Old Parr

blendowana szkocka whisky, szczególnie popularna w Japonii, Ameryce Południowej oraz we Francji. Nazwę zawdzięcza Thomasowi Parr, zmarłemu w 1635 roku, który rzekomo przeżył 152 lata i był najdłużej żyjącym człowiekiem na Wyspach Brytyjskich. Jego portret namalował Peter Paul Rubens, Parr został pochowany z honorami w Katedrze Westmisterskiej. Jest to przyzwoity blend w stosunku do ceny, wersja 12-letnia z powodzeniem może konkurować jakością z czarnym Johnnie Walkerem czy z Chivas Regal. Sprzedawany w dziwnych butelkach, które sugerują raczej, że jest to rum niż whisky. Recepturę blendu opracowała w 1909 roku firma Greenlees Brothers z Londynu. W 1925 roku markę wykupiła Distillers Company Limited (DCL), przejęta potem przez grupę Guinness, a w 1997 roku przez Diageo. Dostępny w wersjach: Old Parr Superior (bez podania wieku, w limitowanych edycjach), 12-, 15- i 18-letnich. Były też limitowane edycje Old Parr Tribute i Old Parr Elizabethan. Podstawę blendu Old Parr stanowi whisky single malt Cragganmore. Moc wynosi 43%. Do 2012 roku był butelkowany w  Kilmarnock, a obecnie w Fife. Rocznie sprzedawanych jest ponad 9 mln l whisky Old Parr. W smaku słodki, z nutami orzechów oraz lekko dymny.

SONY DSC

Przewijanie do góry
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2025

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.