Wina z Veneto i Utiel Requena
3 lutego o godzinie 19.30 odbędzie się 117. spotkanie Akademii Wina – Winne szczepy cz. I – corvina Veronese, rondinella, molinara i bobal. Odwiedzimy winnice Veneto i Utiel Requena. Do degustacji będą wina czerwone. Degustacje odbywają się również w Salonie M&P Praga Strzelecka, ul. Strzelecka 27/29 w Warszawie. Koszt: 50 zł. Do degustacji zawsze serwujemy przystawki, związane z regionem winiarskim, z których pochodzą wina.
Speri Valpolicella Classico
Klasyczna Valpolicella skomponowana ze szczepów typowych dla regionu: corvina Veronese (60%), rondinella i molinara. Winogrona zbierane są ręcznie, a następnie dokładnie selekcjonowane. Gotowe wino dojrzewa najpierw 4 miesiące w kadziach stalowych i cementowych tankach, a następnie 3 miesiące w butelce. W smaku jest owocowe i żywe, pełne aromatów wiśni i fiołków.
Faustino Rivero Ulecia Reserva
Do stworzenia tego wyjątkowego wina posłużyły pochodzące z 30-letnich krzewów owoce tradycyjnej dla regionu odmiany bobal oraz tempranillo. Wino dojrzewało dwa lata w beczkach z dębu amerykańskiego i francuskiego. Barwa wiśniowa z fioletowymi refleksami. Bukiet intensywny i bogaty z nutami dojrzałych owoców – głównie ciemnej śliwki, oraz przypraw i tostów. W ustach aksamitne, krągłe, o pełnym, bogatym smaku. Idealne do czerwonych mięs i dojrzałych serów.