3 września 2021 roku w Katowicach, w restauracji Stare i Nowe, odbyło się spotkanie degustacyjne zorganizowane pod hasłem „Sztuka degustacji”. W roli prowadzących wystąpili Marcin Młodożeniec, spiritus movens w 40procent.pl (blog o wódce i sklep z polskimi destylatami) oraz Łukasz Gołębiewski. W kameralnym, niespełna trzydziestoosobowym gronie uczestnicy mogli spróbować wyselekcjonowanych na tą okoliczność nowości ze świata polskich destylatów.

Wódka Jabłkowa od IMA Distillery (40%)
Nowość na rynku, trunek, który uzupełnia linię wódek zbożowych i ziemniaczanych marki, która zadebiutowała wiosną 2021. Jedna z nielicznych wódek jabłkowych, w której rektyfikat również pochodzi z owoców. Alkohol zestawiono z niewielkim udziałem jabłkowej okowity, co naturalnie przełożyło się na intensywność zapachu i smaku alkoholu. W aromacie dało się wyczuć czystą woń świeżych, soczystych jabłek różnych odmian. Smak delikatny, czysty, owocowy, lekko cierpki z nutami jabłkowych skórek. W krótkim owocowym finiszu pojawiły się nuty jabłek pieczonych.
4.5
27/27/26/8=88

Okowita z czerstwego chleba (43%)
Nowy projekt zrealizowany przez krakowską firmę Handelek – restaurację śniadaniową i piekarnię rzemieślniczą. Bartek Rak, inspirowany rynkiem austriackim wpadł na pomysł, aby zebrać czerstwe pieczywo od innych piekarni i zawieźć do rzemieślniczej gorzelni. Wybrał… Podkarpacką Destylarnię Okowity. Potrzebował pół tony pieczywa aby stworzyć pierwsze 550 butelek okowity. Trunek pachnie razowym chlebem z dodatkami żurawiny, zbożem, sianem i owocami, głównie śliwkami. W smaku sporo goryczki, okowita jest gorzko-cierpka, i kremowo-mleczna, z nutami orzechów. Finisz długi rozgrzewający, orzechy, razowe pieczywo, sól i pieprz.
4.5
27/28/27/8=90

Wódka żytnia Ogórek Zielony (40%)
Nowość w ofercie Smarduch Family Distillery. Zaskakujący alkohol, który zaserwowano zaledwie 9 dni po jego oficjalnej premierze. Bazą jest tutaj wódka żytnia z upraw BIO uzupełniona o destylat z macerowanych ogórków (w większości bez skórek). W efekcie powstał wyjątkowy, jeżeli chodzi o zapach i smak, trunek. W aromacie dominuje mizeria, z chrzanem, solą i koperkiem. Pojawiają się też nuty ziołowego pieprzu. Smak kremowy, mleczny, mocno wyczuwalny ogórek gruntowy, nieco ziemistości. W finiszu dużo soli i świeży ogórek z ziołami.
4.5
28/27/27/9=91

Oxyma wódka anyżowa (44%)
Jeden z debiutanckich produktów nowej marki na rynku. Efekt maceracji gwiazdek anyżu w spirytusie zbożowym z dodatkiem karmelu dla uzyskania atrakcyjnej, miodowej barwy. Wódka, przy tej mocy zaskakuje delikatnością. Zapach alkoholu prawie niewyczuwalny. Aromat jest lekki, słodki, karmelowy, anyż głęboko w tle, pojawiają się też nuty mięty. W smaku najpierw łagodna słodycz potem anyż, ale zaskakująco subtelny. Najpierw czuć kremowość, potem robi się nieco pikantnie, da się wyczuć nieco ziół i przypraw. W finiszu dalej anyż, tym razem z odrobiną chili. Trunek mocno rozgrzewa i jednocześnie orzeźwia.
4.5
26/27/27/8=88

Destyl Kozia Serwatka 2021 (57%)
Wszyscy czekali na ten trunek, kolejne zaskoczenie od marki, która nie boi się wyzwań. Po swoim bierbrandzie i dwóch okowitach z wytłoków gronowych twórcy postanowili poddać destylacji 1400 l koziej serwatki z gospodarstwa ekologicznego FIGA z Mszany. Całość poddano destylacji w Podkarpackiej Destylarni Okowity, uzyskując zaledwie 70 butelek niecodziennego trunku. Pachnie kozią serwatką i kwaśnym mlekiem. Intensywny zapach pozostaje długo w pamięci, a jego mineralny charakter działa pobudzająco. W smaku czuć moc destylatu, trunek jest ciężki, oleisty. Wyczuwalny słony twaróg, kozi ser i sól oraz kozie mleko. Finisz długi, mineralny, tłusty. Padło stwierdzenie, że pozostanie z degustującym do poranka pod warunkiem nie umycia zębów. Bardzo wyjątkowy, wymagający alkohol, który ma szanse być ikoną.
4.5
27/27/27/10=91

W spotkaniu, w roli uczestników wzięli udział także twórcy niektórych spośród degustowanych alkoholi, dzięki czemu każdy mógł zasięgnąć nieco wiedzy bezpośrednio ze źródła. O swoich trunkach opowiadali: Iryna Krehel i Paweł Jakubiszyn, odpowiedzialni za markę Oxyma, Bartłomiej Rak – twórca okowity z czerstwego chleba oraz Radosław Froń, współtwórca Destyla. Wydarzeniu towarzyszyły ożywione dyskusje, prowadzone do późnych godzin wieczornych, a doświadczenia uczestników dobrze opisuje opinia opublikowana online przez jednego z nich o treści: „wczorajsze spotkanie degustacyjne – 11/10. Doskonałe prowadzenie, doskonali goście, doskonała atmosfera no i doskonałe trunki”.

Marcin Młodożeniec
40procent.pl

Komentarze

Autor: Marcin Młodożeniec

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail