Jimsher

pierwsza gruzińska whisky. Jej twórcą jest Jimsher Chkhaidze – kompozytor, muzyk i współwłaściciel winnic, winiarni oraz destylarni Askaneli Brothers. Jest to blend whisky ze Szkocji i wydestylowanej w Gruzji mieszanki whisky z żyta i słodowanego jęczmień. Sami słodują jęczmień (także na piwo), używają drożdży gorzelniczych. Destylują w tych samych aparatach co brandy, ale budują osobną destylarnię dla whisky. Marka zadebiutowała jako trzy czteroletnie whisky butelkowane z mocą 40%, starzone w gruzińskich beczkach – po własnych winach saperavi i tsinandali oraz własnej brandy Askaneli Brothers. W planach jest whisky z własnego słodu, który był suszony dymem z liści winogron. Jimsher Tsinandali Cask ma przyjemny słodowy zapach, sporo ziarna, jabłek, ananasa i melona. W smaku nieco cierpka i ziarnista zarazem. Finisz krótki, winogronowy. Jimsher Saperavi Cask ma aromat piwniczny, grzybowy, do tego wiśnie, maliny. Smak też nieco pleśniowy i grzybowy. Finisz winny, cierpki. I Jimsher Georgian Brandy Cask – sporo winogron w aromacie, trochę wanilii. Dużo wanilii i ziarna w smaku. Finisz ziarnisty i krótki.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.