Wizyta w Cachaçaria Rochinha
Destylarnia Rochinha ulokowana jest dolinie Paraiba, blisko głównej drogi między Rio de Janeiro a Sao Paulo. Pięknie położona, nad stawem, wśród palm.
Wizyta w Cachaçaria Rochinha Czytaj więcej ⟶
Destylarnia Rochinha ulokowana jest dolinie Paraiba, blisko głównej drogi między Rio de Janeiro a Sao Paulo. Pięknie położona, nad stawem, wśród palm.
Wizyta w Cachaçaria Rochinha Czytaj więcej ⟶
Mała destylarnia cachaça , uroczo położona w tropikalnej zieleni w dolinie Vale das Videiras w Paty do Alferes. Powstała w 2012 roku, nastawiona na wizyty turystów, co jest w Brazylii rzadkie. Właścicielem od 2018 roku jest Ivan Passos, który odpowiada też za destylację wspólnie z Carlosem José Guilherme, znanym jako Carlinhos.
Wizyta w Alambique Duvale Czytaj więcej ⟶
Pindorama to w języku lokalnych Indian po protu Brazylia. Zabudowania z destylarnią usadowione są na ogromnym terenie – 100 ha – Fazenda das Palmas. Jest tu niezwykła aleja z wielkimi starymi ozdobnymi palmami. Posiadłość jest z przełomu XVIII i XIX wieku.
Wizyta w destylarni Pindorama Czytaj więcej ⟶
Znana w Europie marka, cachaça Magnífica, należy do rodziny Faria. Położona wśród gór Rio de Janeiro, w pobliżu miasta Vassouras, starej stolicy Doliny Kawy. Fazenda do Anil leży na wysokości 600 m n.p.m.
Wizyta w Magnífica de Faria Czytaj więcej ⟶
W 2018 roku otworzyli zarejestrowaną wiekszą destylarnię, potem otworzyli także browar. Mają 3 ha uprawy własnej trzciny cukrowej, trzy gatunki.
Wizyta w Cachaçaria Kana Karam Czytaj więcej ⟶
Ulokowana na przedmieściach dużej aglomeracji Novo Fryburgo, destylarnia powstała w 1977 roku. Zajmuje duży teren, produkowane są tu cachaça i rum. Założycielami i cały czas właścicielami są bracia Bastos Ribeiro.
Wizyta w Fazenda Soledade Czytaj więcej ⟶
Fazenda Da Quinta położona jest w niewielkiej dolinie, w środku upraw trzciny cukrowej, w stanie Rio de Janeiro, niedaleko miasta Carmo. Droga jest to wąska, błotnista i kręta. Destylarnia jest połączona z młynem wodnym, powstała w 1923 roku, założona przez Francisco Lourenço Alves.
Wizyta w Cachaça Da Quinta Czytaj więcej ⟶
W 2023 roku oceniliśmy 2563 alkohole. Najlepsze otrzymają tradycyjnie medale w kilkunastu kategoriach. Zanim jednak
Nominowane cachaça 2023 Czytaj więcej ⟶
Weber Haus to rodzinna firma, mają swoją plantację trzciny cukrowej i destylarnię, która produkuje ok. 500 tys. l alkoholu rocznie. Rodzina Ivoti wytwarza cachaçę od ponad 70 lat. Uprawy trzciny są ekologiczne, w 100% naturalne, bez dodatku pestycydów, stąd na butelkach napis Organica.
Cachaça Weber Haus Czytaj więcej ⟶
Zapraszamy 8 stycznia o 19.30 do udziału w degustacji brazylijskich alkoholi. Do spróbowania będzie 5 butelek cachaça, poznamy też wpływ różnych rodzajów drewna na proces starzenia
Degustacja cachaça Czytaj więcej ⟶