22 października w Comfort Food Studio, mistrz destylacji Eddie Russell i brand ambassador w Campari Group, Rafał Nawrot zaprezentowali nowy wariant bourbona, filtrowanego przez drewno mesquite.

Wild Turkey Longbranch to najnowszy efekt współpracy marki z nagrodzonym Oscarem aktorem, Matthew McConaughey, dyrektorem kreatywnym Wild Turkey. Nazwisko Matthew McConaughey’a znalazło się na butelce trunku. Po raz pierwszy w historii, produkt marki Wild Turkey został sygnowany przez kogoś innego niż wieloletni mistrzowie destylacji, Jimmy i Eddie Russell. Inspiracją, tworzonego tylko z niewielkich, wyselekcjonowanych partii bourbona, były rodzinne korzenie McConaughey’a, wywodzące się z Teksasu. Nowy wariant został wzbogacony o wpływ drewna mesquite (znanego w Polsce jako jadłoszyn baziowaty, gatunek drzewa liściastego z podrodziny mimozowatych, występujący na suchych terenach w Ameryce Północnej) i powstał przy wykorzystaniu filtracji z użyciem węgla drzewnego. Ta metoda pozwoliła pogłębić zarówno smak, jak i złożoność whiskey. Użycie drewna mesquite nadaje nowemu bourbonowi nuty dymnej słodyczy.
Podczas spotkania do spróbowania były: Wild Turkey 101, Wild Turkey Rare Bread i Wild Turkey Longbranch o mocy 43%. Dojrzewa w beczkach przez osiem lat. Trunek o złocistym kolorze ma zapach cytrusów, tropikalnych owoców, lekko zielonych jabłek i gruszek, z nutą przypraw, wanilii i dymu. W ustach dużo ziół, lekko trawa, przypieczone tosty, cytrusy z ogniska, podwędzana gruszka. Finisz słodki, maślany, lekko dębina, biały pieprz w chmurce dymu.
Nazwa „Longbranch [ang. dosł. „długa gałąź”], w obrazowej formie oznacza wyciągniętą rękę, powstała w wyniku inspiracji drzewami genealogicznymi oraz więzi, jakie łączą rodziny McConaughey i Russellów ze stanami Kentucky i Teksas.
Burbon Wild Turkey Longbranch będzie dostępny w Polsce w pierwszej połowie przyszłego roku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail