28 kwietnia w wygodnych fotelach w sali Za kominem (Hotel Słoneczny Młyn, Bydgoszcz) rozsiedli się licznie przybyli goście na degustację sześciu irlandzkich whiskey oraz new make spirit, pochodzących z różnych destylarni. Organizatorem imprezy była Galeria Whisky. Spotkanie poprowadził redaktor naczelny „Aqua Vitae”, Łukasz Gołębiewski, który przedstawił Zieloną Wyspę wraz z jej skarbem, jakim niewątpliwie jest whiskey. Opowieści towarzyszył pokaz slajdów – zdjęcia z podróży po Irlandii i tekst autorstwa prowadzącego, a sama degustacja przedłużyła się do północy. Uczestnicy bardzo aktywnie brali udział w wydarzeniu, zadając pytania i dzieląc się własnymi doznaniami dotyczącymi prezentowanych trunków. Tradycyjnie na uczestników spotkania czekała również smakowita niespodzianka od restauracji Sushi Garden.
Bohaterkami dnia były:
Jameson Deconstructed Bold (40%) – blend z limitowanej edycji, złożony najprawdopodobniej z czteroletnich destylatów, dostępny jedynie w strefie wolnocłowej. Kupaż single malt, grain i single pot still. Udział tej ostatniej jest dominujący. W nosie: zboże, kukurydza, wanilia, wyraźny wpływ beczek po bourbonie, ale też są nuty owocowe: brzoskwinie, jabłka, banany, zielone ziarno zbóż.
West Cork Distillers New Make (78,6%) – trzykrotnie destylowany w West Cork, z pszenicy, jęczmienia i słodu jęczmiennego. W nosie bardzo zbożowo, śrutowane zboże, niemalże jak wizyta w młynie, też drożdże. Po dodaniu bardzo wody ładnie się otwiera – owoce, słodycz winogron, trochę jak grappa.
Hyde No 1 10 YO President’s Cask (46%) – single malt, którego nazwa nawiązuje do Douglasa Hyde – pierwszego prezydenta niepodległej Irlandii. Początkowo leżakuje w beczkach po bourbonie, finiszuje w beczkach po sherry oloroso. W nosie słodycz, wiśnie, czekolada, kukurydza, wanilia. W smaku lekko podpieczona, prażona, wędzona, nawet dymna (beczka musiała być mocno wypalona), ale też owoce tropikalne.
Quiet Man 8YO (40%) – to single malt z zakładu Cooley, starzona przez 7 lat w pierwszy raz napełnianych beczkach po bourbonie oraz ostatni rok w beczkach typu quarter cask po bourbonie. Trunek o słomkowej barwie daje głównie aromat i smak wanilii, kukurydzy – lekko słodki popcorn, nuty miodowe, kremowe.
Tyrconnell 10 YO Sherry (46%) – single malt z zakładu Cooley, leżakowana 9 lat w beczkach po bourbonie, potem 18 miesięcy finiszowana w beczkach po sherry oloroso. Bardzo interesująca whiskey, głównie nuty piwniczne, szlachetnej pleśni. Duży wpływ sherry, wytrawna, lekko nawet cierpka.
Bushmills 21YO (40%) – single malt trzykrotnie destylowana, maturacja w beczkach po sherry i bourbonie po 19 lat, a potem dwa lata w beczce po maderze. W nosie słodko, orzechy, bakalie, czekolada. W ustach oleista, przypalana grzanka, dymna, cierpka, lekko wędzona. Bardzo dobra, zarazem delikatna i z charakterem. Jedna z najstarszych whiskey jakie oferuje Irlandia.
Connemara Distillers Edition (43%) – torfowa single malt, która leżakowała co najmniej cztery lata w beczkach po sherry oloroso. Zaskakująca, bo przypomina raczej whisky z Islay, a nie słodkie i łagodne irlandzkie whiskey. W nosie: dym, torf, wędzonka. W ustach: wędzone śliwki, znów torf i dym, ale też wędzona ryba.