eau-de-vie z wytłoczyn winogron z Prowansji, a konkretnie z regionów winiarskich: Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Basses-Alpes, Hautes-Alpes, Drôme et Isère. Ma własną apelację od 1942 roku. Destylowane zwykle w alembikach (także przewoźnych), najpóźniej do 15 listopada każdego roku. Wykorzystywane winogrona to przede wszystkim: carignan, grenache, cabernet sauvignon i syrah, choć przepisy AOC nie określaja jakie to muszą być szczepy. Smak marc de Provence jest kwiatowo-owocowy, z nutą czerwonych owoców, zwłaszcza porzeczki, a także liściasty. Producenci to m.in.: Auguste Blachère, Aureto, Bois des Dames, Calavon, Château Saint-Martin, Château Pas du Cerf, Château Pigoudet, Cordelier, Domaine de la Royere, Gros Calan, Janot, Komturii Peyrassol, Manguin.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail