8 września odbyła się degustacja szkockich single malt z oferty nowego polskiego importera, firmy Unique Spirits. Degustację prowadzili Mikołaj Rzeźnik i Rafał Lis. W ofercie Unique Spirits są takie marki jak: The Single Cask, Dram Mór, czy Uncharted Whisky. – Kierujemy się zasadą „from fans to fans”, czyli polecamy tylko te alkohole, które nam smakują – mówi Mikołaj Rzeźnik.
Do spróbowania było sześć whisky.
Glenburgie 11YO Scotch & Tattoo Cask #112 (58%)
Destylacja w 2010 roku, napełnienie w lutym 2022, z beczki hogshead po bourbonie. Słodki zapach – marcepan, rodzynki, figi, anyż, eukaliptus. W smaku rześka, miętowa, a jednocześnie z nutą mięsną. W finiszu jest anyż, lukrecja, kwaskowe śliwki, wiśnie, kwaśne niedojrzałe morele, zielone orzechy włoskie, skórzastość i mięsność.
25/25/25,5/7=82,5
Uncharted Tapestry 13YO Cask #121(50%)
Nieoficjalnie whisky z destylarni Glen Elgin, destylacja 2009, beczki po: bourbonie, oloroso i pedro ximenez. Zapach mineralny, rześki, winogrona, gruszki, morele, śliwki, kwaskowe jabłka, skojarzenie z riesling. W smaku dużo słodkości, powidła śliwkowe, rodzynki, daktyle, gruszki, rodzynki, suszone morele, pralinki, lekko słoność. W finiszu słone ciasto z rodzynkami, z suszonymi morelami, powidła śliwkowe, czekoladki Mon Cheri, śliwki, renklody, jabłka i nuta cynamonu.
26/26/26/7=85
Craigellachie 9YO 2013 Dram Mór Cask #300593(52,1%)
Destylacja w 2013 roku, beczka po czerwonym portugalskim winie. Zapach owoców – morele, śliwki węgierki i renklody. W smaku słodko-gorzkie – syrop wiśniowy, gorzkie migdały, śliwki, jabłka, nuta tytoniu. Finisz wyraźnie jabłkowy, kwaskowe i gorzkie jabłka, pieczone jabłka, sadza i tytoń.
25/25,5/24,5/7=82
Allt-A-Bhainne 21YO The Single Cask #2429 (56,5%)
Destylacja w 2000 roku, napełnienie w sierpniu 2021, z beczki hogshead po bourbonie, 199 butelek. W zapachu dym, wędzone jabłka, jabłka w lukrze, gruszki mięta, szałwia. Szczypta cynamonu. W smaku śliwki, karmel, toffi, baton Mars, bardzo słodko, kremowo, ale też: mięta, zielone jabłka, trawiastość, cynamon. W finiszu dużo słodkości, wanilii, czekolady, słodu karmelowego, korzenny, przyprawowy: goździki, imbir, ziele angielskie, do tego ananas i gruszka.
24/24,5/24,5/7=80
Lochindaal 12YO The Single Cask #R10/002-76 (61,3%)
Destylacja w 2009 roku, napełnienie we wrześniu 2021, beczka pierwszego napełnienia po bourbonie, 50 ppm. Zapach torfu, wodorostów, ale też mięty, eukaliptusa, wiśni, migdałów. W ustach rześka – kwaskowe jabłka, pieczone jabłka, zioła prowansalskie, wytłoczyny słodkich winogron, słodki agrest. W finiszu czarna porzeczka, wrzosy, orzechy włoskie, kwaskowe śliwki ume.
26/26,5/26,5/7,5=86,5
Caol Ila 13YO 2008 Ronin Cask #313318A (55,9%)
Destylacja w 2008 roku, butelkowanie w maju 2022, finiszowanie w beczce octave pierwszego napełnienia po sherry fino, wcześniej ex-hogshead. Zapach drożdży, suchych włoskich orzechów, lukrecji, śliwek suszonych i wędzonych, wiśni, ziół, balsamico gruszkowego. W smaku orzechy, torf, mineralność, siarkowość, tytoń, gorzki grejpfrut, zioła, gorzkie śliwki, anyż, mięta, koper. W finiszu słoność, słodycz, torf i siarka, orzechy włoskie i migdały, wędzone śliwki, dużo wędzonych śliwek, pieczone jabłka, porzeczki i anyż.
27/27/27/8=89