Marka Vaudon powiązana jest z domem koniakowym François Voyer, którego mistrzem destylacji jest obecnie Pierre Vaudon. Historia rodzinnych kontaktów z destylacją zaczyna się w 1771 roku, kiedy Francois Gaborit zapisał swoje winnice i posiadłość swojemu pasierbowi, Pierre Nalbert. Z czasem dokupiono winnic, dostawiono nowe i większe alembiki do produkcji koniaku. Obecnie marką kierują Anne-Marie Vaudon i Pierre Vaudon. Wyrabiane przez nich koniaki pochodzą z winogron z regionu Fins Bois, są lekkie, kwiatowe, bardzo owocowe. Używają wyłącznie winogron ugni blanc, po fermentacji dodają do alembików także osady z kadzi. Do starzenia używają beczek z dębu limuzynowego o pojemności 350 l.
Ponieważ pojawiły się właśnie w Polsce w ofercie M&P, to zasiadłem do degustacji tego, co do naszego kraju trafiło, czyli pięciu koniaków i lekkiego pinneau.

Vaudon VS (40%)
2-3 lat leżakowania. Aromat lekki, owocowy – brzoskwinie białe kwiaty owocowe, suszone morele, rodzynki. W smaku nieco cierpkości kwaśnych jabłek i tytoniu, nuty rodzynek, lukrecji, migdałów. Lekki finisz, przyjemna nuta morelowa, brzoskwiniowa, ale brak mu ciała.
2
15/16,5/15,5/5,5=52,5

Vaudon VSOP (40%)
4-6 lat leżakowania. Aromat słodki, owocowy, dużo moreli, brzoskwinie, nektarynki, nawet mandarynki i mirabelki. Słodko-cierpki, przyjemny smak. Trochę tytoniu, pomarańczy, masa brzoskwini, skóra. W finiszu dużo skóry, lukrecja, trochę soli, poza tym gruszki.
2.5
16,5/18/17,5/6,5=58,5

Vaudon XO (40%)
Najmłodsze eau-de-vie mają po 20 lat. Aromat suszonych moreli, suszonych nektarynek, rodzynek. Mimo wieku dużo słodkości, dużo owocowości, jest też nuta słodkiej lukrecji, marcepanu, ale tez słodkich śliwek. W ustach wyraźnie słodka śliwka, morela, brzoskwinia, słodka gruszka. Do tego lekka nuta tytoniu, lekka cynamonu. Ładnie wypełniający usta słodki, owocowy finisz z nutami korzennymi i lekko ściągającymi – gałka muszkatołowa, w ogóle muskat, może fiołki, lukrecja, skóra.
4.5
27/27/27/8=89

Vaudon Fins Bois 1996 (48%)
Destylat z 1996 roku, z podwyższoną mocą, zaledwie 580 butelek. Aromaty tytoniu, skóry, dużo słonej lukrecji, dojrzałe śliwki, wiśnie, wytrawnie. W ustach niesamowicie cierpki i słony, bardzo dużo tytoniu, gałka muszkatołowa, lekko wanilia. Ma w sobie potężną tytoniowa cierpkość typową dla koniaków z Grende Champagne, ale jednak w tle jest też nuta słodkich owoców – nektarynki, gruszki, bardzo słodkie jabłka. I to jest w nim ujmujące. Finisz jest ładnie ułożoną mieszanką cierpkości i słodyczy, jak owocowy tytoń, jak całkowicie wytrawne i odleżakowane w beczkach morelowe wino.
4.5
27/27,5/27,5/8,5=90,5

Vaudon Extra (44%)
Najmłodsze eau-de-vie mają po 40 lat. Aromat bardzo delikatny, sporo śliwki, migdałów, suszonych moreli, miodu. W smaku – sól, tytoń, skóra, ale też – morele, miód, migdały. Są też leśne jagody i soczyste jabłka. W finiszu słona lukrecja, skóra, tytoń, herbata, pieczone jabłka.
4.5
27/28/27,5/8,5=91

Vaudon Pineau de Charentes (17,5%)
Biała mistela z winogron ugni blanc, 18 miesięcy leżakowania w beczkach. Zapach lekki, gruszkowy. W smaku słodkie jabłka i gruszki. Finisz słodki, owocowy – gruszki, wiśnie.
3
19,5/19,5/20/6=65

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail