Jak co roku, Diageo wypuściło kolekcję whisky Special Releases 2022. Osiem whisky, które zostały wyselekcjonowane przez dr Craiga Wilsona. Są to: Mortlach, Talisker, Lagavulin, Singleton of Glen Ord, Cardhu, Oban, Cameron Bridge i Clynenish, wszystkie z mocą beczki. Ilustracje na etykiety i opakowania ponownie stworzył Ken Taylor, a wspomagał go artysta wizualizacji cyfrowej Kevin Tong.
Mortlach DSR 2022 (57,8%)
Jedyna w kolekcji whisky bez podania wieku, finiszowana w beczkach po porto tawny, czerwonym muscato i w dziewiczym dębie. Zapach bardzo słodki – śliwki, gruszki, jabłka, powidła śliwkowe. Smak cierpki, kwaskowy, anyż, lukrecja, głóg, galanga i masa słodu. W finiszu ostre nuty – imbir, pieprz, do tego cytryna, sól i znów imbir, skóra, czarna, mało aromatyczna herbata.
26/26/26/7,5=85,5
Talisker 11YO DSR 2022 (55,1%)
Edycja lekko torfowa z beczek po bourbonie. Zapach ziołowy, wrzosowy, ziemisty, lekko apteczny. Smak bardzo wytrawny, apteczny, fenolowy, septyczny, płyn lugola… nic przyjemnego. W finiszu: sadza, wędzone śliwki, medyczność, ale już nie tak inwazyjna jak w smaku, torf, mineralność, siarka. Tylko dla miłośników wulkanicznych smaków.
22,5/22,5/22,5/7=72,5
Lagavulin 12YO DSR 2022 (57,3%)
Beczki ponownego napełnienia z amerykańskiego dębu. Zapach miodu, wrzosów, torfu, nasłonecznionego lasu, polnych ziół, delikatnie mięty, delikatnie mchu. Do tego śliwki i anyż. Smak cierpki, kamienny, węglowy, torfowy, medyczny, słony… ale to wszystko do siebie bardzo pasuje, plus wędzona ryba w ustach, wędzone krewetki. Finisz to wędzarnia nadmorska, soczyste wędzone owoce morza.
27/27,5/27/7,5=89
Singleton of Glen Ord 15YO DSR 2022 (57,3%)
Beczki po bourbonie i po nieokreślonym winie. Soczysty, przyjemny owocowy zapach – jabłka i gruszki, melon, arbuz, słód. W ustach jak… solony arbuz, ciekawe, dziwne, do tego: soja, bardzo umami, nie czuć mocy alkoholu, przeczyszcza usta jak eukaliptus. W finiszu mięta pieprzowa, szałwia, pokrzywa, sól, soja, wciąż umami. Dziwna, ciekawa whisky.
27,5/27/27/8=89,5
Cardhu 16YO DSR 2022 (58%)
Beczki po rumach z Jamajki. Zapach słodu, ziół, wypieczonego żytniego chleba z rodzynkami, z kminkiem. Przyjemnie wypełnia usta – tłusta, oleista, mocna, owocowo-mączna, sporo też bakalii, zwłaszcza rodzynek, odrobina soli i pieprzu. W finiszu mocno wypieczony chleb, tost, nieco soli, konfitura śliwkowa, nieco pieprzu, mus jabłkowy. Bardzo ciekawie i przyjemnie poukładana whisky.
26/27,5/27/7,5=88
Oban 10YO DSR 2022 (57,1%)
Dziewicze oraz ponownego napełnienia beczki z amerykańskiego dębu, a także beczki po amontillado. Zapach nieco słony, nieco wędzony, jak z wędzarni rybnej, ale zaraz dużo słodyczy brzoskwini, moreli, gruszki, jak w winie sauternes. Smak cierpko-słodki, gruszki w popiele, sadza, kwaśne jabłka. Finisz pikantny – imbir, pieprz, chili, a także gruszki i słodkie jabłka, wypieczony chleb, słone paluszki.
26,5/25,5/25/7=84
Cameron Bridge 26YO DSR 2022 (56,2%)
Ponownego napełnienia beczki z amerykańskiego dębu. Zapach czekolady z orzechami laskowymi, leszczyna. Smak słodko-ostry, gruszka i orzech włoski, chili. Finisz pikantny, wręcz parzący jak pokrzywa, chili, do tego wyczuwalne: orzechy włoskie, kora, wilgotne drewno, pieprz.
24/26,5/26,5/7=84
Clynenish 12YO DSR 2022 (58,5%)
Ponownego napełnienia beczki z amerykańskiego dębu, a także po sherry oloroso i pedro ximenez. Zapach bardzo słodki – wanilia, budyń waniliowy, toffi, bardzo słodkie gruszki, słód i w tle nuta… naftaliny (?). W ustach mocno wyczuwalny alkohol, pikantnie – pieprz, imbir, dalej: śliwka i gruszka, sporo soli. Bardzo słony finisz: sól, sól, sól, lukrecja, anyż, koper, dalej: skóra, bardzo utlenione likierowe wino i nuta pieprzna. Warto dodać wody, bo przyjemnie owocowo się otwiera.
24,5/25/25/7=81,5