Wizyta w Christoudia

W górskiej wiosce Kato Drys ulokowana jest nowoczesna i bardzo przyjazna dla odwiedzających winiarnia, z mała destylarnią zivania. Jest tu duża przestrzeń degustacyjna i wspaniali właściciele, którzy sami opowiadają o swoich produktach. Pierwsza rodzinna winnica została założona w 1992 roku przez Yannisa i Alexię Christoudia, nazywała się Krelan. Obecna winnica w Kato Drys powstała w 2012 roku. Mają 8 ha własnych upraw, dodatkowo zakontraktowane 1,5 ha. Prowadzone są szczepy lokalne: xinisteri, maratheftiko, spourtiko, oftalmo, malaga, mavro i yiannoudi oraz międzynarodowe: cabernet souvignon, alicarte bouschet, carignan noir.

Rocznie produkują 75 tys. l wina, w tym bardzo ciekawe z rodzynek sułtanek, nazwane Alexia na cześć właścicielki, a także w stylu commandaria z suszonych winogron mavro i xinisteri. Ich zivania to jednokrotna destylacja w rozbieranym alembiku na gaz, o zbiorniku 500 l. Zapach słodki, różany, w nosie: pigwa, miód, wanilia.

Scroll to Top
Spirits logotyp czarny

Dostęp zablokowany

Nie spełniasz wymogów dotyczących wieku użytkowników strony.
Warsaw Spirits Competition 2024

Rejestracja otwarta

Zgłoś swoje uczestnictwo w festiwalu!

Spirits logotyp czarny

Czy ukończyłeś/aś 18 lat?

Treści na tej stronie przeznaczone są wyłącznie dla osób dorosłych.