inaczej arack czy araq lub po arabsku عرق to popularny na Południu alkohol z winogron, wytłoków winogron, przefermentowanego zacieru ryżowego lub fig, a czasami zbóż, z dodatkiem anyżu. Typowy aperitif, o bardzo mocno anyżowym smaku, przypomina francuski pastis czy tureckie raki. Produkowany i konsumowany przede wszystkim w: Syrii, Libanie, Jordanii, Izraelu, Palestynie, Indonezji. Najczęściej ma 50%, czasami więcej – nawet do 63%. Prawie zawsze konsumowany z dodatkiem wody i lodu, w proporcjach – 1/3 araku do szklanki wody. Tradycyjny wyrób zakłada okres leżakowania alkoholu przez 12 miesięcy w glinianych dzbanach. Podobnie jak ouzo i inne anyżowe napitki mętnieje po dodaniu wody, napój robi się mlecznobiały. Moim zdaniem najlepszy jest produkowany w Jordanii, trzykrotnie destylowany, robiony na bazie destylatu z wytłoków winogron Arak Al-Zumot. Delikatny i przyjemny jest też libański arak Wardy. Inne znane marki to m.in.: Al Mimas, Al Hayat, Dinan, Al Laytany, Al Bayt, Al-Jouzour, Al Samir, Asriya, Batta, Brun, El Massaya, El Pasha, Fakra, Ghantous Abi Raad, Kefraya, Ksarak, Layali Loubnan, Nakad, Rayan, Riachi, Sabat, Tazka, Touma.
Arak z Libanu
Arak z Izraela
Arak z Jordanii
Arak z Palestyny
O tak, tak!