15 lutego odbyła się degustacja whiskey Wild Turkey, produkowanej od 1869 roku w Kentucky. Malowniczo położona destylarnia na wzgórzu, nad rzeką Kentucky, należy dzisiaj do Grupy Campari. Miłośnicy tej marki nazywają ją The Kickin’ Chicken (Dający kopa kurczak), ponieważ najpopularniejsza odmiana trunku ma 50,5%, czyli slangowo mówiąc „ostro kopie”. Nazwa pochodzi od wzgórza Wild Turkey. Legendą firmy jest jej wieloletni master distiller Jimmy Russel, jemu dedykowana jest powstająca tu linia bourbonów klasy premium Russell’s Reserve. Z jego nazwiskiem wiązały się wielkie sukcesy marki począwszy od połowy lat 50. XX wieku. Obecnie za destylację odpowiada jego syn, Eddie.

– Wild Turkey wyróżnia się dużym udziałem żyta w zacierze, co pozwala uzyskać ostrzejszy i bardziej aromatyczny smak, a także stosunkowo dużym udziałem słodu jęczmiennego, co dodaje głębi. Wyznacznikiem marki jest jednak kukurydza i nawet w rye whiskey znajdziemy jej słodki smak – mówił prowadzący spotkanie Rafał Nawrot, ambasador marki w Polsce.
Do spróbowania były wersje: Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskey (40,5%), Wild Turkey 101 (50,5%), Wild Turkey Rye (40,5%), Wild Turkey Rare Breed (58,4%) i Wild Turkey Longbranch (43%).

Wild Turkey Kentucky Straight Bourbon Whiskey (40,5%)
Wyrazisty, przyjemny słodki zapach kukurydzy, wanilii, toffi, gruszek, banana (ale delikatnie), marakuji, ziół, trochę wędzonki. W smaku rozmaryn, majeranek i tymianek, lakier, goryczka, trochę wypieczonego drewna, gorzka czekolada z chilli, krem z truskawkami, jabłko, kwaśna gruszka. W finiszu – pieprz i jabłka, cynamon, wanilia.
3.5
23/23/21/7=73

Wild Turkey 101 (50,5%)
Słodki, dużo nut octowych, śliwki, wiśnie, jabłka, trochę cynamon. W ustach dużo drewna, jabłka pieczone i kwaśne jabłka świeże, tymianek, majeranek, rozmaryn, banany. Finisz pikantny, a jednocześnie kremowy, śmietanowy. I zioła – majeranek, rozmaryn oraz orzechy laskowe.
3.5
23/23,5/22/7,5=76

Wild Turkey Rye (40,5)
60% zacieru stanowi żyto, 30% kukurydza i 10% słód jęczmienny. Jasna barwa, aromat korzenny, bardzo przyprawowy – imbir, anyż, masło orzechowe, słodycz czerwonych owoców, poziomek. W smaku jest pieprz i imbir, ale jest też i słodkie masło orzechowe. Finisz ostry, pieprzny, ale i słodki, kukurydziany, dużo cynamonu, dużo imbiru. Specyficzny, bardzo korzenny posmak.
3.5
21/25/25/7,5=79

Wild Turkey Rare Breed (58,4%)
Ostry aromat, dużo kukurydzy, lakier, cytrusy, zwłaszcza grejpfrut, czekolada, rodzynki, wiśnie, zioła, zwłaszcza mięta, ale i miód oraz tropikalne owoce – mango i banany . Smak wyrazisty, oleisty, trochę terpentyny, dużo kukurydzy, szczapy drewna, rozmaryn, anyż, cynamon i imbir, igliwie, ale też czekolada. Finisz rozgrzewający, cynamon, imbir, gorzka czekolada, tymianek, rozmaryn, anyż, lukrecja, sól i słodkie rodzynki. Bardzo harmonijny.
4.5
27/27/27/8,5=89,5

Wild Turkey Longbranch (43%)
To efekt kooperacji pomiędzy Eddiem Russell a Matthew McConaughey, dyrektorem kreatywnym w Wild Turkey. Ośmioletni bourbon filtrowany przez drewno mesquite z Texasu. Aromat słodki – mleczna czekolada, wanilia, kukurydza, kakao, lekko lakier, jest też ziemistość, lukrecja, anyż oraz zioła – tymianek, rozmaryn. Bardzo dużo kukurydzy w smaku, oleistość, nuta ziołowa i waniliowa, pieprz, sól, czekolada z chilli, ananas, śliwki, wiśnie, jabłka. Finisz to fermentacja, ananas, śliwki, pestki, ziemistość, słodka kukurydza, czekolada z chilli oraz rozmaryn.
4.5
26/26,5/26,5/8,5=87,5

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail