Jakubiak Whisky

whisky wydestylowana i leżakowana w Browarze Ciechan, należącym do Marka Jakubiaka. Jak informuje producent: „Whisky Jakubiak to 100% polska whisky, destylowana w Browarze Ciechan. Ten szlachetny trunek został wytworzony z jednego rodzaju słodu jęczmiennego (single malt) i przygotowany w jednej beczce (single barrel). Destylat powstał na bazie różnych gatunków piw. Whisky Jakubiak jest ręcznie nalewana do dębowych beczek, które są składane w niewielkim polskim zakładzie stolarskim. Whisky leżakuje w podziemiach Browaru w Ciechanowie”. Destylowana do mocy 75%, leżakowana przez ponad trzy lata. Nie bardzo wiadomo, co oznacza, że „destylat powstał na bazie różnych gatunków piw”? Jeśli destylowana jest z piwa, to nie jest whisky, lecz okowita piwna. Aromat poziomkowo-jagodowy, z nutą mokrej tektury. Smak owocowy – jabłka, jagody, żurawina, gorzka kora. Finisz wybitnie piwny. Butelkowana w eleganckie karafki, z mocą 40%.

1 komentarz do “Jakubiak Whisky”

  1. To tylko teoria, ale tekst „Destylat powstał na bazie różnych gatunków piw.” Oznacza że w procesie produkcji piwa coś nie wyszło, a że szkoda wylewać to destylujemy lub/i dostaliśmy zwrot przeterminowanego piwa no to… Niemcy tak robią w rozporządzeniu 110 nawet jest to wymienione z nazwy. Mając browar też bym tak robił bo po produkcji piwa zostaje dużo rzeczy które można przedestylować i odzyskać alkohol oraz stworzyć ciekawy produkt. A co do tego czy to jest whisky czy okowita to moim zdaniem i to i to się zgadza z definicją jako whisky jest destylowana że słodów i leżakowana min 3 lata więc definicją zachowana a że słody te były piwem… Cóż prawnikiem nie jestem:-)

Komentarze są wyłączone.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.