popularny trunek w Ugandzie, najczęściej pędzony, ale też butelkowany przez lokalne destylarnie, a nawet eksportowany do innych krajów Afryki, m.in. do Etiopii i Erytrei. Występuje także pod nazwą enguli lub kasese, zaś określenie waragi pochodzi z czasów kolonialnych, od zbitki angielskich słów war gin, wojenny gin. Może być destylowany zarówno ze zboża (głównie lokalnych odmian prosa i jęczmienia), jak i z owoców (np. bananów) czy trzciny cukrowej i manioku. Wzorowany na trunku dawnych kolonistów (do 1962 roku Uganda podlegała Wielkiej Brytanii), podobnie jak do ginu dodawane są w ostatnim procesie produkcji jagody jałowca, które decydują o smaku Waragi, jest jednak ono mniej ostre niż angielski dry gin, bardziej przypomina tradycyjne jałowcówki ze środkowej Europy. Eksportowa marka to Uganda Waragi (40%), produkowana od 1965 roku przez East African Breweries Limited, ma wyrazisty jałowcowy aromat i słodkawy smak, w przeciwieństwie do jednokrotnie destylowanych produktów domowej roboty to jest destylowane trzykrotnie.
Egzamin dla smakosza.