Sztuka fermentacji

Klub Flisak ‘76 (ul. Chlebnicka 9/10, Gdańsk) zaprasza 4 czerwca w godz. 13.-17.00, na warsztaty The Art Of Fermentation, które poprowadzi guru fermentacji Sandor Katz. Autor wielu publikacji kulinarnych, m.in. „The art of fermentation” i „Wild fermentation. Poprowadził setki szkoleń na całym świecie,  szerząc świadomość i zamiłowanie do różnych form fermentacji w codziennym  życiu oraz zachęcając do eksperymentów w tym kierunku.

Czytaj więcej

Campari świętuje stulecie koktajlu Negroni i inauguruje Negroni Week

Siódma odsłona międzynarodowej inicjatywy Campari trwać będzie od 24 do 30 czerwca 2019. W tym czasie lokale na całym świecie będą promować koktajl Negroni, bazujący na legendarnym, włoskim aperitifie, jednocześnie angażując się w zbieranie środków na wybrane cele dobroczynne. W tym roku Negroni Week ma jeszcze bardziej doniosły charakter – 2019 rok to setna rocznica powstania koktajlu.

Czytaj więcej

Coca-Cola dla barmanów

Coca-Cola Signature Mixers to nowa oferta amerykańskiego koncernu dla barmanów. Cztery nowe smaki powstały we współpracy z barmanami, a w testach wykorzystano ponad 200 różnych składników. Nowe wersje Coca-Cola to: dymny Smoky Notes, korzenny Spicy Notes, ziołowy Herbal Notes oraz o aromacie egzotycznego drewna i cytrusów Woody Notes.

Nie będzie słomek w UK

Rewolucja w angielskich barach. Rząd brytyjski zadecydował, że już od kwietnia 2020 roku nie będzie wolno używać plastikowych słomek i mieszadełek. Jest to część długofalowego programu ekologicznego, który w ciągu 25 lat ma wyeliminować plastikowe odpady ze środowiska. Zmiany na ogół przyjmowane są ze zrozumieniem, z sondaży wynika, że 80% ankietowanych popiera zakaz wykorzystywania plastikowych słomek. Jednocześnie zakaz nie jest całkowity. Bary będą miały zakaz eksponowania i dodawania do koktajli plastikowych elementów, ale mogą nimi dysponować i udostępniać je na życzenie konsumenta.

Czytaj więcej

World Class Poland – 12 finalistów konkursu

W 2019 roku World Class świętuje swoją piątą rocznicę w Polsce. Do tej pory już czterech barmanów reprezentowało nasz kraj w globalnych konkursie. Marcin Kruk (Berlin, 2018), Janusz Lemiesz (Meksyk, 2017), Paweł Rodaszyński (Miami, 2016) i Mateusz Szuchnik (Kapsztad, 2015) – to dziś gorące nazwiska sceny barowej, trenerzy, eksperci i koktajlowi influencerzy. Wkrótce, bo już w czerwcu poznamy piątego, polskiego delegata do finału World Class Competition, który tym razem odbędzie się w Szkocji.

Czytaj więcej

Cocktailowa przystań na mapie Warszawy

W urokliwym Pałacyku Szucha 3 kwietnia rozpoczął działalność Sailing Poland Cocktail Bar, w którym koktajle inspirowane są najsłynniejszymi regatami morskimi na świecie. Kartę uzupełnia spora selekcja rumów, które wybornie smakują zarówno same, jak i w unikalnych drinkach. Sailing Poland Cocktail Bar mieszczący się w odrestaurowanym Pałacyku Szucha to przede wszystkim niezwykła przestrzeń w prestiżowej lokalizacji, z mocnymi akcentami marynistycznymi. Miejsce w pełni oddaje pasję właścicieli.

Czytaj więcej

Koktajle z wódką

Wódka, jak wiadomo, dobrze miesza się ze wszystkim, stąd jej ogromny sukces w barach jak świat długi i szeroki. Na wódce powstają tak słynne koktajle jak: Bloody Mary, Sex on The Beach, Black Russian, Screwdriver, Vodkatini, Grasshopper i wiele innych. Właściwie wystarczą: wódka, lód i coś do wypełnienia szklanki, choć są na szczęście także koktajle bardziej wyrafinowane. W tej książeczce znalazły się jednak tylko te najsłynniejsze i najprostsze. Jest ich ok. 50. Wstęp dotyczący historii wódki jaki poprzedza przepisy jest tak głupi, że nie będę cytował ani pół zdania.

Restauracja Baczewskich we Lwowie

W centrum Lwowa, przy ulicy Szewskiej 8, powstała w 2015 roku restauracja Baczewskich – Ресторація Бачевських. Wchodzi się przez sklepik z oryginalnymi wódkami J.A. Baczewski z Austrii, a także z własnymi nalewkami w butelkach noszących logo restauracji, są tu też: książki, widokówki, kieliszki, gadżety. Zaprezentowano też stare materiały reklamowe oraz oryginalne stare butelki po wódkach Baczewskiego. Przy wejściu do restauracji jest recepcja, a sama sala restauracyjna prezentuje się niezwykle elegancko. Na dole zaś jest koktajl-bar oraz wybór kilkudziesięciu smaków nalewek, które dojrzewają w szklanych zbiornikach od kilku miesięcy do nawet trzech lat. Część smaków dostępnych jest wyłącznie w barze, ale ponad 30 można kupić w firmowych butelkach i w miniaturkach.

Czytaj więcej

Blanton’s Cocktail Competition

M&P Alkohole i Wina Świata zaprasza do udziału w konkursie barowym Blanton’s Cocktail Competition, którego partnerem jest firma Blanton’s, a nagroda to niezapomniany wyjazd dla dwóch uczestników do destylarni w Kentucky (jesień 2019).
Należy stworzyć koktajl na bazie Blanton’s Single Barrel Bourbon, zarejestrować się w formularzu zgłoszeniowym i odebrać zaproszenie na festiwal Whisky & Friends 2019. Zaproszenia dostępne dla pierwszych 40 barmanów, którzy poprawnie zarejestrują swoje zgłoszenie. Rejestracja uczestników: https://goo.gl/forms/wTOLjCQpSfrFR3En2. Zasady konkursu: https://goo.gl/tPkNkG.

Lwowski „sałogon”

Bar Sało to kultowe miejsce na mapie Lwowa, przy głównym Prospekcie Svobody, niemal naprzeciwko pomnika Mickiewicza. Schodzi się w dół, tam wystrój trochę jak w laboratorium, gdzie bada się otłuszczone wątroby i zgubne skutki picia wódki pod plastry słoniny. Kanapy w kolorze i formie przypominają sało. W menu słonina na wiele sposobów, klasycznie do chlebka i ogóreczka, w formie smalcu, ale też dania ciepłe ze słoniną, czekoladki ze słoniną (pralinki) czy słoninowe sushi. Jest sałogon – cukrówka jednokrotnej destylacji, własnej roboty. Jest ciekawa wódka z orzechów – fermentowane są zielone orzechy (plus cukier i drożdże robią swoje). Obydwa trunki, choć cierpkie w smaku, o mocy 48%, doskonale pasują do słoniny. Są tu też bardziej wymyślne nastojki, czyli nalewki, np. na korzeń mandragory czy klasyka – na korzeń chrzanu. Nie jest przesadnie drogo i na pewno to miejsce trzeba we Lwowie odwiedzić, bo pomysł jest unikatowy.

Czytaj więcej

Walentynki w Muzeum Polskiej Wódki

Wszyscy, którzy odwiedzą Muzeum Polskiej Wódki 14 lutego w godzinach 12.-22.00 będą mieli okazję: skosztować specjalnej walentynkowej nalewki w cocktail barze ¾ zupełnie za darmo, zakupić wyjątkowy walentynkowy koktajl w cocktail barze ¾, wziąć udział w niebiletowanym koncercie BOOM/CLACKa, perkusisty i DJa, który zaprezentuje nowoczesne jazzowe brzmienia, połączone z dźwiękami funky i elektroniki w cocktail barze ¾.

Czytaj więcej

Clairin World Championship 2019

Konkurs dla barmanów oparty na Clairin Communal, zgodny z filozofią Clarin. Na początek należy zaprezentować własny pomysł na koktajl na filmie wideo (maksymalnie 3 min.). Najciekawsze propozycje wezmą udział w finale Clairin World Championship 2019. Zgłoszenia należy nadsyłać do 12 marca. Szczegóły: https://www.thespiritofhaiti.com/en/clairin-world-championship-2019. W kwietniu odbędą się krajowe finały, a pod koniec maja zwycięzcy wezmą udział w finale na Haiti.

Koktajle z brandy

Brandy, koniak, armaniak – najczęściej pijemy je w głębokich kieliszkach o kształcie tulipana, delektując się ich aromatem i smakiem. Od wieków jednak ten szlachetny winogronowy trunek wykorzystywany jest jako składnik koktajli, misteli czy win wzmacnianych. Brandy bowiem świetnie łączy się ze słodkimi, soczystymi owocami – jak brzoskwinie, morele czy pomarańcze, ale i bardziej cierpkimi, jak wiśnie. Dobry dodatkiem są także zioła, o czym można się przekonać popijając B&B, czyli Brandy&Benedictine. Jest także zacnym dodatkiem do koktajli podawanych na ciepło oraz z dodatkiem jajek (egg nog, egg sour). W niewielkiej książeczce znalazły się propozycje ponad 50 koktajli na bazie brandy – receptury i fotografie.

Konkurs barmański z wódką Pravda

Firma Pravda S.A. z okazji 15-lecia swojego istnienia organizuje ogólnopolski konkurs barmański Pravda – The true challenge. Podstawowa zasada konkursu to przygotowanie autorskiego drinka na bazie wódki Pravda z użyciem nie więcej, niż 6 składników. Spośród przygotowanych koktajli jury wyłoni najciekawszy. Czekają wartościowe nagrody oraz dużo dobrej zabawy.

Czytaj więcej