Kilchoman ogłosił, że najnowsza edycja serii 100% Islay jest gotowa do butelkowania. To dziewięcioletnia whisky 100% Islay 14th Edition, która została wydestylowana z własnych zbiorów jęczmienia z 2013 i 2014 roku, a następnie dojrzewała w beczkach po bourbonie i sherry oloroso.
„Nasze 100% Islay, to ukoronowanie wysiłków podejmowanych na każdym etapie procesu, od zasiania jęczmienia w 2013 i 2014 roku, poprzez zbiory, słodowanie, destylację i dojrzewanie, wszystko odbywa się na miejscu w Kilchoman. W tym roku wybraliśmy połączenie dojrzewania w beczkach po bourbonie i sherry. W moich oczach kontrastujące wpływy tworzą piękną równowagę bogactwa i lekkiego kwiatowego charakteru” – skomentował Anthony Wills, założyciel Kilchoman.
100% Islay 14th Edition jak poprzednie edycje została zabutelkowana z mocą 50%. Polskim dystrybutorem jest M&P.