20 sierpnia o godzinie 20.00 odbędzie się 66. spotkanie Akademii Wina online, tym razem zawitamy do winnicy DeStefani z Veneto we Włoszech. Organizatorzy opowiedzą o winnicach, pokażą zdjęcia i poprowadzą komentowaną degustację win na platformie komunikacyjnej, która umożliwi zadawanie pytań i dzielenie się własnymi odczuciami smakowymi. Każdy uczestnik otrzyma kurierem butelki wybranych win.
De Stefani Naturalmente Bianco
Wino naturalne, skomponowane w 100% ze szczepu pinot grigio, pochodzących z uprawianych organicznie i biodynamicznie parceli. Długa fermentacja przy udziale wyłącznie naturalnych, lokalnych drożdży przebiega w cementowych kadziach na osadzie przez wiele miesięcy, z częstym battonage.
Fermentacja jest ze skórkami, a wino jest butelkowane bez filtracji. Ma zaskakującą, pomarańczową barwę, a w aromacie akcenty gruszek i cytrusów. W ustach owocowe, z trochę przygaszoną świeżością i długim finiszem. Wino intrygujące o potencjale leżakowania nawet, 15 lat! Jest to wino należące do kategorii win „pomarańczowych”.
75,00 zł
De Stefani Naturalmente Rosso
Wino naturalne skomponowane z gron merlot (54%) i raboso. Owoce pochodzą z uprawianych organicznie i biodynamicznie parceli, o ściśle kontrolowanej i obniżanej wydajności. Długa fermentacja przy udziale wyłącznie naturalnych, lokalnych drożdży przebiega w cementowych kadziach na osadzie przez wiele miesięcy, z częstym battonage. Następnie wino dojrzewa 12 miesięcy w dębowych beczkach. Intensywna, rubinowa barwa. Bukiet pełen dojrzałych, czerwonych owoców: wiśni, maliny, z akcentem przypraw. W smaku jest krągłe, miękkie, o pełnej ale delikatnej strukturze. Potencjał leżakowania, nawet 20 lat.
75,00 zł