Knockdhu Distillery ogłosiło trzy nowe limitowane edycje whisky anCnoc z torfowanego słodu – Peaty Collection. Wszystkie dojrzewały w beczkach po bourbnie i mają 46%. Są to następujące whisky: Tushkar (natorfowanie: 15 PPM), niestety dostępny wyłącznie w Szwecji. Barwa złota, aromat: miód i wanilia oraz torf, przebija nuta świeżych jabłek, skórka pomarańczowa i cięte kwiaty. W ustach bogata i pełna, dużo dymu drzewnego, egzotyczne przyprawy, miód, słodycz toffi i nuta świeżo wyciśniętych cytryn. W finiszu dym torfowy i skóra. Flaughter (14,8 PPM), barwa złota, aromat dymu i popiołu, a głębiej nuty wanilii, toffi, kremowej słodyczy. W ustach ciepła i gładka, torf oraz nuty aromatycznego tytoniu fajkowego, sad owocowy, brązowy cukier, delikatne nuty medyczne. Finisz dymny. I wreszcie najmniej torfowy Rutter (11 PPM), barwy złotej, aromat – początkowo ostre nuty dymu, szybko jednak odsłaniają się delikatne przyprawy, soczyste ananasy, wanilia. Smak treściwy, torf, ale też miód, krem waniliowy, toffi, w finiszu skóra oraz świeżość zielonych jabłek.
Z okazji premiery nowych whisky Knockdhu Distillery ogłosiła na swojej stronie prosty konkurs, wystarczy odpowiedzieć na pytanie związane z tymi whisky i można wygrać wycieczkę do Szkocji, do destylarni Knockdhu. Odwiedzi przyjmowane są do 30 kwietnia.
Oj, dziadek by się ucieszył 🙂 I te 46 %