24,5/7=83

Rebel’s Reserve 12YO Blended Scotch Madeira + Red Wine Cask (49,5%)

Mieszanka dwunastoletnich single malts z Caol Ila i Benriach ze znacznie starszą grain whisky z North British Distillery. Leżakowanie najpierw w beczkach po bourbonie, potem w beczkach po maderze i czerwonym winie. Zapach wędzonych śliwek, wędzonych skórek winogron, sadzy, siarki, soli, wodorostów. Smak bardzo wytrawny, sporo torfu, nut medycznych – jodyna, bandaże, sól. Finisz to węgiel, powidła śliwkowe na zwęglonej grzance, anyż, mięta, szałwia, pieprz i sól, korzenność – cynamon, imbir.
Madera to klasyczne wzmacniane wino z Wyspy Madeira leżącej na Oceanie Atlantyckim i należącej do Portugalii. W zależności od sposobu starzenia i wykorzystanych winogron madera może być od wytrawnej po słodką, ale zawsze ma w smaku nuty słone, oceaniczne i utlenione. Beczki po maderze mają w sobie aromaty orzechów włoskich, bakalii i soli, może być w nich też słodycz lub nuta kwaskowa. Beczka po czerwonym winie dodała whisky koloru, struktury i wytrawności.

4/5

26,5/25/25/7=83,5

Safe Haven Single Malt 8YO Saint-Julien Wine Cask (50%)

Producent nie ujawnia destylarni, ale daje wskazówki, które łatwo pozwalają z pewnością wskazać na Tobermory z Wyspy Mull. Po okresie leżakowania w beczkach po bourbonie trafiła do beczek pierwszego napełnienia po czerwonym bordoskim winie Saint-Julien-Beychevelle. W zapachu dużo torfu, port rybacki, solanka, solone gruszki, solone morele, śliwki, ziemistość. W smaku cierpkość i dużo torfu, dużo nut wędzonej na grillu karkówki, słoność, magi. Finisz słony, karkówka, słone frytki, fish & chips, a taż anyż, eukaliptus.
Château Beychevelle w regionie Bordeaux Saint-Julien to czwarta kategoria crus. Wino o rubinowej barwie, eleganckim owocowym bukiecie, aromacie kwiatów, dojrzałych winogron, a z beczki przyprawy korzenne i wanilia. Wino do jagnięciny i dzikiego ptactwa, dojrzewających serów.

4/5

25,5/26/25,5/7=84

Juniper Hill Single Malt 8YO Port + Madeira + Barolo Wine Cask (53,5%)

Producent nie ujawnia destylarni, ze wskazówek można wnioskować, że jest to Tomatin. o okresie leżakowania w beczkach po bourbonie trafiła do beczek pierwszego napełnienia po porto, maderze i piemonckim barolo. Zapach wiśni, śliwek, pieczonych śliwek, pieczonych jabłek, słód, fiołki i chabry. W smaku ziołowość, śliwki, pieczone jabłka, wytrawny tytoń. W finiszu jest kwaskowość, cierpkość jabłek, żurawiny, siarka, gorzkie migdały, pektyny, słoność, gorzkie powidła pomarańczowe, anyż, eukaliptus.
Barolo to wino o barwie wiśniowej, które pochodzi z regionu Piemont we Włoszech. Wino to jest produkowane z winogron odmiany nebbiolo, co nadaje mu intensywny aromat czerwonych owoców, róż, goździków i nut mineralnych. Barolo jest jednym z najbardziej cenionych włoskich win. Wina te są zwykle dojrzałe i potężne, a ich smak jest złożony i bogaty, co przekazuje beczce.

4/5

26/26/26/7=85

Coastal Embrace Blended Malt 18YO Pauillac Wine Cask (51,5%)

Mieszanka whisky z destylarni: Bruichladdich, Auchentoshan i Tobermory, stworzona jeszcze kiedy za kupażowanie w Murray Mc David odpowiadał Jim McEwan, połączone jeszcze z Highland Park i Laphroaig przez obecnego blendera, Deana Jode, finiszowane w świeżych beczkach po czerwonym winie Pauillac. Zapach wiśni, śliwek, gruszek w occie, ananasa w occie, rozmarynu, rodzynek, kawy, kakao, anyżu, jest też słodka kwiatowość. Smak pełen bakalii – orzechy włoskie, rodzynki, suszone morele, suszone śliwki, lekka słoność, mineralność, ale też cierpkie wiśnie, tarnina, tytoń. Finisz kwaskowy – kwaśno-gorzkie pomarańcze, anyż, propolis, lukrecja, kwaśne śliwki, renklody, rajskie jabłuszka, czarna mocna herbata.
Pauillac to czerwone wino z Bordeaux, z jednej z najbardziej cenionych gmin. Są w niej wina tak znane Premiers Crus: jak Château Lafite Rothschild, Château Latour, Château Mouton Rothschild. Barwa rubinowa, bardzo bogate, mocno owocowe, dużo owoców leśnych w aromacie, a z beczki wanilia i lukrecja. Pasują do dziczyzny i czerwonych mięs oraz ciężkich serów.

4.5/5

27/27/26,5/8=87,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.