Raki (Kreta)

(ρακή) używana na Krecie nazwa alkoholu destylowanego z wytłoczyn i całych winogron (zwykle jest to muskat aleksandryjski), odpowiednik greckiego tsipouro (lub tsikoudia). Czasami dodawany jest anyżek oraz inne składniki (np. koper lub skórki cytrusów). Dość delikatny, o kwiatowo-winogronowych aromatach. Często robione chałupniczo. Najbardziej znana marka to Kreta Raki firmy Luekens Liquors.

Czytaj więcej

Raki (Albania i Kosowo)

albański trunek robiony z wytłoczyn winogron (czasami z dodatkiem całych owoców), przypominający w smaku i aromacie greckie tsipouro lub swój odpowiednik – kreteńskie raki. Moc – 40-50%. Zwykle wyrabiany chałupniczo. Pod ta samą nazwą znany w Kosowie. Jakość i smak są bardzo różne, od przypalonych lub politurowych po delikatne kwiatowo-różane aromaty. Albańskie butelkowane raki to m.in.: Raki Moskat Skenderbeu, Raki Rrushi Skenderbeu, Raki Rrushi Moskat Aquila Liquori, Raki Rrushi Skrapari czy Luani Raki Rrushi, a w Kosowie – Darda Raki Rrushi. Rzadko, ale bywa także starzona w beczkach.

Czytaj więcej

Raki (Turcja)

turecki narodowy destylat z dodatkiem anyżu. Najczęściej dwukrotnie destylowana z wytłoków winogron (klasik raki), ze świeżych winogron (yaş üzüm rakısı), rodzynek lub z fig (incir rakısı). Klarowna, o mocy 40-50%. Podobnie jak ouzo czy mastikę tradycyjnie podaje się ją z wodą. Po rozcieńczeniu mętnieje i staje się mleczna, ze względu na to jest potocznie nazywana aslan sütü, co znaczy dosłownie „lwie mleko” (aslan znaczy też silny, odważny mężczyzna, stąd aslan sütü – mleko dla odważnych mężczyzn). W smaku zwykle jest bardzo aromatyczna, znacznie bardziej niż greckie ouzo i mniej nasycona anyżkiem, który dodawany jest na ostatnim etapie destylacji. Zwykle starzona przez 3-6 miesięcy w stalowych cysternach. Często dodaje się dodatkowo niewielkie ilości ziół dla poprawy smaku. Przez wiele lat w Turcji był monopol państwowy na destylację alkoholu i jedyną marką była Yeni Rakı (istnieje kilka odmian w zależności od użytych owoców i procesu starzenia). Dawny państwowy gigant alkoholowy, firma Tekel został sprywatyzowany i dziś największy producent, skupiający 11 destylarni, to Mey. Poza Yeni, wysokiej klasy raki to: Tekirdağ, Altınbaş, Mest, Topkapi, Çilingir czy Sari Zeybek, gorsze to: Ata, Burgaz, Abbas, Efe, Mercan, Fasıl Rakı, Anadolu, Külup, Izmir, Yekta czy Nemrut.

Czytaj więcej

Antalya Alkollü İçecek

turecka destylarnia założona w 2005 roku w mieście Antalya. Produkcja jest niewielka, ale w przypadku destylatów owocowych (raki) odbywa się w niewielkich miedzianych alembikach według tradycyjnych receptur. Najbardziej znanym produktem AAI jest raki Topkapi, ponadto destylują raki Burgaz i Abbas – większość ze świeżych winogron, niektóre także z wytłoków. Pod marką Burgaz butelkowane są też likiery owocowe. Firma ma też trzy gatunki czystych wódek: Votka 1967, Nash (z aromatem agawy) i Gorzalka klasy premium, a także gin Istanbul.

Czytaj więcej

Burgaz

ostry destylat z wytłoków winogron o silnie anyżowym smaku i mocy 45% produkowany przez turecką gorzelnię Antalya Alkollü İçecek. Jest też dostępny w łagodniejszej i bardziej aromatycznej wersji destylowanej z zielonych winogron Burgaz yaş üzüm rakısı. Dwukrotnie destylowany w tradycyjnych miedzianych alembikach. Pod marką Burgaz ten sam producent oferuje też dobre likiery owocowe: bananowy, pomarańczowy, cytrynowy, migdałowy, brzoskwiniowy, miętowy oraz czekolada z kawą.

Czytaj więcej