6 czerwca w Whisky & Cognac Club w Wesołej odbyła się degustacja nowych szkockich whisky w ofercie M&P. Poszerzyła się ona m.in. o butelki niezależnego bottlera z Huntly, firmy Duncan Taylor. To marka obecna na rynku od 80 lat. W imporcie M&P pojawiły się na razie cztery butelki z serii Battlehill. To seria młodych whisky single cask, o mocy alkoholu obniżonej do 46%. Nazwa pochodzi od wzgórza, gdzie w XIV wieku rozegrała się jedna z bitew podczas pierwszej wojny o niepodległość Szkocji. Degustację prowadził Mariusz Masiak, który na koniec zaprezentował także nową edycję whisky Glen Scotia, która została przygotowana na tegoroczny festiwal w Campbeltown, o wyraźnie torfowym charakterze. Poprzednia edycja cieszyła się dużym zainteresowaniem i jest już niedostępna.
Craigellachie 10YO Battlehill (46%)
Beczka po bourbonie typu hogshead, destylacja 2008, butelkowana w marcu 2019, 336 butelek. Aromat bardzo typowy dla Craigellachie – toffie, jabłka, wanilia, nuta mięsna, wędzona. W smaku bardzo dużo ziarna, wanilia, słodko. Finisz bardzo ziarnisty – śrutownik, bardzo wypieczona skórka chleba.
16,5/18/16,5/6,5=57,5
Glenallachie 10YO Battlehill (46%)
Beczka po sherry typu butt, destylacja 2008, butelkowana w marcu 2019, 789 butelek. Aromat słodki – czekolada, czekolada z wiśnią, czekolada ze śliwką, leciutko dym, chałwa, placek ze śliwkami. W smaku dużo śliwki, strucle śliwkowe, sól, dym. Finisz mocno zbożowy, nuta apteczna.
17,5/21/19/7=64,5
Glen Moray 9YO Battlehill (46%)
Beczka po sherry typu butt, destylacja 2009, butelkowana w marcu 2019, 385 butelek. Aromat słodki – budyń waniliowy, tarta cytrynowa, lekka nuta dymu, wypieczonego chleba. Smak wanilii i wypieczonego chleba. Finisz to litewski chleb z masłem waniliowym.
20/20/18/7=65
Bunnahabhain 10YO Battlehill (46%)
Beczka po sherry typu butt, destylacja 2008, butelkowana w marcu 2019, 701 butelek. Aromat mineralny, zielone jabłka, czarnoziem, wypieczony chleb. W smaku wypieczony chleb i jodyna. W finiszu do wypieczonej skórki chleba dochodzi czerwony agrest.
20/21/20/7=67
Glen Scotia Cambeltown Malts Festival 2019 (51,3%)
Beczka po bourbonie refill hogshead i osiem miesięcy finiszowania w beczkach po rumie z Gujany, destylacja 2003. W aromacie biszkopty, śliwki, śliwki wędzone, galaretka wiśniowa, lekko torf, sól, soda. W smaku torf, podkłady kolejowe, smoła i miód. Finisz bardzo smolisty i bardzo alkoholowy.
21,5/23,5/20/7,5=72,5