W październiku dużo się działo. Był Ogólnopolski Festiwal Win i Alkoholi M&P, było Whisky Live Warsaw, festiwale alkoholi kraftowych w Warszawie i Krakowie przy okazji pierwszych urodzin Muzeum Fabryka Wódki. Okazji do degustowania nie brakowało. W październiku spróbowałem 264 nowe alkohole, a w strefie medalowej było 199 próbek, czyli aż 3/4 – chyba to rekord jakości.
Przypominam zasady punktacji. Maksymalna liczba punktów do uzyskania to 100, minimalna to 0. Punktowane są: aromat (do zdobycia 30 punktów), smak (30), finisz (30) i całościowe wrażenie (10), na które składają się takie elementy jak harmonia czy nowatorstwo, to znaczy, że nawet kontrastowo poustawiane smaki i aromaty mogą dostać wysoką ocenę, jeżeli będą interesujące i innowacyjne.
Oceny rozłożyły się jak w tabeli
miesiąc | 0-10 | 10-20 | 20-30 | 30-40 | 40-50 | 50-60 | 60-70 | 70-80 | 80-90 | 90-100 |
I | 2 | 3 | 2 | 0 | 1 | 2 | 8 | 21 | 46 | 19 |
II | 0 | 1 | 0 | 6 | 2 | 0 | 6 | 21 | 46 | 10 |
III | 2 | 0 | 3 | 2 | 10 | 17 | 29 | 35 | 103 | 45 |
IV | 2 | 0 | 2 | 7 | 9 | 13 | 32 | 62 | 87 | 37 |
V | 2 | 0 | 0 | 2 | 7 | 12 | 35 | 75 | 161 | 65 |
VI | 5 | 1 | 3 | 1 | 4 | 4 | 14 | 36 | 102 | 56 |
VII | 4 | 2 | 2 | 3 | 8 | 13 | 20 | 28 | 66 | 32 |
VIII | 1 | 1 | 0 | 1 | 5 | 7 | 24 | 38 | 88 | 61 |
IX | 1 | 3 | 2 | 3 | 6 | 7 | 24 | 43 | 95 | 59 |
X | 0 | 0 | 0 | 1 | 5 | 5 | 12 | 42 | 137 | 62 |
razem | 19 | 11 | 14 | 26 | 57 | 90 | 204 | 401 | 931 | 446 |
Alkohol października 2023
Testut Marc de Bourgogne 1969 (44,5%)
Domaine Testut, destylacja 1969, pozostałości po tłoczeniu na ich wina Chablis Grand Cru Grenouille. Zapach jakby ktoś pestki słonecznika marynował 50 lat w mocno utlenionej wytrawnej maderze, zioła polne, sporo suszonego rumianku, czekolada z suszonymi śliwkami i wiórkami kokosowymi, kandyzowany ananas, pomelo, czerwone pomarańcze, czereśnie, suszony dereń, delikatna słoność. W ustach cierpkość, bardzo lekkie, jak stara madera, ziołowość, koper i dzięgiel, masa pomarańczy – słodkich i gorzkich, bardzo dojrzałem morele. W niesamowicie długim finiszu orzech włoski, morele, brzoskwinie, pomelo, kwaśne winogrona, sporo kopru, ziemistość, warzywność (marchew, pietruszka, seler), lekka słoność, słona skóra, słony tytoń. Niesamowity, wielowymiarowy, bogaty alkohol.
29,5/29,5/30/9=98
Wódka czysta października 2023
Snowflake Craft Vodka (40%)
Wódka łotewska robiona z lokalnych upraw pszenicy. Zapach tłusty, chlebowy, mączny, nuty śmietanowe, jogurtowe. Smak kwaskowy – kwaśna śmietana, kwas chlebowy, przyprawy korzenne, piernik. W finiszu jest nutka pieprzna, rozgrzewająca, ale jest też trochę słodkiego wafelka i wanilii oraz ziołowość i mineralność. Smaczna, złożona wódka.
27,5/28/28,5/8,5=92,5
Wódka smakowa października 2023
Arbikie Strawberry Vodka (50%)
Zapach bardzo przyjemnie owocowy, naturalnie truskawkowy, słodko-słony, fantastyczny. Smak bardzo intrygujący – jak słone truskawkowe maggi, w tle delikatnie wędzona śliwka, powidła z wędzonych śliwek. W finiszu jest słoność sosu sojowego i radosna słodka ekspresja świeżych truskawek. I nutka tabasco na samym końcu. Niesamowicie oryginalne.
28,5/29/28,5/9=95
Young Spirit października 2023
Młody Ziemniak 2022 Vineta (40%)
Zapach zielonych ogórków, ziemniaków pieczonych w ognisku, wanilia, wosk. W smaku ziemistość, ziemniaki z worka, piwniczność, koperek, zielony ogórek. W finiszu nutka karmelu, słodkie gotowane ziemniaki i ziemistość (korzenie wyrwane z ziemi), żeń-szeń, mineralność, woskowość.
28,5/28,5/29/9=95
Arak października
Arak Brun 10YO (53%)
Wytwarzany z alkoholu z winogron odmiany oebidi z własnych winnic z Doliny Bekaa. Destylowany w Libanie w stuletniej piwnicy Domaine des Tourelles i tradycyjnie przetwarzany w trzystopniowej destylacji z dodatkiem anyżu. Uprawiają własny anyż w Deir el Ahmar, aby stale kontrolować i optymalizować jakość. Brun 10 to jedna z niewielu odmian araku, który dojrzewa przez dziesięć lat w glinianych amforach, aby uzyskać gładki i elegancki smak. Zapach winogron, moreli, brzoskwini i anyżu. Bardzo harmonijny. Smak ostry – anyż, kolendra, koper, winogronowy destylat. Finisz wyrazisty, dużo winogronowego destylatu, kolendra, anyż, koper, pieprz, lukrecja.
27,5/25,5/25,5/7,5=86
Gin października
Tessellis Pink Gin (40%)
Czerwony jałowiec z Macedonii o bardzo cytrusowym charakterze, czarny bez, nektarynki, jagody, maliny, truskawka suszona i świeża, róża stulistna i hibiskus, rabarbar, pomarańcza, kolendra. W zapachu dużo nut leśnych – paprocie, tuja, zielone szyszki, kwaskowy rabarbar, malina, kolendra. W smaku wytrawne, dużo malin, suszonej truskawki, rabarbar, lekka nuta słona i dużo dobrego jałowca. Finisz kwaskowy, sporo igliwia, malina, truskawka, rabarbar. Świetny wytrawny pink gin.
28,5/28,5/28,5/8,5=94
Okowita października 2023
Silesia Distillery Okowita Wiśniowa 2/2023 (43%)
Długa fermentacja owoców bez pestek, potem powolna destylacja. Zapach intensywny, pełen soczystych owoców wiśni, bardzo delikatna nuta pestek. W smaku słodkie wiśnie, bardzo mięsiście owocowe, słodycz czereśniowa, wosk pszczeli. Finisz pełen smacznych, soczystych wiśni. Niesamowite jak wspaniale udało się uzyskać czysty wiśniowy smak.
28,5/28,5/29/9=95
Kalwados października 2023
Coquerel XO (40%)
Kalwados w wieku 6-10 lat, w tym 6 lat w beczkach po pommeau. 30 dni fermentacji, wykorzystano 40 odmian jabłek. Zapach gorzki i kwaskowych jabłek, gruszek, ale też lukru. W smaku gorzkie jabłka, kwaśne, słodkie, piołun, jarzębina. Rześki, bardzo kwaskowy finisz, zielone jabłuszka, zielone gruszki, rajskie jabłka, lekka nuta wanilii.
27/27/27/8=89
Brandy października 2023
Torres Alta Luz Cristalino (38%)
Po okresie leżakowania w beczkach z francuskiego dębu brandy została odfiltrowana, by pozbawić ją koloru. Intensywny zapach muskatu, róż, liczi, czarnego bzu, powideł różanych. Bardzo delikatna, słodka, dużo słodkich winogron, czereśni, nuta pestki, lekko wiśnie. Finisz długi, delikatny, bardzo przyjemny, pełen winogron muszkatowych i liczi.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Koniak października 2023
Laurichesse Le Chai de Mon Pere Fût 104 (47,4%)
Koniak wyłącznie z regionu Grande Champagne, wydestylowany w latach 70. XX wieku przez Guya Laurichesse, ojca Oliviera, który założył markę Laurichesse Cognac wraz ze swoją żoną Léą w 2018 roku. Destylowany w alembiku 1200 l w rodzinnej posiadłości Verrières, koniak Laurichesse Le Chai de Mon Pere Fût 104 dojrzewał w beczce z francuskiego dębu i był butelkowany z mocą beczki 47,4%. Wyprodukowano jedynie 392 butelki. W zapachu rześkość i cierpkość – tona jabłek, jak w calvados, gruszki, ale też brzoskwinie, nektarynki i nutka malinowa, rodzynki, tytoń i skóra, anyż. W ustach dużo cierpkości, masa tytoniu, słoność, anyż, lukrecja, solone migdały, jarzębina, głóg, zielone orzechy włoskie. Finisz bardzo cierpki, gorzki, przemrożone jarzębin, głóg, rokitnik, pestki wiśni, słoność, migdały, orzechy włoskie, słona skóra, cierpki tytoń, wosk.
29/29/29/9=96
Armaniak października 2023
Baron Gaston Legrand 1964 (40%)
W zapachu bardzo owocowo i przyprawowo – pomarańcze w cynamonie, śliwki w cynamonie i kasja, sporo lukrecji, koper, słodka skóra, słodki tytoń. W smaku kwaskowe śliwki, ume, renklody, kwaśne jabłka, wanilia, cynamon i lekki korzenny tytoń. W finiszu wytrawna czekolada z rodzynkami, suszone morele, figi, orzechy włoskie, lukrecja, kawa z mlekiem, słone tiramisu, cynamon.
28/27/27/8,5=90,5
Rum października 2023
Clarin Vaval Ansyen 41 Months Cask #VV17FF ex-cognac The Last Port (54,6%)
Wlane do beczki w 2019 roku, w zapachu dużo nut fermentacyjnych, egzotyczne drewno, heban, cynamonowiec, chlebowiec, śliwki. W smaku granulowana limonkowa herbata, ume, renklody, wiśnie, pestki i dużo soku z trzciny cukrowej. W finiszu jest słodka herbata, cukier trzcinowy, śliwki, banany, kaszka bananowa, taniny, słodki tytoń.
28/29/29/9=95
Whisky single malt października 2023
Glenfiddich 29YO Grand Yozakura (45,1%)
Whisky finiszowana przez sześć miesięcy w beczkach po awamori, wcześniej leżakowała w beczkach po bourbonie. To pierwsza szkocka whisky z beczki po japońskim shōchū. Zapach pomarańczy, gruszek, jabłek, kwaskowych śliwek, crème brulée. W smaku cierpkie śliwki ume, słodkie pomarańcze, lodów waniliowych, migdałów. W finiszu śliwki, morele, słodkie jabłka, nutka tytoniu, imbir, słoność.
28,5/28,5/28,5/9=94,5
Whisky blended października 2023
Mossburn Speyside Blended Malt 12YO Foursquare (57,7%)
Whisky najpierw leżakowała w beczkach po bourbonie, potem była finiszowana w beczce po rumie Foursquare z Barbadosu. Tylko 10 tys. butelek. Zapach soczysty, bardzo owocowy – dużo jabłek, słodkich gruszek, moreli, banany, przyprawy korzenne. W smaku słodkie śliwki, słodkie soczyste gruszki, banany, imbir, kardamon. Finisz pikantny – pieprz, kardamon, tytoń i gruszka, papaja, lekko słoność, popiół.
27,5/27,5/27,5/8=90,5
Whisky rye października 2023
Arbikie Highland Rye 1794 Batch 22 (48%)
2490 butelek, 51% żyto, reszta słód jęczmienny, beczki po bourbonie. Zapach czarnego chleba ze śliwkami, z suszoną morelą, chleba sodowego, cynamonu, skórek słodkich jabłek w lukrze, ziół, zwłaszcza rozmarynu. Smak cierpki i bardzo owocowy – wiśnie, czereśnie, jabłka, śliwki, morele, ale też piernik z rodzynkami. W finiszu pigwa, bardzo dojrzałe jabłka, śliwki, nuty medyczne, kwas chlebowy.
25,5/26/27/7,5=86
Bourbon października 2023
Wild Turkey 12YO (50,5%)
Edycja na japoński rynek. W zapachu dużo śliwek, ciemnego chleba z rodzynkami, gruszek w occie, anyżu, lukrecji, czekolada. W smaku natomiast dużo czerwonych owoców – śliwki, wiśnie, słodycz czekoladek z wiśnią, lekko pieprz, rozmaryn. W finiszu znów sporo wiśni, śliwki, Mon Cheri i rozmaryn.
27,5/27,5/27,5/8,5=91
Likier października 2023
Kord Crafted Spirits (35%)
Destylat z piwa Kord z dodatkiem piwa Kord, leżakowanie w beczce po bourbonie 6 miesięcy. Fantastyczny zapach piwa, słodu. Smak słodki, słód, kakao. Bardzo długi finisz, w nim kawa, kakao, suszone śliwki.
28/29/30/9,5=96,5
Odkrycie października 2023
Nalewki Gniewski Dwór
Nalewki Gniewski Dwór to rodzinna manufaktura, prowadzona przez Dominikę i Roberta Galińskich. Alkohole tworzone są z pasją według rodzinnych przepisów. W naszej firmie nie ma drogi na skróty. Owoce, zioła, kwiaty, których używamy pochodzą z rodzinnego gospodarstwa oraz miejsc czystych ekologicznie takich jak lasy, łąki itp.. Nie używamy żadnych konserwantów, a składniki w toku produkcji nie są poddawane termicznej obróbce. Dzięki długiej maceracji ze spirytusem produkt końcowy uzyskuje wyśmienity smak jak również działanie lecznicze – piszą o sobie właściciele firmy.
Oferta dzieli się na nalewki do 30% i powyżej 30%. Te pierwsze to m.in.: Agrest-Lipa, Aronia, Biała Porzeczka, Bursztynówka, Czarna Porzeczka-Wanilia, Czarny Bez-Pomarańcza, Czeremcha, Czerwona Porzeczka, Dereń Jadalny, Gruszka, Imbir, Jagoda Kamczacka, Jarzębina, Kalina, Malina-Wiśnia, Mirabelka, Morela, Orzech Włoski, Owoce Bzu Czarnego, Pędy Sosny-Kwiat Lipy, Pigwa-Pigwowiec Japoński, Porterówka, Rokitnik, Róża-Głóg, Śliwka-Pomarańcza, Tarnina, Truskawka-Mięta, Wiśnia-Aronia, Wiśnia-Czekolada, Wiśnia-Czeremcha, Ziołowa Gorzka, Żurawina. Mocne trunki to: Burbon 40%, Jabłkowa Wytrawna 40%, Malinowa Wytrawna 50%, Pigwowiec-Gruszka Wytrawna 60%, Śliwka Wytrawna (Wędzona) 40%, Śliwkowa Wytrawna 60%.
Książka października 2023
„The Gin Dictionary” David T. Smith
To sprawnie napisany leksykon, kompendium wiedzy o ginie – botanikach, koktajlach, metodach produkcji, wielkich markach, stylach ginu, historii ginu. Autor zna dobrze temat, jest nie tylko entuzjastą, ale też praktykiem, autorem wielu receptur ginów i konsultantem w destylarniach.