rosyjska wódka produkowana w surowym klimacie Syberii, o wyjątkowo łagodnym i słodkawym smaku, jedna z najlepszych wódek świata. W najbardziej znanej wersji Beluga Noble Vodka produkowana ze słodowanej pszenicy, z dodatkiem krystalicznej wody, ekstraktów ziołowych oraz dodatków smakowych wykorzystanych w niewielkich ilościach w procesie destylacji: miodu, wanilii i ostoprestu plamistego, który kojąco działa na wątrobę. Jest dwukrotnie destylowana, a następnie filtrowana przez piasek kwarcowy i srebrne płytki oraz liczącą 10,5 metra kolumnę wypełnioną węglem brzozowym. Przed rozlaniem do butelek leżakuje 30 dni w stalowych cysternach. Kolejne wódki to Beluga Gold Line (leżakuje 90 dni, z dodatkiem ekstraktu z ryżu i różeńca górskiego, który działa energetycznie), Beluga Transatlantic (dodane są ekstrakty dzikiej truskawki, leżakuje 45 dni, filtrowana dodatkowo przez naturalną bawełnę) oraz Beluga Allure (z ekstraktem figowym i syropem klonowym, leżakuje 60 dni). Na każdej butelce jest ręcznie przyklejana metalowa miniaturka ryby, zamykane korkiem i lakowane, do najdroższej Beluga Gold Line (ok. 700 zł butelka) dodawany jest specjalny młoteczek do obtłukiwania laku. Produkowana od 2002 roku w zakładach na Syberii, które istnieją od 1900 roku i są jednym z największych producentów wódki w Rosji. Nazwa pochodzi od największej ryby z rodziny jesiotrowatych, po pollsku zwanej bieługą, giganta z gatunku anadromicznego (na tarło wpływa do wód słodkich). Długość ciała dochodzi do 5-9 m, waga do 1,5 tony, a żyje ponad 100 lat. Występuje w wodach Morza Kaspijskiego, Azowskiego i Czarnego.
Biełucha to waleń. Bieługa to ryba jesiotrowata. Jest na etykiecie wódki. Pozdrawiam, Janusz