Wina z Molise

16 listopada w Vinoteka 13 przy ulicy Brackiej 9 w Warszawie odbyła się degustacja win z regionu Molise. Gościem specjalnym był właściciel winnicy, Luigi di Majo. Do degustacji było osiem win, w tym Don Luigi roczniki 2019 i 2010, i jako niespodzianka rocznik 1999 – flagowe wina winnicy Di Majo Norante, wielokrotnie nagradzane przez Gamberro Rosso.

Don Luigi to w 100% montepulciano. Tradycyjnie winifikuje się je poprzez długi kontakt moszczu ze skórkami. Dojrzewa w małych dębowych beczkach. Wino powstaje z winogron montepulciano uprawianych na terenie Martarosa, w sercu DOC Molise. Ma głęboką strukturę i gęstość. Były też ciekawe wina białe, w tym Spumante Metodo Classico Millesimato Brut Falanghina DOC. Serwowane inne wina czerwone zostały stworzone z odmian: aglianico, sangiovese i tintilia. Winom towarzyszyły przystawki: włoskie sery, szynki, chleb i oliwa z oliwek. W regionie Molise wino ma tradycje sięgające czasów Samnitów i Rzymian, którzy jako pierwsi wprowadzili uprawę winorośli. Masseria Di Majo Norante znajduje się na północ od półwyspu Gargano w dystrykcie Ramitello, w Campomarino.

Zostaw komentarz

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.