27 lutego odbyła się degustacja whisky Woodford Reserve, którą prowadził brand ambasador marki w Polsce Adam Frankowski. Woodford Reserve należy do koncernu Brown-Forman, leży w stanie Kentucky, w Woodford County, niedaleko Versailles.
Firma powstała w 1838 roku, są jedną z najstarszych destylarni bourbona (wcześniej w tym samym miejscu działała inna, mała gorzelnia, prawdopodobnie od 1780 roku). Początkowo działali jako Old Oscar Pepper Distillery. Założycielem był Elijah Pepper, a rozwinął ją jego syn, legenda w świecie bourbona, Oscar Pepper. W tamtych latach w firmie pracował też dr James Crow (znany w historii jako Doc Crow, szkocki fizyk, który w XIX wieku opracował technologię destylacji whiskey typu sour mash, czyli z osadami z fermentacji zboża). W 1878 roku rodzina Pepperów sprzedała jednak zakład spółce panów Leopold Labrot i James Graham (Labrot & Graham Distillery). Z przerwą na lata prohibicji destylarnia funkcjonowała do 1941 roku, potem ją zamknięto. Na rynek whiskey pod marką Woodford Reserve wkroczyła dopiero w 1996 roku.
Gotowany przez sześć godzin zacier w kotle o pojemności 28390 l, trafia na sześć dni fermentacji w stuletnich kadziach z cyprysowego drewna. Jako jedyni stosują trzykrotną destylację w potężnych sprowadzonych ze Szkocji alembikach o pojemności 6245,9 l (high wine i spirit still) i trzeci 9463,5 l (beer still). Używają beczek 53 galonowych, w których alkohol dojrzewa nawet do 15-16 lat.
Od 1995 roku zakład jest wpisany do National Register of Historic Places, a od 2000 roku ma status zabytku – National Historic Landmark.
Woodford Reserve Distiller’s Select (43,2%)
Mashbill: 72% kukurydzy, 18% żyta, 10% słodu jęczmiennego. Mocno wypalone beczki we własnym zakładzie bednarskim: 10 minut wygrzewania i 25 sekund wypalenia. Beczka zalana jest z mocą 55%. Wiek to ok. 7 lat. Duża zawartość żyta czyni ten bourbon wyjątkowym. Zapach oleisty, słodki, kukurydziany, kakaowy, lekko kwiaty, lekko lakier, pieprz, masa orzechów laskowych, włoskich, rozmaryn, gruszki, jabłka, śliwki, morele, brzoskwinie, kokos, wanilia, octany. Smak dość pieprzny, a jednocześnie słodki – wanilia, słodkie i cierpkie jabłka, tytoń, słoność, są octany, skóra, pieprz, goryczka, orzechy włoskie. Finisz słodko-cierpko-gorzki, dużo jabłek, śliwki, kwaśna pigwa, cynamon, wanilia, gorzki głóg, gorzkie kakao, cierpka tarnina, ziele angielskie, goździki, pierniki… Ale też banany, mleczna czekolada z bananami.
27,5/27/27/8=89,5
Woodford Reserve Double Oaked (43,2%)
Mashbill: 72% kukurydzy, 18% żyta, 10% słodu jęczmiennego. Mocno wypalona beczka zalana jest z mocą 55%, ale część beczek jest przelewana na dodatkowy rok. do drugiej nowej beczki, która jest tostowana 40 minut, ale tylko 5 sekund wypalana. Zapach ostrzejszy niż w Distiller’s Selekt, dużo śliwek, wędzone śliwki, rodzynki, gruszki, ale też octujące gruszki, cynamon, jabłka w cynamonie, czekolada, karmel, kakao, kokos, zioła, rozmaryn. Smak słodkiego śliwkowego vinegar, kwaśne jabłka, cytryna, pigwa, sok wiśni, zioła, liście, dębina, tytoń, gorzka czekolada z rodzynkami, wiórkami kokosowymi, suszoną żurawiną, suszoną wiśnią W finiszu nuta koniakowa, rodzynki, tytoń, orzechy laskowe, prażone migdały, gorzkie zioła – piołun, z owoców – głóg, dużo żurawiny, rokitnika, rajskie jabłuszka, dzika róża.
27/27,5/28/8=90,5
Woodford Reserve Kentucky Straight Rye (45,2%)
53% żyta, 33% kukurydzy, 14% słodu jęczmiennego. Mocno wypalone i wytestowane beczki, wiek ok. 7 lat. Zapach lekki, słodki, sporo czekolady, ale czekolada z pieprzem, z rodzynkami, ze śliwkami, lekko ziołowość, czerwona aromatyczna papryka, kokos, orzech, sporo gruszek i jabłek. W smaku dużo cierpkich jabłek i gruszek, śliwki, gotowane śliwki, goździki, pieprz, a właściwie różne rodzaje pieprzu – aż po bardzo ostry, kajeński, ale to łagodzone smakiem syropu gruszkowym, lekko słodycz miodu, lekko mięta. Pięknie poukładane. Finisz jest ostry, dużo chilli, ostrego czerwonego pieprzu, nawet tabasco, tytoń, ale też dużo gruszek – słodkich i cierpkich, lekko gałka muszkatołowa, cynamon.
27,5/27,5/28/8,5=91,5
Woodford Reserve Master’s Collection Chocolate Malted Rye (45,2%)
Mashbill: 70% kukurydzy, 15% żyta, 15% słodu jęczmiennego czekoladowego. Beczki mocno wypalone. W zapachu dużo kakao, czekolady, kokosanki, słodu, ziół, morela, winogrona, nuta mięty, szałwii, kopru. Smak cierpko-słodki, kakao ze skórkami limonki, pomarańczy, czekoladki z cytrynowym aromatem, kokos, śliwki, cynamon, marcepan. Finisz jest najpierw cierpki, śliwkowe i jabłkowe vinegar, potem kakao, trochę mięty i anyżu, gorzka czekolada ze skórkami limonki i pomarańczy, budyń pomarańczowy, polne zioła, siano.
28/28/28,5/8,5=93
Woodford Reserve Master’s Collection Batch Proof 128.3 (64,15%)
Klasyczny dla Woodford Reserve mashbill: 72% kukurydzy, 18% żyta, 10% słodu jęczmiennego, beczki mocno wypalone. Wysokie temperatury w magazynie spowodowały znaczny wzrost mocy alkoholu. Zapach głęboki śliwek, gruszek w popiele, skóry, siarki, nuta maślana, lekka nuta lakieru, kwaskowość fermentacji, a także: kakao, wiśnie, śliwki, mleczna kawa, prażone ziarno. W smaku dużo gorzkości, głogu, piołun, tarniny, do tego np. zaskakująco poziomki, maliny, kwaśne śliwki, kwaśne gruszki, kwaśne jabłka, anyż, lukrecja, mięta, tytoń. Moc alkoholu przyjemnie wyczuwalna. Finisz gorzko-kwaśny, cierpkość, głóg, anyż, koper, orzechy włoskie, śliwki, morele, migdały, kakao, kwaśne jabłka.
28/28/28,5/9=93,5