Devoille

firma Distillerie Paul Devoille powstała w 1859 w Fougerolles i do dziś pozostaje w rękach rodziny. Zaczynali od wytwarzania absyntu, którego produkcję musieli wstrzymać w 1915 roku, kiedy został we Francji zakazany. Obecnie jednak znów go robią według starych receptur, mają własne uprawy piołunu. Specjalizują się w owocowych eau-de-vie i likierach oraz kremach, ale mają także w ofercie wódkę, pastis, gin Paris czy linię absyntów Libertine. Specjalnością firmy jest gruszkowica, doskonała La Vieille Poire (sprzedawana także z gruszką wewnątrz butelki). Oferta owocowych brandy jest naprawdę imponująca – od kilku odmian marcu, przez wszystkie typowe owoce (jabłka, śliwki, morele, wiśnie, maliny, czarne porzeczki), przez rzadsze (mirabelki, jarzębina, pigwa, czerwone porzeczki, tarnina, dzika róża, bez czarny, lokalne odmiany jagód) po zioła, przyprawy i kwiaty (kminek, imbir, korzeń gencjany, fiołki, nawet mak). Wybór likierów jest jeszcze bardziej imponujący, włączając w to np. kwiaty bergamotki czy geranium.

Czytaj więcej

Degustacja mołdawskiej grappy

Oczywiście grappa jest tylko włoska, termin ten jest zastrzeżony dla Italii, ale jakoś żaden inny termin mi nie pasuje do destylatu z mołdawskich wytłoczyn, który butelkowany jest pod marką Grape. Zatem prosząc moich przyjaciół z Włoch o wybaczenie, opiszę tym razem dość nowatorski produkt z innego obszaru Europy, znanego przede wszystkim z doskonałych win i winiaków. Skoro są jednak wina, to są i wytłoczyny. W Mołdawii destyluje się je od dawna, ale po raz pierwszy otrzymały one tak elegancka oprawę i aspirują do segmentu premium.

Czytaj więcej

Jacoulot

destylarnia z regionu Burgundii, specjalizująca się w marc – alkoholach z wytłoków winogron. Firma powstała w 1891 roku w Romanèche-Thorins, założył ją Vincent Jacoulot. Dwukrotnie zmieniała właścicieli, obecnie jest w rękach rodziny Vançon, prowadzą ją mistrz destylacji Philippe razem z żoną, Anne Pascal. Swoje słynne destylaty winogronowe (nie tylko marc, także destylowane z całych winogron oraz z osadów i drożdży – fine) wytwarzają wyłącznie z odmian pinot noir. Destylują raz w kolumnie, na wzór armaniaków. Z mocą 52% trunek trafia do beczek, gdzie bywa przechowywany nawet ponad 30 lat. Najpierw leżakuje w małych beczkach po winach burgundzkich po 280 l, potem trafia do ogromnych drewnianych kadzi o pojemności 10 tys. l, gdzie nie ma już dużego wpływu drewna. Wszystko jest tu ręcznie robione, na niewielką skalę, firma zatrudnia tylko cztery osoby. Marce butelkowane są w kolekcjach: L’Authentique Jacoulot (7- i 15-letnie zestawy) oraz Prestige (siedmioletni Marc Extra-égrappé, ponad trzydziestoletni Très Vieux Marc czy unikatowe edycje: Carafe Collection, Hommage à Vincent Jacoulot i Marc du Domaine des Hospices de Beaune. Ich doskonałe brandy Fine de Bourgogne to trunek dwudziestoletni, o bardzo bogatych aromatach – kwiatów moreli, rodzynek, miodu, tytoniu. Mają też unikatowe Très Vieilles Fines Millésimées z 1950 roku. Firma produkuje również typowe dla Francji okowity owocowe, eau-de-vie, z: gruszek Williamsa, mirabelek, malin, wiśni i śliwek (te ostatnie starzone są w dębie jak marc i fine). Mają także wiele likierów, m.in. z czarnej porzeczki czy jeżyn oraz np.: miętowy, cytrynowy, kasztanowy, różany, fiołkowy, wiśnia z imbirem czy pieprzna malina.

Czytaj więcej

Marc de Savoie

produkt regionalny, z regionu górskiego Savoie we Francji. Wspaniały, aromatyczny, ciemnej barwy Marc, zdecydowanie słodki w smaku. Ma własną apelację od 1967 roku, ale ceniony był jako regionalny alkohol już od początku XIX wieku, wydano nawet specjalny przywilej zwalniający z podatku rolników, którzy wytwarzali rocznie do 1000 l tego trunku z własnych upraw winogron. Apelacja dotyczy trzech departamentów: Savoie, Haute-Savoie i Isère, a do produkcji mogą być wykorzystywane następujące szczepy winogron, ciemne: Gamay, Mondeuse i Pinot lub jasne: Roussanne, Chasselas i Jacquère. Destylowany w tradycyjnych alembikach, poddawany zwykle krótkiemu starzeniu w dębowych beczkach i butelkowany z mocą zwykle 45%. Poza słodkością, są w nim nuty kwiatowe, leśne (igliwie), a także przyjemna cierpkość. Niezwykle oryginalny.

Czytaj więcej

Gewürztraminer

to aromatyczna odmiana czerwonych winogron, z których robi się wina, ale I doskonałe brandy. Występują przede wszystkim we Włoszech, ale też: we Francji, Szwajcrii, Austrii, Niemczech, Nowej Zelandii, Australii USA i Kanadzie. W większości tych krajów poza winami destyluje się z nich mocne alkohole. We Włoszech są to grappy Gewürztraminer, takich firm jak: Roner, Walcher, Johanneshof, Hofstätter i wielu innych, są bardzo popularne zarówno z uwagi na dostepnośc tego szczepu, jak I na jego niezwykłe właściwości aromatycne, które doskonale oddaje grappa – jest słodka, z nutami kwiatowymi i ziołowymi. We Francji i części Szwajcarii wyrabia się Marc Gewurztraminer, produkują go np. Metté, Ziegler i wielu innych, przypomina grappę. Niemieccy gorzelnicy i winiarze produkują Tresterbrand Gewürztraminer, np. Julius Zotz czy Chimpf, na ogół jest on również bardzo łagodny.

Czytaj więcej

Tresterbrand

niemiecka brandy z wytłoków winogron, zwana także: treber lub mosel grappa, albo po prostu z francuska Marc. Produkowany w niewielkich ilościach i bardzo starannie, tradycyjnymi metodami, starzony przez dziesięć lub więcej lat w dębowych beczkach,a niekiedy w beczkach z drewna akacji, wiśni czy morwy. Wikwintne, bogate w aromaty, ale i bardzo drogie, półlitrowa butelka trestera potrafi kosztować ponad 100 euro, czyli jest bez porównania droższy od włoskiej grappy. Nazwa pochodzi od niemieckiego słowa trestir, czyli fusy, co dobrze oddaje półprodukt – skórki, pestki i ogonki po winogronach użytych do produkcji wina. Wykorzystywane są takie odmiany winogron jak: riesling, muscatel, gewürztraminer, kerner, weiss, grauburgunder, chardonnay czy spätburgunder. Zazwyczaj testery są doskonałe w smaku, ujawniają pełne bogactwo winorośli – od słodyczy przez cierpkość, kwaskowość po gorycz, a przy tym odnaleźć możemy aromaty innych owoców: mirabelek, nektarynek, sliwek itd., do tego dochodzą nuty, które destylat zawdzięcza leżakowaniu – dębiny, czasami nawet piwnicznej pleśni. Do najbardziej cenionych należą: Reisetbauer, Pawis, Ziegler, Johanninger, Gutzler, Burgunderhof, Bosch, Rosenhut czy Peter Lauer.

Czytaj więcej

Marc

odmiana eau-de-vie, czyli francuskiej brandy, odpowiednik włoskiej grappy, tyle że o bardziej winnym smaku. Destylowany jest z wytłoków z winogron, poza Francją produkowany także w Szwajcarii i Liechtensteinie. Są różne odmiany, od bardzo drogich po tanie, od wytrawnych po słodkie, od starzonych w beczkach po sprzedawane niemal bezpośrednio po destylacji. Alkohol najczęściej jest dwukrotnie destylowany, w zależności od rodzaju marcu może być to destylacja ciągła lub dwufazowa. Dobry Marc starzony jest w dębowych beczkach przez okres co najmniej 2-5 lat. Barwę może mieć przezroczystą lub bursztynową, opalizującą. Produkowany niemal we wszystkich regionach Francji, ze względu na region oznakowuje się jednak: Eau-de-vie de marc de Beaujolais, de Chardonnay, de Bourgogne, du Jura, d’Auvergne, d’Alsace, ale są też szwajcarskie jak np. Marc de Dôle lub Vaduzer Marc z Liechtensteinu. Dobry marc ma łagodny, harmonijny winny smak z wyraźnym posmakiem dębiny, jednocześnie jednak jest to trunek drogi, droższy niż wysokiej klasy włoskie grappy.

Czytaj więcej