Marc de Provence

eau-de-vie z wytłoczyn winogron z Prowansji, a konkretnie z regionów winiarskich: Alpes-Maritimes, Var, Bouches-du-Rhône, Vaucluse, Basses-Alpes, Hautes-Alpes, Drôme et Isère. Ma własną apelację od 1942 roku. Destylowane zwykle w alembikach (także przewoźnych), najpóźniej do 15 listopada każdego roku. Wykorzystywane winogrona to przede wszystkim: carignan, grenache, cabernet sauvignon i syrah, choć przepisy AOC nie określaja jakie to muszą być szczepy. Smak marc de Provence jest kwiatowo-owocowy, z nutą czerwonych owoców, zwłaszcza porzeczki, a także liściasty. Producenci to m.in.: Auguste Blachère, Aureto, Bois des Dames, Calavon, Château Saint-Martin, Château Pas du Cerf, Château Pigoudet, Cordelier, Domaine de la Royere, Gros Calan, Janot, Komturii Peyrassol, Manguin.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.