W marcu spróbowałem 278 nowych alkoholi. Tak duża liczba nowości, to przede wszystkim pokłosie targów ProWein w Düsseldorfie, a także podróży do Alzacji i wizyt w sześciu destylarniach i licznych barach. Aż piętnaście próbowanych w marcu trunków było wybitnych z notami 95+, są to: koniaki: Dupuy Grande Champagne lot 78, Bache Gabrielsen Hors d’Age Grande Champagne, Dupuy Grande Champagne lot 73 i François Voyer Ancestral 9, mezcale: Rey Campero Variedad Mexicano Agave Rhodacantha 2020, Rey Campero Tobala Agave Potatorum 2022, Rey Campero Jabali Agave Convallis 2021 i Rey Campero Pechuga de Codorniz Agave Angustifolia 2021 oraz raicilla z Jalisco Pólvora Raicilla de Las Tierras Altas, destylat z piwa Probus Bierbrand IPA 2024, destylaty owocowe: Hepp Eau de Vie Framboise d’Alsace, G.E. Massenez Mirabelle Origin, G.E. Massenez Framboise Souvage Origin i G.E. Massenez Kirsch Origin, a także blended whisky Johnnie Walker 52YO. W strefie medalowej było aż 199 próbek, czyli ponad 70% próbowanych. Jak co miesiąc przedstawiam to, co najlepsze w poszczególnych kategoriach.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 9 | 11 | 7 | 4 | 7 | 9 | 29 | 28 | 53 | 48 |
II | 0 | 2 | 0 | 0 | 3 | 11 | 13 | 25 | 39 | 23 |
III | 0 | 1 | 1 | 2 | 5 | 5 | 26 | 39 | 111 | 88 |
razem | 9 | 14 | 8 | 6 | 15 | 25 | 68 | 92 | 203 | 159 |

Alkohol marca 2025
Rey Campero Pechuga de Codorniz Agave Angustifolia 2021 (48,3%)
Rodzinna destylarnia z wioski Candelaria Yegole, za destylację odpowiada Vicente Sanchez Parada. Dziesięć dni fermentacji z dzikimi drożdżami. Cztery dni wypalania agawy w tradycyjnym piecu palenque. Destylacja najpierw w miedzianym alembiku, a potem jeszcze w małym kociołku z gliny, z którego uzyskują 3-4 litry alkoholu o mocy 48,3%. Alkohol przepuszczany jest podczas destylacji przez mięso kuropatwy i ananas oraz lokalne banany. Destylowane w maju 2021, tylko 502 butelki. Aromat intensywny – czarna porzeczka, liście czarnej porzeczki, wędzona śliwka, wędzona limonka. W smaku limonka, pieprzność, czarna i czerwona porzeczka, agrest. W finiszu dużo soli, wędzone śliwki, wędzone liście porzeczki.
Brak w Polsce
29,5/29,5/29,5/9,5=98

Wódka czysta marca 2025
Eden Vodka (40%)
Mongolska wódka, destylowana z pszenicy ozimej, filtrowana przez kryształy granitu. Aromat delikatny, chlebowy, ziarno. W ustach słodkie ziarno, słodka mleczna nuta, bardzo delikatna. Długi, chlebowy finisz, przyjemny posmak rodzynek i śliwek.
Brak w Polsce
27,5/28/27,5/8=91

Wódka smakowa marca 2025
Windholtz Cardamome (45%)
W intensywnym aromacie wyraźne są kardamon i limonka. W smaku: eukaliptus, kardamon, sosna, żywica. Bardzo długi finisz – kardamon, tuja, igliwie. Rześkie.
Brak w Polsce
26/27,5/28/8,5=90

Wódka starzona marca 2025
Polska Wódka Starzona w Beczkach Assemblage 2023 (53,4%)
Wódka żytnia leżakowała 36 miesięcy w beczkach po czerwonych winach, edycja liczy 367 butelek. Słodki aromat, nieco cukierniczy – rodzynki, kandyzowane owoce, zwłaszcza skórki pomarańczy, mokka, pistacje, wanilia, bita śmietana, gotowane śliwki, także nuty prażonego ziarna. W ustach nuta wiórków kokosowych, czekolada z rodzynkami i posypką kokosową, lekko pieprz, lekko sól. W finiszu dużo nut rumowych, goryczka, głóg, gorzkie jabłka, taniczność, skóra, laska gorzkiej naturalnej wanilii, orzechy laskowe i suszone włoskie.
W ofercie: Old Polish Vodka
24,5/24/24,5/7=80

Gin marca 2025
Buja Gin Jansori Batch 0011 (44%)
Jednokrotna destylacja na małym portugalskim alembiku, lokalne koreańskie botaniki, poza lokalnym jałowcem są tu m.in.: yuzu, trawa cytrynowa, liście bazylii i ostre papryczki chilli. W nosie aromatyczny pieprz, papryka, pomarańcze, yuzu, sosna, jałowiec. W smaku dużo pieprzu, papryczki chili, igliwie. Finisz długi, słodko-pikantny, bardzo dużo igliwia i pieprz, papryka. Bardzo ciekawy gin.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Akwawit marca 2025
1531 Handlaget Norsk Aquavit Mild (40%)
Akwawit z destylatu ziemniaczanego, z dodatkiem cytrusów, kminku, kopru, produkowany w Det Norske Brenneri. Rok leżakowania w beczce po sherry oloroso. W aromacie: pomarańcze, śliwki, kmin, kolendra, delikatnie anyż. W smaku dużo kminu, ale też słodkiego maku, makowca. Długi finisz – anyż, kmin, mak, herbata, słodko i tanicznie.
Brak w Polsce
27/27/27,5/8,5=90

Arak marca 2025
Tekirdağ Göbek (45%)
Marka należy do Diageo. Destylat ze świeżego winogronowego moszczu z dodatkiem anyżu odmiany pimpinella anisum. Druga destylacja w alembiku nie większym niż 5000 l. Delikatny, przyjemny aromat rodzynek, fig, kminu, kopru. W ustach przyjemna ziołowość, słodycz, nawet jak miód. W finiszu zioła, żywiczność, miód i anyż, ale dyskretny.
Brak w Polsce
27,5/28/27,5/8=91

Young spirit/new make marca 2025
Goalong Chinese New Make (63%)
Piękny aromat klasycznego piwa pils, mąki, do tego leciutka nutka drożdży i owoce, głównie jabłka. W smaku przyjemna kwasowość, dużo jabłek, kwaśne gruszki. Finisz bardzo długi i przyjemnie owocowy.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/8,5=94

Okowita marca 2025
G.E. Massenez Kirsch Origine (40%)
Edycja z wyselekcjonowanych dojrzałych wiśni, zadebiutowała w 2011 roku. Piękny zapach soczystych, zaskakująco słodkich wiśni. W ustach słodko i kwaskowo, bardzo soczyste, masa miąższu owocu. Finisz długi, słodki, soczysty, bardzo owocowy, znakomity kirsch, najlepszy.
Brak w Polsce
29/29,5/29,5/9=97

Grappa/marc marca 2025
Windholtz Eau de Vie Marc d’Alsace Gewurztraminer Vendages Tardives 2000 (45%)
Późny zbiór winogron, z bardzo dużą koncentracją cukru, po destylacji trunek 25 lat leżakował w szklanych zbiornikach. W aromacie dużo słodyczy – miód, słodkie owoce, nawet rodzynki. W smaku miód, śliwki, słodkie jabłka. Finisz bardzo długi, słodki, miód i powidła różane, ale też delikatna kwaskowość zielonego jabłka.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Pisco marca 2025
Tacama Demonio de Los Andes Leyenda Pisco Acholado (42%)
Mieszanka winogron odmian: quebranta, moscatel i italia, bardzo stare nasadzenia. Aromat bardzo delikatny, elegancki, dużo kwiatów, zwłaszcza róże, liczi, pomelo, słodkie śliwki. W ustach śliwki, renklody, grejpfrut, pomelo, kwaskowe jabłka – rześko. Dużo cytrusów w finiszu, pomelo, jabłka i śliwki, nutka miodowa.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Brandy marca 2025
Kvint 25YO (40%)
W aromacie orzechy włoskie, laskowe, kokos,wanilia, śliwki, morele, polne zioła. W ustach bardzo taniczne, dużo zielonego orzecha włoskiego, renkloda, niedojrzałe śliwki. Finisz bardzo długi – śliwki, gruszki morele, tytoń, skóra, nutka soli, nutka lukrecji. Fantastyczna brandy.
W ofercie: Pinot Wine & Spirits
28/28,5/28,5/9=94

Koniak marca 2025
François Voyer Ancestral 9 (45,1%)
Kupaż z beczek z roczników: 1948, 1955, 1958, 1960, trochę 1971, tylko 210 butelek, cena prawie 9000 zł. W aromacie: skóra, kwiaty, tytoń, śliwki, morele, brzoskwinie, figi, delikatna nutka anyżu, ziół. W ustach ustach elegancki, zrównoważony, nuta ananasa, tytoń, sencha, taniny i migdały. W bardzo długim finiszu: anyż, lukrecja, skóra, tytoń, śliwki, mirabelki, soczyste brzoskwinie.
W ofercie: M&P
29/29/29,5/9,5=97

Armaniak marca 2025
Delord Bas Armagnac 2002 (40%)
Pojedyncza destylacja, starzenie w gaskońskim dębie, winogrona: colombard, baco i ugni blanc. Aromaty kwiatów, moreli, brzoskwini, śliwek, wiśni, skóra, słoność. W ustach tytoń, skóra, stare drewno, orzechy włoskie, śliwki. Finisz długi – dużo tytoniu, włoskie orzechy, migdał, śliwka, lekka nuta cynamonu.
W ofercie: Dionizos
27,5/27,5/27,5/8=90,5

Kalwados marca 2025
Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 1975 (42%)
Aromat dość ostry, dużo jabłek, gruszki, morele, ananas, orzech włoski, lukier, skóra. W smaku pieczone jabłka, śliwki, gruszki, gorzka czekolada, rodzynki, migdał. W finiszu masa jabłek, gruszek, morele, bardzo owocowy.
W ofercie: M&P
28/28/28/8=92

Rum marca 2025
Uruapan Charanda Blanco Single Blended (40%)
Mieszanka destylatów z soku trzcinowego i melasy, z kolumny i alembiku. Zapach świeżego soku trzcinowego, bananów, papaji, marakuja, wędzona śliwka, tytoń. W smaku słodycz i gorycz, dużo miodu, słodkich owoców, ale też pieprz i papryka. W finiszu bardzo słodkie śliwki, czekolada, morele.
W ofercie: The Last Port
28/27/27/8=90

Cachaça marca 2025
Velho Barreio Diamond (40%)
Cachaça destylowana w kolumnie i w alembikach, leżakowana 2-3 lat w beczkach z dębu i z drewna jequitibá-rosa. Aromat śliwek, moreli, banany, słodkiego słonecznika. W ustach słodycz – miód, banany, mango, chlebek świętojański. W finiszu banany, mango, papaja, słodycz soku trzcinowego, egzotyczne drewno, nutka cynamonu.
Brak w Polsce
28,5/29/29/9=94,5

Whisky blended marca 2025
Johnnie Walker 52YO (41,2%)
Blend whisky z ośmiu destylarni, z których pięć już nie istnieje: Blair Athol, Brora, Dalwhinnie, Glen Albyn, Glenury Royal, Glonlochy oraz grain Cambus i Carsebridge. Najmłodszy destylat jest z 1972 roku. Zabutelkowano z mocą jaka wyszła z beczek. Tylko jedna butelka trafiła do Polski i została sprzedana za 120 tys. zł. Aromat bardzo intensywny: wosk, nafta, egzotyczne drewno, soja, słoność, suszone śliwki, suszone morele, suszone wiśnie, daktyle, skóra, tytoń, siano, lukrecja, nuty herbaciane. W ustach gorzka, słona, wytrawna, taniczna, dużo skóry, lekki tytoń, głóg, tatarak. W finiszu gorzkie zioła – piołun, tatarak, chmiel pilzneński, gorzki migdał, gorzka śliwka, wosk, gorzkie jabłka.
W ofercie: Diageo
29/29,5/29/10=97,5

Whisky single malt marca 2025
Glenrothes 1985 37YO The Whisky Agency (43,4%)
Beczka hogshead po bourbonie, whisky wypuszczona w 2023 roku w serii Blocks 15th Anniversary. Bardzo przyjemny aromat dojrzałych słodkich owoców – jabłek, gruszek, brzoskwini, także skórki cytryny, do tego nutka ziołowa i kwiatowa, fiołki, goździki. W ustach zaskakująca nuta albedo i gorzkiego grejpfruta, goździki, gorzkie śliwki. W finiszu nuta mięty, anyżu, suszona śliwka, gorzki migdał. Świetna, bogata whisky.
W ofercie: Scotland Yard
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Whiskey rye marca 2025
Big Moustache Rye Whiskey (45%)
Whiskey w 95% z żyta i 5% ze słodowanego jęczmienia, leżakowana ok. 2,5 roku. Przyjemny aromat moreli, śliwek, gruszek, jabłek i dużo kwiatów – róże, fiołki. W smaku bardzo różane, liczi, gewurztraminer. A finisz taniczny, pieprzny, kwaskowy, kwaśne jabłka. Bardzo ciekawa żytnia whiskey.
W ofercie: The Last Port
27/28/28/8=91

Whiskey irlandzka marca 2025
Writer’s Tears Single Pot Still Tequila Cask Finish (47%)
Pierwsza irlandzka pot still whiskey, która była finiszowana w beczkach po tequili. Tequila klasy añejo, wcześniej leżakowanie w beczkach po bourbonie. Delikatny aromat gruszek, są wyraźne nuty ziarna i słodu, brioszka, nuty kwiatowe i winogronowe, słodkie brzoskwinie w tle. W ustach jest cierpkość, jest dużo ziarna, chleba, lekka słoność, kwaskowe gruszki. Finisz niezbyt długi, zdominowany przez dość neutralną w smaku gruszkę, delikatna miodowość, propolis.
Brak w Polsce
27,5/27,5/26/7,5=88,5

Whiskey amerykańska marca 2025
Big Moustache American Single Malt (45%)
Whiskey w 95% ze słodowanego jęczmienia i 5% z żyta, leżakowana 3 lata w beczkach po bourbonie. Aromat delikatny, dużo owoców – gruszki, śliwki, słód, wanilia. W smaku nutka goryczki, piołunu i gorzka czekolada, do tego rozmaryn. W finiszu ziołowość, lekka goryczka i słodycz czekoladowa. Smaczna whisky.
W ofercie: The Last Port
25,5/24,5/24/7=81

Bourbon marca 2025
Elijah Craig Toasted Barrel (47%)
Bourbon był dodatkowo finiszowany w mocniej wypieczonych beczkach, by dodać mu słodkich nut. W aromacie: wiśnie, czereśnie, morele, morwa, gruszki, jabłka – bardzo owocowo. W ustach masa przypraw – cynamon, gałka muszkatołowa, ziele angielskie i słodycz wanilii. Finisz bardzo długi, wytrawny, nuty pieprzne, ziołowe, kukurydziane, anyż.
W ofercie: United Beverages
27/27,5/28/8=90,5

Tequila marca 2025
El Mayor Extra Añejo Port Cask Aged (40%)
Trzy i pół roku leżakowania wyłącznie w beczce po porto. W aromacie subtelna, elegancka słodycz – miód leśny, śliwki, morele, figi, ziemistość. W ustach syrop piniowy, gruszki, pigwa, nuty ziemiste i kwaskowe – kwaśne jabłka, wiśnie. W finiszu czekolada z wiśnią, z suszonym agrestem, suszoną porzeczką. Świetnie ułożona tequila.
Brak w Polsce
28,5/28,5/28,5/9=94,5

Agave spirit marca 2025
Pólvora Raicilla de Las Tierras Altas (42%)
Biały destylat z Jalisco z agawy odmiany Maximilliana Bakere. W aromacie masa czarnych porzeczek, wiśnie, kiszone limonki, delikatna słoność. W ustach delikatne, kwaskowe, słodkie, porzeczkowe, delikatnie słone i kiszone. W finiszu nuta wędzonych śliwek, octowa, słona, ziemista.
Brak w Polsce
28,5/29/28,5/9=95

Baijou marca 2025
Hsing Hua Chun Chu Yeh Ching Chiew (45%)
Aromat herbaty owocowej, śliwek suszonych, śliwek gotowanych, miodu, delikatnie propolis, ocet ryżowy. W ustach ziemistość, bulwy – słodkie pataty, miód: leśny, akacjowy, gryczany, powidła śliwkowe. W finiszu słodko-słone nuty, sos hoisin, nuta sosu rybnego, soji, octu ryżowego, ziemistość.
Brak w Polsce
27,5/27,5/28/8,5=91,5

Likier marca 2025
Probus Likier Kalifornijski 2025 (38%)
W okowicie jęczmiennej przez ponad 30 dni macerowane były gałęzie z długim zielonym igliwiem jodły kalifornijskiej. Bardzo intensywny aromat: jodła, świerk, sosna, igliwie, żywica, kolendra, słodka limonka. W ustach dużo gorzkiego leśnego igliwia, tuja, ale też lekko słodycz, kolendra, grejpfrut. W bardzo długim finiszu: jałowiec, zielone igły, rześki eukaliptus, mięta i kolendra.
W ofercie: Probus
28/28,5/28/9=93,5

Absynt marca 2025
Absinthe Sublime Absente Plant Bitter (89%)
Najmocniejszy i najbardziej gorzki absynt z kolekcji Distilleries et Domaines de Provence. Subtelny i elegancki aromat anyżu przełamanego piołunem i bardzo dużo w aromacie słonej lukrecji. W ustach potężna moc alkoholu, lukrecja, słoność, ostry anyż, gorzki piołun, ani grama cukru. Palący, gorzki finisz, bardzo dużo piołunu, anyż, słoność.
W ofercie: Dom Whisky
27/27/26,5/7,5=88

Odkrycie marca 2025
Hepp Distillerie (Francja)
Rodzinna destylarnia z Uberach, wsi położonej w sadowniczym regionie Bas-Rhin, 30 km na północ od Strasburga. Produkują owocowe eau-de-vie od ponad 100 lat. Do 1972 roku była to mała destylarnia przy własnym sadzie, potem została rozbudowana już jako zakład komercyjny. Kolejny raz zainwestowano w rozbudowę w 2000 roku. Obecnie mają trzy alembiki o pojemności 450 l każdy. Kolekcja ich destylatów owocowych obejmuje m.in.: Quetsche d’Alsace, Mirabelle d’Alsace, Kirsch d’Alsace, Framboise d’Alsace, Poire Williams, Poire Williams Cuvée Sélectionnée, Vieille Prune, Marc de Gewurztraminer i Framboise Sauvage plus wiele rzadszych owoców, jak również destylat z piwa oraz szeroki wybór własnych whisky, gin, likiery. Robią też rum, destylują melasę z Mauritiusa. Mają swoje leżakownie, używają głównie francuskiego dębu. Whisky są leżakowane w beczkach po ich okowitach starzonych – po śliwowicy, wiśniowicy czy po destylacie z wytłoczyn winogron.
Brak w Polsce
Alkohol marca 2025: Rey Campero Pechuga de Codorniz Agave Angustifolia 2021 (Meksyk)
Wódka czysta marca 2025: Eden Vodka (Mongolia)
Wódka smakowa marca 2025: Windholtz Cardamome (Francja)
Wódka starzona marca 2025: Polska Wódka Starzona w Beczkach Assemblage 2023 53,4% (Polska)
Gin marca 2025: Buja Gin Jansori Batch 0011 (Korea Południowa)
Akwawit marca 2025: 1531 Handlaget Norsk Aquavit Mild (Norwegia)
Arak marca 2025: Tekirdag Göbek (Turcja)
Young spirit/new make marca 2025: Goalong Chinese New Make (Chiny)
Okowita marca 2025: G.E. Massenez Kirsch Origine (Francja)
Grappa/marc marca 2025: Windholtz Eau de Vie Marc d’Alsace Gewurztraminer Vendages Tardives 2000 (Francja)
Pisco marca 2025: Tacama Demonio de Los Andes Leyenda Pisco Acholado (Peru)
Brandy marca 2025: Kvint 25YO (Mołdawia)
Koniak marca 2025: François Voyer Ancestral 9 (Francja)
Armaniak marca 2025: Delord Bas Armagnac 2002 (Francja)
Kalwados marca 2025: Christian Drouin Calvados Pays d’Auge 1975 (Francja)
Rum marca 2025: Uruapan Charanda Blanco Single Blended (Meksyk)
Cachaça marca 2025: Velho Barreio Diamond (Brazylia)
Whisky blended marca 2025: Johnnie Walker 52YO (Szkocja)
Whisky single malt marca 2025: Glenrothes 1985 37YO The Whisky Agency (Szkocja)
Whiskey rye marca 2025: Big Moustache Rye Whiskey (USA)
Whiskey irlandzka marca 2025: Writer’s Tears Single Pot Still Tequila Cask Finish (Irlandia)
Whiskey amerykańska marca 2025: Big Moustache American Single Malt (USA)
Bourbon marca 2025: Elijah Craig Toasted Barrel (USA)
Tequila marca 2025: El Mayor Extra Añejo Port Cask Aged (Meksyk)
Destylat z agawy marca 2025: Pólvora Raicilla de Las Tierras Altas (Meksyk)
Baijou marca 2025: Hsing Hua Chun Chu Yeh Ching Chiew (Chiny)
Likier marca 2025: Probus Likier Kalifornijski 2025 (Polska)
Absynt marca 2025: Absinthe Sublime Absente Plant Bitter (Francja)
Odkrycie marca 2025: Hepp Distillerie (Francja)
