gin

portugalski gin produkowany w Alentejo przez António Cuco. Destylowany w małych miedzianych aparatach. Do produkcji podstawowej wersji wykorzystano dziewięć składników: jałowiec, cynamon, nasiona kolendry, goździki, wanilię, skórki pomarańczy, lokalną odmianę jabłek Bravo Esmolfe oraz werbenę cytrynową. Cztery ostatnie składniki dodano już po destylacji, były macerowane w alkoholu przed zabutelkowaniem. Limitowana edycja Sharish Pêra Rocha ukazała się w 2014 roku w liczbie 4444 numerowanych butelek, tu użyto następujących składników: jałowiec, nasiona kolendry, gruszki Pêra Rocha, cytryny, skórki pomarańczy z Alentejo, macierzanka cytrynowa, skórki mandarynek, igły sosny, lawenda, czarny bez, goździki, irys, lukrecja, korzeń dzięgla i nasiona wawrzynu. Wersja ginu Sharish Blue Magic ma barwę niebieską, poza takimi składnikami jak: jałowiec, nasiona kolendry, cynamon, kardamon, cytryna, korzeń dzięgla, lukrecja czy imbir dodano truskawki i maliny, które dają owocową słodycz. Niebieską barwę trunek zawdzięcza dodaniu płatków tropikalnej rośliny Klitoria ternateńska (Clitoria ternatea). I wreszcie edycja Sharish Laurinius, gdzie ton nadają macerowane liście laurowe. Inne składniki to: jałowiec, nasiona kolendry, cynamon, goździki, wanilia, skórka pomarańczy czy skórka cytryny odmiany Lúcia-lima. Trunek leżakował przez rok w beczkach po brandy Of Lourinha.

Komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

Subskrypcja newsletter

Najnowsze wpisy wprost do Twojej skrzynki e-mail