narodowy trunek Meksyku destylowany z błękitnej agawy (agave tequilana). Jej produkcja jest ściśle kontrolowana przez system Norma Oficial Mexicana, który określa gdzie i jak można destylowac tequilę. Główny region produkcji to stan Jalisco, gdzie działa aż 117 gorzelni, pojedyncze firmy działaja także w innych stanach. Nazwa pochodzi od miasta Tequila w stanie Jalisco, a cały ten region został wpisany na listę dziedzictwa UNESCO jako „kraina agawy”. Nazwę tequila można nadać tylko trunkom wytwarzanym w miastach, które mają zezwolenie, drugi wymóg to destylat musi zawierać minimum 51% błękitnej agawy. Dla potrzeb destylacji wycina się rdzenie agawy, tzw. piñas, które się podgrzewa i uzyskuje z nich aquamiel, czyli wodę miodową. Duża zawartość cukru ułatwia fermentację, jednak ogromne zapotrzebowanie na tequilę sprawia, że plantacje błękitnej agawy nie nadążają z zamówieniami gorzelni – agawa błękitna dojrzewa przez około osiem lat. Stąd często dodaje się inne gatunki agawy (jest ich ok. 140) lub nawet alkohol z trzciny cukrowej czy melasy. Tequila, która nie jest zrobiona w 100% z agawy błękitnej nazywa się mixto. Oczywiście najdroższe, najlepsze i najbardziej cenione są marki ze 100% agawy błękitnej starzone w beczkach. Młoda, nieleżakowana tequila ma przezroczysty kolor i nosi nazwę plata, silver lub blanco (srebrna lub biała). Tequila znana jako złota (gold lub oro, a w Meksyku zwykle – joven lub avocado) to także trunek niestarzony, zabarwiony karmelem. Złota tequila to zawsze mixto. Szlachetniejsza jest tequila reposado (lub rested), o takiej samej barwie jak złota, ale ta jest krótko starzona w beczkach i prawie zawsze zawiera więcej niż 51% błękitnej agawy. Tequila leżakowana przez co najmniej rok nosi nazwę añejo (lub aged), w tym przypadku jest to prawie zawsze 100% agawy błękitnej, trunek starzony jest w beczkach po bourbonie lub po koniaku. Extra añejo (lub reserva, lub ultra aged) to najwyższej klasy tequila leżakowana co najmniej przez trzy lata, 100% agawy błękitnej. Smak tequili rózni się w zależności od gatunku, najlepsze są zdecydowanie te 100% agawy, są łagodniejsze od mixto, mają nie tylko wyraźny i charakterystyczny miodowy smak agawy, ale też aromaty owoców, wanilii, przypraw korzennych oraz szlachetny aromat dębiny. Najbardziej znana marka to José Cuervo (co trzecia butelka sprzedawana na świecie pochodzi od tego destylatora, który jako pierwszy zaczął produkować tequilę). Inne znane marki to: Sierra, Sauza, Olmeca, Herradura. Do najlepszych należą także: El Conquistador, Casa Noble, Cabo Wabo, La Cofradia, Milagro, Porfidio, Tequila 1921, Esperanto, Agavita, Corralejo, Casco Viejo, Herencia de Plata, La Cava de Don Agustin, patron, Penacho Azteca czy Scorpion. Tańsze ale niezłe są m.in.: Alma Azteca, Pepe Lopez czy Don Cruzado. Meksyk eksportuje tequilę w beczkach, która rozlewana jest później w innych krajach, większość w Stanach Zjednoczonych, ale wiele też w Europie, jest ona sprzedawana pod lokalnymi markami i zawsze jest to mixto.