Whisky z końca świata

Na dalekiej północy Europy, na Orkadach, mieści się destylarnia Scapa, której whisky były prezentowane 17 lutego, podczas degustacji z cyklu Mocny Poniedziałek. Zaprezentowanych zostało pięć whisky – dwie, które są wycofywane z oferty i trzy nowe, które stanowić będą na najbliższe lata core range marki.

Destylarnia Scapa została założona w 1885 roku przez McFarlane’a i Townsenda, zbudowana z widokiem na spokojny akwen Scapa Flow. Townsend był chemikiem, który zajął się gorzelnictwem, natomiast McFarlane wcześniej pracował w destylarni Highland Park. To jedna z najbardziej wysuniętych na północ szkockich destylarni, położona na wyspie Mainland na Orkadach. Historycznie region ten bliżej był związany z kulturą nordycką, niż celtycką.
Wyspa już w XIX wieku miała dobre połączenia transportowe – jedną z pierwszych dróg w Szkocji oraz port, z którego kursowały parowce do głównych portów lądowej części Szkocji. O wyborze lokalizacji dla destylarni zadecydowało źródło wody Orquil Springs, doprowadzonej do destylarni rurami z odległości ok. półtorej mili.
Nazwa Scapa pochodzi od nordyckiego słowa oznaczającego łódź. Scapa to jedna z ostatnich ręcznie obsługiwanych destylarni, pracująca przez całą dobę. W przeciwieństwie do innych destylarni na wyspach nie używają torfu do suszenia słodu. Fermentacja jest długa, trwa 160 godzin, czyli prawie 7 dni. Daje to owocowy profil whisky. Destylacja odbywa się w jednej parze alembików. Do pierwszej destylacji wykorzystywany jest alembik typu Lomond, będący już jedynym ocalałym egzemplarzem tego typu alembiku używanym do produkcji szkockiej single malt. Aparat został zainstalowany w 1959 roku, ma szerszą i wyższą szyję, czego efektem jest bogatszy, bardziej owocowy new make spirit. Pernod Ricard używał takich aparatów także w destylarni Glenburgie w latach 1958-1981 na potrzeby produkowanej wówczas whisky single malt Glencraig, a także w destylarni Miltonfduff, gdzie w latach 1964-1981 produkowano single malt Mosstowie.
Moce produkcyjne destylarni Scapa to 1,3 mln l czystego etanolu. Zakład wyposażony jest w kadź zacierną o pojemności 2,9 ton, 12 kadzi fermentacyjnych ze stali nierdzewnej i jedną parę alembików. Whisky dojrzewa głównie w beczkach pierwszego napełnienia z amerykańskiego dębu z Tennessee i Kentucky. Przy destylarni działa centrum dla zwiedzających, zbudowane w 2015 roku i siedem lat później rozbudowane.

Scapa Skiren SK22 (40%)

Skiren w języku staronordyjskim oznacza jasne niebo. Whisky bez określenia wieku, beczki z amerykańskiego dębu pierwszego napełnienia. Aromat słodkiej mąki, słodu, karmelizowanych orzechów, lekko anyż, wanilia, jagody, bita śmietana, słodko, w kierunku rumowym. Smak bardzo lekki – cierpkie jabłka, gruszki, maliny. Finisz bardzo lekki, gorzkawy, gorzka mąka, gorzkie śliwki, czarna oliwka, ciemny słód, cierpka nuta tytoniowa.

4/5

25/25/24/7=81

Scapa Glansa GL05 (40%)

Glansa w języku staronordyjskim oznacza lśniące burzowe niebo. Whisky bez określenia wieku, beczki z amerykańskiego dębu pierwszego napełnienia plus dodatkowo część czasu spędziła w beczkach po whisky torfowych. W aromacie wanilia, słód, pieczone jabłka, wyraźny torf, nuta morska, zioła. W smaku dużo wanilii, nutka medyczna, słona, torfowa, wędzona ryba, Mimo tych wędzonych nut jest rześka, znajdziemy: kwaskowe jabłko, nuta imbiru, chrzanu, dużo słodu, kardamon. W finiszu lekki pieprz, zioła prowansalskie, kwaskowe i gorzkie jabłka, dym i gorzka czekolada.

4/5

25/24/23,5/7=79,5

Scapa 10YO (48%)

Leżakowana w amerykańskim dębie. Aromat słodki, waniliowy, lekko nuta banana, moreli, brzoskwini, śliwki, kokosa, nuta rumowa. Lekki, słodowy smak, śliwki, lekko wypieczony słód, toffi, nutka goryczkowa, jakby głóg. W finiszu kakao, słodki wafelek z bananowo-waniliowym nadzieniem, placek ze śliwkami.

4/5

25/24/24,5/7=80,5

Scapa 16YO (48%)

Leżakowana w amerykańskim dębie. Przyjemny aromat bakali, śliwki, rodzynki, suszone morele, figi, banany, cytrusy, tarta cytrynowa. W smaku śliwki, morele, kwaskowe jabłka, pieczone jabłka, nutka anyżu, słonej lukrecji. W finiszu tytoń, śliwki, delikatna słoność, anyż, ale też miodowa i pigwowa słodycz oraz budyń waniliowy.

4/5

25,5/26/26/7,5=85

Scapa 21YO (52,9%)

Leżakowana w amerykańskim dębie. Aromat jabłek, gruszek, śliwek, lekka nuta miodu, pigwy, wanilii, melon, ziemistość, ziołowość, octowość. W smaku lekki tytoń, biała porzeczka, agrest, kwaśne jabłka, cierpkość, chmiel. W finiszu dominuje wanilia, pistacje, wiśnie, czereśnie, agrest, gruszka, morela – zaskakująco owocowa, jest też lekka nuta eukaliptusa. Elegancka whisky, wyższa moc alkoholu harmonijnie skomponowana z jej nutami smakowymi.

4.5/5

27,5/27,5/27/7,5=89,5

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.