historia firmy rozpoczyna się w 1919, gdy po powrocie z I wojny światowej Jules Desfrièches, nazywany już wtedy „Père” Jules („Ojciec” Jules) w związku z jego zaangażowaniem w regionie, postanowił pasję zamienić w interes. Wychowywany był przez dziadków (rodzice zmarli gdy był dzieckiem), którzy nauczyli go jak z rodzimych jabłek wytwarzać cydr, jak pielęgnować sady i czerpać dobro z normandzkiej ziemi. Jabłecznik sprzedawał lokalnie, ale już w 1923 roku rozpoczął produkcję kalwadosu i był to początek powstania destylarni w szerokim tego słowa znaczeniu. W 1949 roku dołączył jego syn, Léon Desfrièches, twórca marki Le Père Jules. Już wtedy produkty stąd znane były w całej Francji. Thierry, syn Léona, przyłączył się do rodzinnego biznesu w 1976 roku. Kolejne lata to dynamiczny rozwój firmy i poszerzenie rynków zbytu – 1980 rok to eksport do Europy, a w następnych obejmuje już cały świat. Obecnie już czwarte pokolenie rodziny Desfrièches jest zaangażowane w destylarni – syn Thierrego, Guillaume, który w 2002 roku ukończył studia enologiczne. Gorzelnia znajduje się w regionie Pays d’Auge w Saint Desir i jest otwarta dla zwiedzających.
Kalwados Le Père Jule 3 Ans Pays d’Auge to świeżość, zielone jabłka, 10 Ans Pays d’Auge jest owocowy ale już z nutami przypraw i wanilii, 20 Ans Pays d’Auge to bogactwo i dojrzałość, 40 Ans Pays d’Auge – równowaga owocowości, tanin, przypraw, drewna, szarlotki. Produkują również cydr, Pommeau i gruszkowe Poiré de Normandie.