24 września w hotelu Europejskim w Warszawie swoje wina zaprezentuje 30 winiarzy z Hiszpanii. Wydarzenie dedykowane jest polskim importerom, restauratorom i sommelierom, którzy pragną poznawać i poszerzać swoją hiszpańską ofertę. Varsovino to już 15 edycja corocznej wielkiej degustacji hiszpańskiej oferty winiarskiej.

Hiszpania ma największy na świecie areał winnic (prawie milion hektarów), ogromną liczbę apelacji (70 denominaciones de origen) i ogromną liczbę odmian winorośli (235). Jest trzecim światowym producentem wina (po Francji i Włoszech). Produkuje wino od czasów rzymskich, a jej terytorium usiane jest klasztorami, które stworzyły i szerzą kulturę winiarską od XII wieku.
Na gości Varsovino będzie czekać ponad 250 win. Ciekawostką będzie wino z najmłodszej hiszpańskiej apelacji DO Cebreros, wyjątkowe wina z Granady, wina ze stuletnich winnic odmiany mencía, czy rzadki szczep caiño blanco. Będą też oczywiście klasyczne tempranillo, garnacha, verdejo i niezwykle modne teraz albariño. W wyborze Waszego ulubionego wina z szerokiej hiszpańskiej oferty pomoże zespół Polskich Sommelierek, które zaoferują indywidualne oprowadzenie po Varsovino.
Gościem specjalnym będzie David Seijas, niestrudzony propagator kultury wina, autor wielu książek o winie, profesor wydziału sommelierskiego na Uniwersytecie w Gironie. Popularność w świecie wina zyskał pracując przez 13 lat jako sommelier w El Bulli, kultowej hiszpańskiej restauracji, uznanej pięciokrotnie za najlepszą na świecie.
Udział w spotkaniu jest bezpłatny. Wstęp na degustację tylko po potwierdzeniu zgłoszenia przez organizatora: vinovarsovia@mcx.es do 20 września.
Organizatorem jest Ambasada Hiszpanii.
Współpraca: Czas Wina, Food Service, Kuchnia+, Stowarzyszenie Sommelierów Polskich, NewsGastro, Winicjatywa.
Więcej informacji na www.hiszpanskiewina.pl.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail