wódka produkowana przez firmę Stock na licencji według norweskiej receptury. Niebywale w Czechach popularna, obecna praktycznie w każdym barze jako podstawowy składnik koktajli. Sponsor wielu imprez muzycznych i sportowych. Tania i przyzwoitej jakości w stosunku do ceny. Zbożowa, w wersji czystej – Amundsen Premium – sześciokrotnie destylowana, filtrowana przez węgiel drzewny, w smaku dość słodka, łagodna. Jest też wiele wersji smakowych, a właściwie likierów barowych: zielone jabłko, gruszka, melon, limonka z miętą, brzoskwinia, żurawina, truskawka i zmieszana z napojem energetycznym. Wszystkie mają obniżoną moc (nawet do 16%) i są bardzo marnej jakości. Od 2015 roku jest również polska wersja wódki Amundsen Stocka, robiona w Lublinie, sprzedawana w pięknych butelkach przypominających ociosany kawałek lodu i w smaku lepsza od czeskiej. Moc – 40%.
Hmmm, ciekawe. Czekam na więcej.