W barze C Comme Champagne w Eperney, stolicy region produkcji szampana, usiadłem do degustacji lokalnych wyrobów – marc (destylat z wytłoczyn pozostałych przy produkcji szampana), fine (destylat z całych winogron) oraz ratafii (likierowe, wzmacniane destylatem winogronowym wino).
Ratafia de la Champagne Patric Soutiran (18%)
Głównie z winogron Pinot noir, a mimo to bardzo słodkie. Długo fermentujące wino, bardzo deserowe.
Ratafia de Champagne Eric Taillet (18%)
Głównie Pinot Meunier – deserowa i słodka, trochę zbyt przesycona dębiną.
Ratafia Rouge de Champagne Manteau Rimere (18%)
Wspaniały bukiet, przesycone wyrazistym smakiem marcu, nie za słodkie, nieco kwiatowo-trawiaste, bardzo dobre.
Tres Vieux Marc de Champagne Sasl Taillet (40%)
Bardzo dużo aromatów trawy i kwiatów, z krzewów które mają po 35-40 lat, znakomite, finisz lekko cierpki, ale przyjemny.
Tres Vieille Fine de la Marne Sasl Taillet (40%)
Znakomite, o smaku kwiatów, bardzo dużo słodyczy jak z brandy de Jerez – trochę smaku ziemistego – świetne.